Panik - lämna sidan!

Våld & kränkningar

Du har rätt att slippa våld, kränkningar och diskriminering. Men om du råkar ut för det finns hjälp att få.

Aktuella artiklar

Mer om våld & kränkningar på UMO

Artikel

Har någon skrivit elakt eller spridit rykten?

Här kan du läsa vad du kan göra om någon har skrivit elaka eller kränkande saker om dig eller någon annan på nätet eller i sociala medier.

Frågor och svar

Jag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Artikel

Att bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Artikel

Om någon annan blir mobbad

Ibland märks det tydligt när någon blir mobbad. Andra gånger kan det vara svårt att veta om det är mobbning eller inte. Visa att du bryr dig om du tror att någon blir utsatt. Och be andra om hjälp för att stoppa mobbningen.

Artikel

Att utsätta någon för sexualbrott

Att ha sex med någon som inte vill är alltid fel och olagligt. Det kan kännas jobbigt om du har gått över någons gräns. Men du kan få hjälp.

Egna berättelser

Våga be om hjälp

Idag så är jag mer än 100 dagar+ skadefri och jag känner mig grymt stolt!

Artikel

Om du mobbar

En del personer förstår inte att de mobbar när de får andra att bli ledsna. Andra känner sig starkare när de är elaka mot någon annan. Säger eller gör du ofta saker som får andra att må dåligt? Då kan det vara mobbning du håller på med. Det kan vara svårt att sluta mobba, men du kan få hjälp att göra det.

Egna berättelser

Jag är adopterad och får kränkande frågor om det

Nu skulle jag vilja berätta om att jag är adopterad, från Lesotho. Till en början när jag var liten gillade jag faktiskt och prata om det. För jag gillade att folk frågande mig. Men sedan i den ålder jag är nu, känns det som en kränkning.

Till toppen av sidan