Har någon ljugit eller försökt lura dig på nätet?
Det kan hända att någon använder en annan persons bild, utseende eller namn för att få dig att gilla hen mer, eller för att göra något sexuellt. Här får du förslag på vad du kan göra om du misstänker att någon ljuger om sig själv eller försöker lura dig.
Olagligt att låtsas vara någon annan för att få dig att göra något sexuellt
Ett bra sätt att tänka när du umgås på nätet är att fokusera på vad en person säger i stället för vem som säger det. Ett tecken på att någon försöker lura dig är att någon du tror är din kompis ber dig göra något den inte brukar, till exempel låna ut pengar, skicka en nakenbild eller ta på dig själv sexuellt.
Det är olagligt att låtsas vara en annan verklig person för att få nudes eller för att skapa en relation för att få pengar eller sex. Det kallas bedrägeri eller sexualbrott.
Läs mer om vad som är olagligt på nätet här.
Gör så här om du tror att någon försöker lura dig
Det här kan du göra om någon försöker lura dig på nätet.
Avsluta och blockera
Du är inte skyldig att fortsätta ha kontakt. Blockera personen om du vill. Det spelar ingen roll om hen har varit snäll tidigare, om du har fått något eller om du har lovat något.
Be personen bevisa vem hen är
Du kan till exempel säga att du vill prata med hen direkt i kameran och be hen hålla upp en lapp med ditt och hens namn och dagens datum.
Spara bevis
Ta skärmdumpar, spara chattar, mejl och meddelanden för att ha i kontakt med plattformen eller om du senare kommer vilja anmäla. Skriv vad du vet om personen, till exempel användarnamn och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.
Anmäl på sajten
Anmäl personen på sajten där ni har haft kontakt så att inte fler utsätts för lurendrejeri. Här finns information hur du anmäler på olika sociala medier.
Anmäl till polisen
Gör en polisanmälan om du tror att du har varit med om något brottsligt även om du inte känner personen.
Ta stöd av andra
Det kan vara skönt att prata med någon om vad du har varit med om. Berätta för en kompis eller någon vuxen i din närhet. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn om du går i skolan eller prata med någon på en ungdomsmottagning. De kan även hjälpa dig om du behöver ta dig ur en jobbig situation eller göra en anmälan. Det finns även organisationer som du kan kontakta för stöd där du kan vara anonym.
Många har varit med om jobbiga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Du kan till exempel kontakta eller följa organisationer i sociala medier som fokuserar på näthat, trakasserier eller övergrepp.