Panik - lämna sidan!
Problem på nätet

Har någon ljugit eller försökt lura dig på nätet?

Det kan hända att någon använder en annan persons bild, utseende eller namn för att få dig att gilla hen mer, eller för att göra något sexuellt. Här får du förslag på vad du kan göra om du misstänker att någon ljuger om sig själv eller försöker lura dig.

En person iklädd linne och hörlurar, som står och håller i en skateboard.
Det kan vara olagligt att ljuga om vem man är på nätet.

Olagligt att låtsas vara någon annan för att få dig att göra något sexuellt

Ett bra sätt att tänka när du umgås på nätet är att fokusera på vad en person säger i stället för vem som säger det. Ett tecken på att någon försöker lura dig är att någon du tror är din kompis ber dig göra något den inte brukar, till exempel låna ut pengar, skicka en nakenbild eller ta på dig själv sexuellt.

Det är olagligt att låtsas vara en annan verklig person för att få nudes eller för att skapa en relation för att få pengar eller sex. Det kallas bedrägeri eller sexualbrott.

Läs mer om vad som är olagligt på nätet här.

 

Gör så här om du tror att någon försöker lura dig

Det här kan du göra om någon försöker lura dig på nätet.

Avsluta och blockera

Du är inte skyldig att fortsätta ha kontakt. Blockera personen om du vill. Det spelar ingen roll om hen har varit snäll tidigare, om du har fått något eller om du har lovat något.

Be personen bevisa vem hen är

Du kan till exempel säga att du vill prata med hen direkt i kameran och be hen hålla upp en lapp med ditt och hens namn och dagens datum. 

Spara bevis

Ta skärmdumpar, spara chattar, mejl och meddelanden för att ha i kontakt med plattformen eller om du senare kommer vilja anmäla. Skriv vad du vet om personen, till exempel användarnamn och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.

Anmäl på sajten

Anmäl personen på sajten där ni har haft kontakt så att inte fler utsätts för lurendrejeri. Här finns information hur du anmäler på olika sociala medier.

Anmäl till polisen

Gör en polisanmälan om du tror att du har varit med om något brottsligt även om du inte känner personen.

Ta stöd av andra

Det kan vara skönt att prata med någon om vad du har varit med om. Berätta för en kompis eller någon vuxen i din närhet. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn om du går i skolan eller prata med någon på en ungdomsmottagning. De kan även hjälpa dig om du behöver ta dig ur en jobbig situation eller göra en anmälan. Det finns även organisationer som du kan kontakta för stöd där du kan vara anonym.

Många har varit med om jobbiga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Du kan till exempel kontakta eller följa organisationer i sociala medier som fokuserar på näthat, trakasserier eller övergrepp. 

Aktuella artiklar

Egna berättelser

En gammal gubbe ljög om sin ålder och skickade nakenbilder

Killen skrev att han var lika gammal som jag vilket blev bekräftat via en bild som han skickade till mig. Vi snackade med varandra hela nätterna, jag kände att något klickade.

Frågor & svar

Jag känner mig utnyttjad av en jag träffade på nätet

Vi skickade bilder till varandra, ganska sexiga bilder. Så en dag fick jag veta att han höll på så med en massa olika tjejer.

Frågor & svar

En vuxen tjatar om nakenbilder och filmer

Han ville att vi skulle skicka bilder på varandra och på våra kroppar eftersom han var ”nyfiken”. När han skickade foton på sig själv kom det fram att han ljugit om sin ålder, han var 49 år!

Artikel

Tips när du hänger på nätet

Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

Artikel

Polisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

Till toppen av sidan