Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

En vuxen tjatar om nakenbilder och filmer

Fråga

En person skrev till mig i ett spel, och började fråga allt möjligt. Han verkade helt normal och sa att han var 16 år. Jag är 14 år så det är inget konstigt.

Efter ett tag började vi skriva med varandra i en annan app. Då förändrades han typ, han började fråga mer privata frågor om min kropp och väldigt konstiga frågor. Han ville att vi skulle skicka bilder på varandra och på våra kroppar eftersom han var ”nyfiken”.

När han skickade foton på sig själv kom det fram att han ljugit om sin ålder, han var 49 år! Jag blev chockad och det kändes inte bra.

Jag vill inte ha kontakt med honom längre men han fortsätter tjata om bilder och att jag ska filma när jag är naken? Han blir irriterad när jag inte svarar tillräckligt snabbt. Det känns riktigt pinsamt att jag chattar med nån som är 49 år. Hur ska jag få slut på det här?

Svar

Jag tycker att du sluta att skriva till honom helt, även om han tjatar. Du behöver inte förklara dig på något sätt, utan du kan bara sluta. För det han gör är olagligt. Blockera honom där det går och rapportera honom till appen där ni skriver. Berätta att han ljuger om sin ålder och försöker få bilder.

Tyvärr händer det att vuxna låtsas vara yngre för att komma i kontakt med unga personer och för att få avklädda bilder eller filmer. Men det han gör är som sagt olagligt och jag tycker att du ska polisanmäla honom. Spara gärna chattar, skärmdumpar och liknande på sånt han skrivit, om du har sånt kvar.

Han har säkert kontakt med många andra unga personer också. Därför är det bra att han polisanmäls. Det skulle nog många andra också ha nytta av.

Det händer att såna här personer försöker skrämmas och hotas, men det brukar inte hända något. Du behöver inte svara på sånt om det skulle hända, men ta gärna skärmdumpar av hoten. Att hota någon är också olagligt och du kan polisanmäla det.

Jag tycker att du ska berätta för någon vuxen om det här, även om det känns pinsamt. Det kan vara en förälder eller någon annan som du bor med. Det kan också vara någon på din skola eller på en ungdomsmottagning, de är vana att hjälpa unga med såna här saker. Du behöver få hjälp och stöd med hur du ska göra, så att du slipper vara själv med det här.

Med vänlig hälsning
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Egna berättelser

En gammal gubbe ljög om sin ålder och skickade nakenbilder

Killen skrev att han var lika gammal som jag vilket blev bekräftat via en bild som han skickade till mig. Vi snackade med varandra hela nätterna, jag kände att något klickade.

Egna berättelser

Blev utnyttjad av äldre kille på nätet

En dag bjöd han in en kompis till samtalet. Den här kompisen började direkt prata snuskigt till mig när. Kompisen var också 18+ och skickade nakenbilder till mig och tjatade om bilder från mig.

Svara varandra

De säger att jag måste skicka nudes

Personer har hotat och sagt att jag måste skicka nudes. Jag känner inte personerna men de har hotat att skada min familj om jag inte gör det. Jag vågar inte prata med mina föräldrar, vad ska jag göra?

Artikel

Har du blivit övertalad eller hotad på nätet?

Har någon försökt få dig att göra något du inte vill? Som att skicka bilder eller visa dig naken framför kameran? Eller har någon hotat dig för att skrämmas, till exempel med att sprida bilder på dig eller att skada dig? Här får du tips på vad du kan göra.

Artikel

Har bilder eller filmer spridits mot din vilja?

I många fall går det att få bort sexuella eller kränkande bilder och filmer som hamnat på nätet. Här är förslag på vad du kan göra om någon har lagt ut eller skickat vidare bilder eller filmer på dig som du inte känner dig bekväm med. 

Artikel

Har någon ljugit eller försökt lura dig på nätet?

Här får du förslag på vad du kan göra om du misstänker att någon ljuger om sig själv eller försöker lura dig.

Artikel

Byta bilder och sex på nätet

Att skicka bilder eller filmer kan kännas kul, spännande och sexigt. Precis som med sex utanför nätet ska alla som är med vilja det. Men det händer tyvärr att bilder och filmer sprids och används på andra sätt än det var tänkt.

Till toppen av sidan