Panik - lämna sidan!
Hedersrelaterat våld och förtryck

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

En person som ser tveksam ut. Bakom honom syns siluetten av en klunga människor. Illustration.
Det är aldrig okej att kontrollera och straffa någon för att upprätthålla familjens rykte. Att utsätta någon för det kallas hedersförtryck och kan till och med vara olagligt. Men det finns hjälp att få både för dig som blir utsatt och för dig som utsätter någon.

Heder kan kallas många olika saker

Heder kan uttryckas på olika sätt. Kanske känner du igen orden sharaf eller namus. Eller så används inga särskilda ord. Istället kanske du bara får höra att du inte får göra samma saker som andra för att det är bäst för dig så, eller för att det skulle se dåligt ut annars. Du kanske får höra att det beror på kultur eller religion.

Så här kan det vara i en familj där heder är viktigt

Familjens eller släktens regler kan innebära många olika saker. Några såna saker kan vara:

  • Att du inte får träffa kompisar efter skolan.
  • Att du inte får använda sociala medier.
  • Att du inte får ha på dig vilka kläder du vill.
  • Att du inte får plugga eller jobba med vad du vill.
  • Att du inte får gifta dig med vem du vill.
  • Att du inte få vara ihop med någon, eller ha sex innan du har gift dig.

De här reglerna brukar vara strängast för tjejer, men det finns även regler som gäller killar.

Hedersrelaterat våld är olagligt

Personer kan kontrollera att du inte gör något fel. Du kan bli straffad om du bryter mot familjens eller släktens regler. Till exempel bli slagen, hotad eller kallad för elaka saker. De kan till exempel säga att de skäms för dig, eller att du inte längre är en del av familjen. 

Det här kallas för hedersrelaterat våld eller förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Hot, våld och misshandel är exempel på brott. Utförs brotten flera gånger och för att bevara eller återupprätta till exempel en person eller släkts heder kan den som gör det dömas för hedersförtryck.

Det är också brottsligt att tvinga någon att gifta sig mot sin vilja.

Att utsätta någon för hedersrelaterat våld eller förtryck bryter också mot de mänskliga rättigheterna, och FN:s barnkonvention.

Kontrollerar du någon i din familj?

En del personer tvingas eller tror att de måste kontrollera sina systrar eller andra släktingar, för att det inte ska börja gå dåliga rykten om dem.

Men alla människor har rätt att leva sitt eget liv som de vill. Det gäller oavsett vilket land man kommer ifrån, eller vilken religion eller kultur man har.

Det som du eller andra i familjen eller släkten tycker är bäst för en annan person, kanske inte personen själv tycker är bäst. Det måste ni respektera.

Du har också rätt att leva ditt eget liv, och slippa kontrollera någon annan.

Läs mer här om du är osäker på om du utsätter någon för hedersrelaterat våld och förtryck.

Du kan få hjälp

Det finns organisationer som hjälper unga som utsätts eller utsätter andra för hedersrelaterat förtryck. De kan hjälpa dig med olika saker. Du kan vara anonym när du kontaktar dem. Många som jobbar där har själva varit i en liknande situation.

Här kan du hitta ställen som ger stöd om du har frågor om hedersrelaterat våld och förtryck.

Mer på UMO

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Artikel

Stöd om du är utsatt för hot eller våld av familjen på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet

Är din familj rädd att förlora sin heder för att du är homosexuell, bisexuell, trans eller queer?

Egna berättelser

Min pojkvän är hemlig på grund av föräldrarnas kultur

Jag lever ett dubbelliv. Mina föräldrar skulle aldrig acceptera att jag hade en pojkvän på grund av deras religion och kultur. Flickor som umgås med killar är smutsiga och drar skam över släkten, anser dem.

Frågor & svar

Jag får inte vara med på alla lektioner för mina föräldrar

Till exempel när vi ska till badhuset på idrotten. Och de tog reda på när vi skulle ha sex och samlevnad och då fick jag inte gå. Vad ska jag göra?

Artikel

Rädd för att bli tvingad att gifta sig

Det är bara du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver hjälp på en gång.

Artikel

Att prata om problem i familjen på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur ungdomsmottagningen kan hjälpa dig om du inte får vara ihop med den du vill.

Artikel

Omskärelse av snippan | Könsstympning

Omskärelse av snippan kallas också könsstympning. Det betyder att någon har skurit bort eller skadat delar av snippan. Det finns bra hjälp att få om du har besvär efter omskärelsen. Obs: känsliga bilder!

Artikel

Det går rykten om din syster – vad gör du?

Tänk dig att en kompis ringer dig. Han har hört att din syster har varit på en fest och strulat med en i skolan. Han säger att hon har skämt ut sig och att alla snackar om det.

Svara varandra

Mamma är emot relationer innan äktenskap, hjälp!

Är det någon som är med om något liknande?

Till toppen av sidan