Om någon du känner har utsatts för övergrepp

Du kan vara till stor hjälp om någon du känner har utsatts för sexuella övergrepp. Personen kan lättare börja må bättre när du stöttar och tror på den. Ibland kan du själv behöva någon att prata med.

Illustration av två personer sitter bredvid varandra och ser bekymrade ut.

Våga fråga

Det är bra att våga fråga om du tror att någon har varit med om övergrepp. 

Alla säger inte rakt ut ”jag har blivit våldtagen”. Några kanske säger att någon haft sex med en, fast man inte ville.

Några kanske bara säger att de tycker att en viss person är obehaglig. Eller berättar om någon på nätet som hen är rädd för.

Du kan behöva fråga flera gånger, och visa att du vill lyssna. Även om personen inte svarar just då, kan frågan göra att hen till slut vågar berätta.

Hjälpa personen att få hjälp

Den som har utsatts behöver oftast träffa någon som är van att hjälpa personer som har utsatts för övergrepp.

Du kan hjälpa till genom att ta reda på var hen kan få hjälp. Det kan till exempel vara en ungdomsmottagning, skolkurator eller vårdcentral. Eller en tjejjour, om den som har utsatts är tjej.

Du kan ta reda på hur en polisanmälan går till. Du kan också peppa personen att göra en polisanmälan. Läs mer om hur en anmälan går till på polisen.se.

En del vill inte gå och prata med någon precis efter övergreppet. Det är bra att göra det tidigt. Men det är aldrig för sent att få hjälp.

Lyssna och visa att du tror på personen

Många som har varit med om sexuella övergrepp, är rädda att ingen ska tro dem. Därför är det viktigt att visa att du tror på personen.

Det är också bra att säga att det som har hänt inte är den som blivit utsatts eget fel.

Du ska inte säga saker som ”Du skulle inte ha följt med honom hem”, ”Varför gick du med på att träffa personen offline?” eller ”Varför drack du så mycket?” Då kan det låta som om personen får skylla sig själv. 

Det som har hänt är ett brott, och det är aldrig den som är utsatt som är skyldig.  

Visa att du finns där

Det kan ta lång tid att må bra igen, efter ett sexuellt övergrepp. Ibland kan det påverka livet i många år. 

Om du känner någon som har varit med om ett övergrepp, är det bra att våga fråga om det, även om det var länge sen. 

Det är inte säkert att personen vill prata om det just då. Men det kan ändå vara skönt att veta att det finns någon som bryr sig.

Ta hand om dig själv

Det kan vara jobbigt att höra om svåra saker som någon annan har varit med om. För att må bra är det viktigt att du tar hand om dig själv också. Det kan vara skönt att själv prata med till exempel en kurator, och få råd om hur du kan stötta på ett bra sätt.

Kom ihåg att du inte själv har ansvar för situationen. 

Om personen fortfarande utsätts

Om någon fortfarande utsätts, är det viktigt att personen får hjälp att stoppa det. Du kan börja med att prata med någon vuxen som du litar på, som kan hjälpa er. Det är viktigt att du gör det även om personen har sagt att du inte får lov att säga något. Personen behöver hjälp, även om hen just nu inte vågar ta det steget själv

Om det inte funkar första gången är det viktigt att inte ge upp. Då kan ni försöka igen med att berätta för någon annan. 

Om övergreppet sker på nätet, finns olika sajter där ni kan få hjälp. Där kan ni få information om hur ni anmäler brottet och tips på hur ni kan göra för att spara bevis.  

Till toppen av sidan