Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Om någon du känner har utsatts för ett sexualbrott

Du kan vara till stor hjälp om någon du känner har utsatts för ett sexualbrott, till exempel en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp. Personen kan lättare börja må bättre när du stöttar och tror på hen. Ibland kan du själv behöva någon att prata med.

Illustration av två personer sitter bredvid varandra och ser bekymrade ut.

Alla säger inte rakt ut ”Jag har blivit våldtagen”. Någon kanske säger att någon har haft sex med hen, fast hen inte ville. Någon kanske bara säger att hen tycker att en viss person är obehaglig. Eller berättar om någon på nätet som hen är rädd för.

Våga fråga

Det är bra att våga fråga om du tror att någon har varit med om övergrepp. Du kan behöva fråga flera gånger, och visa att du vill lyssna. Även om personen inte svarar just då, kan frågan göra att hen till slut vågar berätta.

Du kan hjälpa personen att få hjälp

Den som har utsatts behöver oftast träffa någon som är van att hjälpa personer som har utsatts för övergrepp.

Du kan hjälpa till genom att ta reda på var hen kan få hjälp. Det kan till exempel vara på en ungdomsmottagning, skolkuratorn eller en vårdcentral. Den som identifierar sig som tjej kan också få stöd av en tjejjour.

Du kan ta reda på hur en polisanmälan går till. Du kan också peppa personen att göra en polisanmälan.

En del vill inte gå och prata med någon precis efter övergreppet. Det är bra att göra det tidigt. Men det är aldrig för sent att få hjälp.

Lyssna och visa att du tror på personen

Många som har blivit utsatta för sexualbrott är rädda att ingen ska tro dem. Därför är det viktigt att visa att du tror på personen.

Det är också bra att säga att det som har hänt inte är den som blivit utsatts fel.

Säg inte saker som ”Du skulle inte ha följt med hen hem”, ”Varför gick du med på att träffa hen?” eller ”Varför drack du så mycket?” Då kan det låta som om personen får skylla sig själv. 

Det som har hänt är ett brott, och det är aldrig den som är utsatt som är skyldig. Det gäller även om övergreppet har hänt på nätet.

Visa att du finns där

Det kan ta lång tid att må bra igen efter ett övergrepp. Ibland kan det påverka livet i många år. 

Det är bra att våga prata och fråga om övergreppet om du känner någon som blivit utsatt, även om det hände för länge sen. 

Det är inte säkert att personen vill prata om det just då. Men det kan ändå vara skönt att veta att det finns någon som bryr sig.

Ta hand om dig själv

Det kan vara jobbigt att höra om svåra saker som någon annan har varit med om. För att du ska må bra är det viktigt att du tar hand om dig själv också. Det kan vara skönt att själv prata med till exempel en kurator, och få råd om hur du kan stötta på ett bra sätt.

Kom ihåg att du inte själv har ansvar för situationen. 

Om övergreppen fortsätter

Det är viktigt att personen får hjälp att stoppa övergreppen om det är så att hen fortfarande utsätts. Du kan börja med att prata med någon vuxen som du litar på, som kan hjälpa er. Det är viktigt att du gör det, även om personen kanske har sagt att du inte får säga något. Det är inte att skvallra. Personen behöver hjälp, även om hen just nu inte vågar söka det själv.

Ge inte upp om det inte funkar med den första personen ni berättar för. Försök igen med att berätta för någon annan. Det är viktigt att den som blivit utsatt får hjälp.

Mer på UMO

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

ArtikelSexualbrott i familjen

Du har rätt att känna dig trygg i din familj. Du har själv aldrig någon skuld eller ansvar för om du utsätts för ett sexualbrott.

Att prata med någon

Här hittar du innehåll om att prata med någon.

Till toppen av sidan