Panik - lämna sidan!

Känner du någon som blir kontrollerad av sin familj?

Tror du att någon som du känner blir utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Du kan hjälpa!

Två ungdomar sitter vid ett bord med böcker och en surfplatta framför sig.

Det kan vara svårt att veta säkert hur någon annan har det hemma. En del som blir kontrollerade av sin familj kanske pratar öppet om det med sina vänner. Andra kanske inte säger något även om du frågar.

Här är några saker som kan vara tecken på att någon är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck:

  • Personen får inte göra sånt som andra får. Det kan vara att gå på fest, vara ihop med någon, välja hur hen ska vara klädd. Kanske gör personen allt det ändå, men försöker gömma det.
  • Personen är inte med på vissa lektioner eller aktiviteter med skolan. Det kan till exempel vara idrott, sex- och samlevnadsundervisning eller utflykter.
  • Personen verkar orolig inför sommarlovet eller studenten. Det kan vara för att hen kommer att vara tvungen att åka till ett annat land och bli uppfostrad eller gifta sig där fast hen inte vill.
  • Personen är nästan aldrig ensam någonstans. Kanske blir hen hämtad och lämnad fast det skulle vara lättare att till exempel cykla. Eller kanske följer nästan alltid någon med på olika aktiviteter. Till exempel en bror eller kusin.
  • Personen verkar vara rädd för sin familj, och måste till exempel alltid svara om de ringer.

Försök att hjälpa till, om du märker någon av de här sakerna, eller någonting annat som får dig att tro att personen behandlas dåligt hemma.

Det här kan du göra

  • Visa att du bryr dig, om du märker att någon mår dåligt. Ibland kan det räcka med att säga hej eller prata om något vanligt, för att någon ska känna att du bryr dig. Du kan berätta för personen att du tycker att sättet som hen blir behandlad på är fel och visa att du fattar att det är jobbigt.
  • Berätta för personen att det går att få hjälp. Du kan till exempel visa UMO:s texter om heder. På Youmo.se finns det texter på andra språk om det behövs.
  • Var inte ensam om att veta hur det är för personen. Det kan kännas jobbigt att hålla en sån sak hemlig. Berätta för någon vuxen du litar på. Det kan vara dina egna eller någon annans föräldrar, någon som jobbar i skolan eller på en ungdomsmottagning. Det kan kännas svårt att berätta, men vuxna behöver få veta så att personen får hjälp.
  • Det är extra viktigt att du berättar om du tror att personen du känner kan bli skadad. Till exempel om det finns en risk att hen blir slagen, hotad eller inlåst. Eller om hen blir tvingad att gifta sig. Ring 112 om det är akut och 114 14 om det inte är akut. Du kan också kontakta socialtjänsten i den kommun där personen bor. Det finns länkar till alla kommuner hos Sveriges kommuner och regioner. 

Tänk på att det kan vara väldigt svårt att gå emot det som ens familj vill. Visa att du finns där och stöttar även om personen inte kan eller vill göra något just nu. Ibland tar det lång tid.

Du kan behöva hjälp

Det är jättebra om du finns där som vän som lyssnar. Men kom ihåg att du inte har ansvar för situationen. Det kan vara bra att själv prata med någon vuxen som du litar på. Till exempel en kurator. Då kan du få hjälp att stötta den du känner på ett bra sätt och hjälp att själv må bra. Du kan också få hjälp av någon av de organisationer som hjälper unga som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Till toppen av sidan