Känner du någon som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck?

Tror du att någon som du känner behandlas illa av sin familj? Du kan hjälpa!

Vad kan du göra?

  • Du kan visa att du bryr dig om du märker att någon mår dåligt. Ibland kan det räcka med att säga hej eller fråga något vardagligt, för att någon ska känna att du bryr dig. Du kan berätta för personen att du tycker att sättet som hen blir behandlad på är fel och visa att du fattar att det är jobbigt.
  • Ta alltid kontakt med någon vuxen om någon behandlas illa. Du kan ta hjälp av andra om du tycker att det är svårt att säga ifrån direkt till någons föräldrar eller släktingar. Till exempel kan du berätta det för en vuxen som du litar på, en kompis förälder eller personal på en ungdomsmottagning eller i skolan. Att berätta för någon vuxen är inte samma sak som att skvallra. För att kunna hjälpa till måste de få veta. Du kan börja med att berätta om din väns situation utan att säga vem det handlar om, ifall du är rädd för vad som kan hända när du berättar. Om du själv blir hotad, bör du berätta om det också för någon vuxen som du litar på.
  • Vissa saker som kan hända i familjer är brottsligt, som till exempel att slå, hota eller stänga in någon eller tvinga någon att gifta sig. Kontakta polisen om du är rädd för att någon du känner ska begå eller bli utsatt för ett brott. Ring 112 om det är akut och annars 114 14.

Du kan behöva hjälp

Det är jättebra att du finns där som vän som lyssnar. Men kom ihåg att du själv inte har ansvar för situationen. Det kan vara skönt att själv prata med till exempel en kurator eller någon annan vuxen som du litar på, och få råd om hur du kan stötta på ett bra sätt.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan