Panik - lämna sidan!
Problem på nätet

Var och när får man fota eller filma andra?

Det kan vara förbjudet att fota eller filma någon som inte vet om det. Det beror på var bilden eller filmen är tagen och vad som syns i bilden. Tänk på vad du fotar eller filmar och respektera den som inte vill vara med på bild.

En person med svart hår som står med armarna korsade över bröstet, och ser skeptisk eller arg ut.
Det är förbjudet att smygfota någon i till exempel ett omklädningsrum eller i någons hem.

Vissa ställen är olagligt att fotografera på

Det är olagligt att fota eller filma någon som inte vet om det eller inte vill i en privat miljö. Privat miljö kan till exempel vara i ett omklädningsrum på skolan eller i någons hem. Det kan vara ett brott som heter kränkande fotografering.

Man får fota och filma andra personer utomhus och på så kallade offentliga platser. Offentliga platser är till exempel parker, badstränder eller skolkorridoren. Men man får inte göra det på ett störande sätt. Även om du inte bryter mot lagen kan det vara schysst att respektera andras liv och att inte dela något de själva inte valt att dela. Tänk på att inte fota någon som till exempel, mår dåligt, spyr eller är med om en olycka. 

Gör så här om någon fotograferat eller filmat dig mot din vilja

Prata med personen

Säg ifrån och be hen att radera bilden eller filmen. Förklara att det inte känns bra för dig. Känns det jobbigt att prata med personen? Be någon om hjälp.

Anmäl till sajten

Har någon spridit eller lagt ut bilder eller filmer på dig mot din vilja, till exempel i sociala medier? Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort den. Läs mer här: Har bilder eller filmer spridits mot din vilja?

Anmäl till polisen

Lyssnar inte personen och du misstänker att du utsatts för ett brott, som till exempel kränkande fotografering? Gör en polisanmälan.

Aktuella artiklar

Artikel

Tips när du hänger på nätet

Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

Artikel

Polisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

Till toppen av sidan