Homo- och bifobi

Homo- och bifobi är att tycka att det är fel att vara homo-eller bisexuell. Homo- och bifobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det kan till exempel bero på fördomar, politisk övertygelse eller religiös tro. Det är förbjudet att behandla någon illa för att hen är homo-eller bisexuell.

Illustration av en tjej och en kille som kramas och pussas. Två killar går förbi och säger surt: Måste de hålla på?!
Tänk om det var heterosexualitet som diskriminerades och sågs som konstigt.

Hur går det att förklara att någon kan slå ner en annan person bara för att den personen är homosexuell? Varför kan ett par av samma kön bli utkastade från en klubb för att de hånglar? Och varför kan "jävla bög" vara ett skällsord? Allt detta beror på homofobi.

Homofobi innebär att tycka att det är fel att vara homosexuell eller tycka att heterosexuella ska ha fler rättigheter än homosexuella. Det kan också vara att göra homosexuella illa eller bete sig kränkande, till exempel genom att skämta på ett nedvärderande sätt. Det går också att bete sig homofobiskt utan att egentligen ha menat något illa eller ha förstått att det man sagt var homofobiskt.

Varför finns homofobi?

Själva ordet homofobi kom till ungefär samtidigt som homosexualitet slutades ses som en sjukdom i delar av västvärlden. Ordet blev ett sätt att visa att det inte var homosexuella som var sjuka utan att det var den som tyckte illa om homosexuella som var rädd, okunnig eller fördomsfull. Ordet kan jämföras med till exempel xenofobi, som är ett annat ord för främlingsfientlighet.

Homo- och bifobi finns inte bara hos enskilda personer utan också i grupper eller i ett helt samhälle. Det kan vara baserat på till exempel politisk övertygelse eller religiös tro, eller andra normer och föreställningar som finns i ett samhälle.

Arbete mot homofobi

Det finns många som är tydliga med att de inte gillar homofobi och kämpar för förändring. En del säger att de arbetar mot heteronormen. Alltså mot att heterosexualitet är det enda som verkar få synas överallt och anses vara det som är accepterat och förväntat.

Heteronormen kan leda till homofobi. Att göra eller säga något homofobisk kan ju vara ett sätt att visa att du lever enligt normen om du är rädd att verka annorlunda.

Tecken på att arbetet mot homofobi går framåt är till exempel att det är olagligt att diskriminera någon på grund av sexuell läggning. Det är en del av diskrimineringslagen. Det är också ett allvarligt brott, ett så kallat hatbrott, att till exempel misshandla eller trakassera någon på grund av att den är homo- eller bisexuell.

Men det finns mycket arbete kvar att göra och därför säger till exempel skolans läroplan att alla elever ska få kunskap om att alla har lika rättigheter oavsett sexuell läggning.

Bifobi - vad är det och hur hänger det ihop med homofobi?

Bifobi innebär att tycka att det är fel att vara bisexuell, och att tycka att bisexuella är mindre värda än heterosexuella och ibland också homosexuella.

Det är alltid de som beter sig bifobiskt som har problem, precis som med homofobi. Men det de säger eller gör påverkar de som är bisexuella. Till exempel kan en bisexuell person få höra att den är osäker på sin läggning och måste bestämma sig för att vara antingen homosexuell eller heterosexuell.

Som bisexuell kan du också råka ut för liknande saker som homosexuella kan göra på grund av homofobi. Eller kanske få höra att du inte är välkommen på fester för homosexuella, samtidigt som du inte vill gå till ställen där det bara finns heterosexuella personer. Bifobi diskuteras ofta inom hbtq-rörelsen, där bisexuella kritiserar den homonorm som ibland kan finnas.

Homofobi hänger också ihop med transfobi

Ibland kanske någon som beter sig illa mot homosexuella eller bisexuella egentligen tycker illa om att personer bryter mot förväntningar på hur killar och tjejer ”ska” vara. Manligt och kvinnligt är påhitt. Ändå finns idéer om ”riktiga” tjejer och killar och att en ”riktig” tjej gillar killar och att en ”riktig” kille gillar tjejer.

Homofobi hänger alltså ihop med transfobi, vilket är att tycka illa om transpersoner, alltså personer som bryter mot de osynliga regler och förväntningar som finns på kön.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan