Homo- och bifobi
Homo- och bifobi är att tycka att det är fel eller konstigt att vara homo- eller bisexuell. Homo- och bifobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa för hens sexuella läggning.

Homo- och bifobi kan se ut på olika sätt. Det kan vara att ett par av samma kön blir utkastade från en klubb för att de hånglar eller att någon blir nerslagen för att andra tror att hen är homosexuell. Det kan också handla om att använda ”jävla bög” som ett skällsord . Det kan också vara negativa kommentarer om bi- eller homosexuella.
Vad är homofobi?
Homofobi innebär att tycka att det är fel att vara homosexuell eller tycka att homosexuella inte ska ha samma rättigheter som heterosexuella. Det är också att göra homosexuella illa eller bete sig kränkande mot någon, bara för att hen är homosexuell. Till exempel att skämta på ett nedvärderande sätt. Det går också att bete sig homofobiskt utan att egentligen mena illa eller förstå att det man säger är homofobiskt.
Ordet homofobi är ett sätt att visa att det inte är homosexuella som gör något fel utan att det är den som tycker illa om homosexuella som är rädd, okunnig eller fördomsfull. Ordet kan jämföras med till exempel xenofobi, som är ett annat ord för främlingsfientlighet.
Homo- och bifobi finns inte bara hos enskilda personer utan också i grupper eller i ett helt samhälle. Det kan till exempel vara på grund av normer och föreställningar i ett samhälle, som kan spela stor roll inom politisk övertygelse eller religiös tro.
Bifobi - vad är det och hur hänger det ihop med homofobi?
Bifobi innebär att tycka att det är fel att vara bisexuell, och att tycka att bisexuella är mindre värda än heterosexuella och ibland också homosexuella.
Bisexuella personer kan möta homofobi men också specifikt bifobi. Till exempel kan en bisexuell person få höra att hen är osäker på sin läggning och måste bestämma sig för att vara antingen homosexuell eller heterosexuell. Eller så är hen inte välkommen på fester för homosexuella, samtidigt som hen inte vill gå till ställen där det bara finns heterosexuella personer. Bifobi diskuteras även inom hbtqi-rörelsen, där bisexuella kritiserar den homonorm som ibland kan finnas.
Homo- och bifobi hänger också ihop med transfobi
Ibland kanske någon som beter sig illa mot homosexuella eller bisexuella egentligen tycker illa om att personer bryter mot förväntningar på hur killar och tjejer ”ska” vara. Men ditt kön bestämmer inte vem du är. Ändå finns idéer om hur tjejer och killar ska vara och att en ”riktig” tjej gillar killar och att en ”riktig” kille gillar tjejer.
Homo- och bifobi hänger alltså ihop med transfobi, vilket är att tycka illa om transpersoner.
Arbete mot homo- och bifobi
Många ogillar homofobi och kämpar för att ingen ska behöva bli diskriminerad eller på annat sätt illa behandlad på grund av sexuell läggning.
En del säger att de arbetar mot heteronormen. Alltså mot att heterosexualitet är det enda som verkar få synas överallt och anses vara det som är accepterat, förväntat och normalt.
Heteronormen kan leda till homo- och bifobi. Att göra eller säga något homofobisk eller bifobiskt kan vara ett sätt att visa att du lever enligt normen om du är rädd att verka annorlunda.
Det är olagligt att diskriminera någon på grund av sexuell läggning. Det står i diskrimineringslagen. Det är också ett allvarligt brott, ett så kallat hatbrott, att till exempel misshandla eller trakassera någon på grund av att den är homo- eller bisexuell.
Det finns mycket arbete kvar att göra för att samhället ska bli fritt från homo- och bifobi. Därför står det till exempel skolans läroplan att alla elever ska få kunskap om att alla har lika rättigheter oavsett sexuell läggning.