Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Homofobi och bifobi

Homofobi och bifobi är att ogilla personer som är homosexuella eller bisexuella, eller att behandla dem dåligt. Både enskilda personer och samhället i stort kan bete sig bifobiskt och homofobiskt. Det är aldrig ditt fel om du blir utsatt för det.

Två personer står med armarna om varandra.
Heterosexuella brukar inte få konstiga blickar om de håller om varandra eftersom det ses som det ”normala”. Men homosexuella och bisexuella kan få både blickar och taskiga kommentarer om de gör det.

Vad är homofobi och bifobi?

Bifobi och homofobi är att behandla bisexuella eller homosexuella personer dåligt på grund av deras sexuella läggning. Eller att ha fördomar eller tycka illa om dem. En del personer beter sig homofobiskt eller bifobiskt utan att mena det, och utan att fatta att de gör det. Andra gör det med flit.

Fördomar och negativa attityder mot homosexuella och bisexuella påverkar också samhället i stort. Den så kallade heteronormen, det vill säga att man ”ska” vara heterosexuell, kan leda till bifobi och homofobi. 

Personer som passar in i normerna har det lättare på många sätt, än personer som inte gör det.

Hur märks bifobi och homofobi?

Ibland är det svårt att upptäcka homofobi och bifobi, särskilt om du inte själv har blivit utsatt. Ibland kanske du inte förstår att du har blivit utsatt, och känner dig ledsen utan att veta varför.

Bifobi och homofobi kan visa sig på olika sätt. Här är några exempel:

 • Du och en person av samma kön blir utkastade från ett fik eller en restaurang för att ni hånglar. Men ett heterosexuellt par som hånglar får vara kvar.
 • Du får höra skämt eller taskiga kommentarer på grund av din sexuella läggning. Eller får frågor som visar att andra ser dig som annorlunda, bara för att du inte är heterosexuell.
 • Du möter någon som tycker att du ska dölja din sexualitet och inte prata högt om den.
 • Du som är bisexuell får höra att du måste välja om du är homosexuell eller heterosexuell. Kanske är du inte riktigt välkommen vare sig bland homosexuella eller heterosexuella.
 • Du får höra att din religion inte accepterar homosexuella och bisexuella personer.
 • Du blir slagen eller hotad på grund av vem eller vilka du bli kär i eller kåt på.
 • Du blir utfryst eller inte bjuden på aktiviteter eller fester för att du är homo eller bi.

Det är inte ditt fel om du blir utsatt för bifobi eller homofobi. Ingen ska bli sämre behandlad på grund av sin sexuella läggning.

Om du blir utsatt för homofobi eller bifobi

Beroende på vad du är med om finns det olika sätt att få hjälp och stöd. Här är några exempel:

 • Bli du mobbad?
  Det kan till exempel handla om utfrysning, elaka kommentarer eller andra kränkningar. Här får du veta vilket stöd du kan få: Om du blir mobbad.
 • Blir du diskriminerad?
  Diskriminering är att bli sämre behandlad än andra personer på grund av till exempel sexuell läggning. Här kan du få veta vilket stöd du kan få: Vad är diskriminering?
 • Blir du utsatt för hot eller våld?
  Kontakta polisen om du har blivit hotad eller utsatt för våld. Det kallas för hatbrott om någon till exempel misshandlar eller trakasserar dig på grund av att du är homo- eller bisexuell. Det är viktigt att du berättar för polisen om du tror att du har blivit utsatt på grund av din sexuella läggning. Här kan du få veta vilket stöd du kan få: Stöd om du har utsatts för brott.
Till toppen av sidan