Panik - lämna sidan!
Problem på nätet

Har du sett något på nätet som du mår dåligt över?

Har du sett någon som blir illa behandlad, mobbad eller fått sina nakenbilder spridda i sociala medier? Då är det vanligt att må dåligt även om det inte är du själv som utsätts. Det finns stöd att få och du kan anmäla om du sett något olagligt.

En person med brunt och rött hår, som har ena handen vid munnen och ser rädd ut.
Du kan må dåligt om du till exempel sett en obehaglig bild eller film, eller sexuellt övergrepp på nätet.

Tips på vad du kan göra om du ser något som verkar fel

1

Berätta för någon

Den jobbiga känslan brukar minska om man berättar för någon vad man sett och hur man mår. Du kan berätta vad som hänt för en kompis, en vuxen, till exempel skolkuratorn, en vuxen hemma eller någon annan vuxen du litar på. Du kan också få stöd på en ungdomsmottagning eller genom att kontakta en organisation som ger stöd på telefon, chatt eller mejl.

2

Anmäl till appen eller sajten

Sajter och appar kan ofta stänga av konton som publicerar elaka eller kränkande saker. Det kan till exempel vara att någon person hängs ut eller nudes i en chatt. Anmäl inlägget, bilden, filmen eller kontot direkt i appen eller på sajten där det finns.

3

Anmäl till polisen

Gör en polisanmälan om du tror att inlägget, bilden, filmen eller kontot kan vara olagligt.

4

Tipsa om du sett sexuella bilder på någon under 18 år

ECPAT hotline kan du anonymt tipsa om nakenbilder och annat sexuellt material som har delats på någon som är under 18 år, så kallad barnpornografi. De kan hjälpa till att ta bort bilderna och filmerna från nätet och hjälpa den personen som blivit utsatt.

Brottsligt att dela känslig information

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Om någon lagt upp eller delat texter eller bilder om någon annan, dennes sexualitet, hälsa eller sjukdomar kan det vara olaga integritetsintrång.

Läs mer om vad som är olagligt på nätet här.

Jag förstår inte att det förekommer överhuvudtaget, tycker att det är vidrigt!”

Läs psykologens svar på frågan Hur slutar jag att tänka på porrscenen som äcklar mig?

Aktuella artiklar

Frågor & svar

Hur slutar jag att tänka på porrscenen som äcklar mig?

För flera år sen såg jag porr där en kvinna hade sex med en hund. Jag tror inte att jag tände på det så mycket då, inte vad jag kommer ihåg i alla fall.

Artikel

Att titta på porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att veta att porren oftast inte visar hur det funkar att ha sex i verkligheten.

Frågor & svar

Varför tänder jag på våldtäktsfantasier?

Det händer inte jämt, man det kan hända någon gång ibland. Det har även hänt att jag blivit upphetsad av våldtäktsscener i filmer och böcker.

Artikel

Tips när du hänger på nätet

Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

Till toppen av sidan