Panik - lämna sidan!

Blir du kontrollerad av din familj?

Bestämmer familjen vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med någon? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

Två vuxna med sura munnar står vända mot en ung person som gråter.

Du ska inte behöva ta ansvar för familjens rykte. Du ska till exempel själv få bestämma om du vill vara ihop med någon och vad du ska ha på dig. Läs mer här om vad du har rätt att bestämma över.

Det kan vara svårt att tänka att din familj eller släkt gör fel. Och det kan vara svårt att gå emot vad din familj vill. De kanske tycker att reglerna är för din egen skull, och att de gör vad som är bäst för dig.

Läs mer här om vad hedersrelaterat våld och förtryck kan vara.

Det finns ställen som du kan kontakta anonymt

Det finns organisationer som ger stöd och hjälp till unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan kontakta dem utan att berätta vem du är. Då kan de bara göra en anmälan till socialtjänsten om du vill det. De brukar ha chatt, mejl och telefon. De kan ofta många olika språk. Många som jobbar där har själva varit i samma situation. De kan oftast hjälpa dig oavsett vilket kön du har eller hur gammal du är. Här är en lista med såna organisationer:

Berätta för någon om du blir illa behandlad hemma

Det är bra att prata med någon som du litar på om hur du känner dig. Det kan till exempel vara en kompis förälder, eller någon i din familj om det går.

Socialtjänsten ska hjälpa dig om du mår dåligt i din familj. De lyssnar på dig och ger stöd på olika sätt. De kan till exempel ordna ett annat boende om du inte kan bo kvar hemma. Om du vill prata med någon som arbetar på socialtjänsten kan du ringa växeln i din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten, eller socialkontoret som det ibland kallas. Telefonnumret hittar du till exempel på kommunens hemsida.

Du kan få hjälp och stöd av någon på en ungdomsmottagning eller någon vuxen i skolan. De som jobbar med unga måste kontakta socialtjänsten om det finns en risk att du blir illa behandlad hemma. Läs mer här om när de måste göra en anmälan.

Ring polisen om du eller någon annan är utsatt för brott, till exempel blir slagen, hotad, instängd eller tvingad att göra något. Ring 112 om det är akut. Ring 11414 om det inte är akut. Du ringer +46 77 114 14 om du är utomlands.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan