Utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck

Ingen får behandla dig illa. Inte ens din familj. Det kan kännas svårt att gå emot sin egen familj. Men du har rätt att må bra och det är viktigt att du söker hjälp om du mår dåligt av situationen.

Vad kan du göra?

  • Om det går, kan du försöka prata direkt med någon i din familj eller släkt som du litar på om hur du känner dig. Du kan också prata med någon annan vuxen och be den personen hjälpa dig med råd eller att ta andra kontakter, om du behöver det. Det kan vara en kompis förälder, personal på en ungdomsmottagning eller en lärare, skolsköterskan eller skolkuratorn om du går i skolan.
  • Ring polisen om du eller någon nära dig är utsatt för brott, till exempel blir slagen, hotad, instängd eller tvingad att göra något som inte känns rätt. Om det är akut ring 112. Om det inte är akut ringer du 11414. Om du är utomlands ringer du +46 77 114 14.
  • Socialtjänsten kan hjälpa dig om du mår dåligt i din familj. De lyssnar på dig och ger stöd på olika sätt. Om det blir nödvändigt kan de till exempel ordna ett annat boende om du inte kan bo kvar hemma. Numret till socialtjänsten eller en socialjour kan du hitta på kommunens hemsida eller genom en nummerupplysning.
  • Det finns organisationer som ger stöd och hjälp till ungdomar som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld. De kan förklara vad du har rätt till och vad polisen och socialtjänsten hjälpa dig med. De kan också följa med till socialtjänsten eller polisen. Du behöver inte tala om vem du är när du söker stöd.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan