Panik - lämna sidan!
Hedersrelaterat våld och förtryck

Blir du kontrollerad av din familj?

Bestämmer familjen vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med någon? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

Två vuxna med sura munnar står vända mot en ung person som gråter.
Du har rätt att må bra hemma och slippa bli kontrollerad av din familj. Blir du det finns det hjälp att få på olika sätt. Det är viktigt att du berättar hur du har det för någon.

Din familj har inte rätt att kontrollera dig

Du ska inte behöva ta ansvar för familjens rykte. Du ska till exempel själv få bestämma om du vill vara ihop med någon och vad du ska ha på dig. Läs mer här om vad du har rätt att bestämma över.

Det kan vara svårt att tänka att din familj eller släkt gör fel. Och det kan vara svårt att gå emot vad din familj vill. De kanske tycker att reglerna är för din egen skull, och att de gör vad som är bäst för dig.

Läs mer här om vad hedersrelaterat våld och förtryck kan vara.

Berätta för någon om hur du har det

Det är viktigt att du berättar för någon om vad du blir utsatt för. Om det går kanske du kan prata med någon i din familj om vad du känner. Kanske finns det någon av dina föräldrar som du kan prata med?

Kan du inte prata med någon hemma finns det många andra vuxna som kan hjälpa dig. Berätta för någon som du litar på, till exempel en kompis förälder, en tränare eller någon i skolan. Får du inte vara med på idrotten, utflykter eller något annat i skolan berätta det för en lärare eller någon annan vuxen i skolan. Personen kanske kan prata med dina föräldrar eller vårdnadshavare om att det är viktigt att du är med.

Du kan också få hjälp och stöd av någon på en ungdomsmottagning.

De som jobbar med unga måste kontakta socialtjänsten om det finns en risk att du blir illa behandlad hemma. Läs mer här om när de måste göra en anmälan.

Socialtjänsten ska hjälpa dig om du har det dåligt hemma

Socialtjänsten ska hjälpa dig om du har det dåligt i din familj. De lyssnar på dig och ger stöd på olika sätt. De kan till exempel ordna ett annat boende om du inte kan bo kvar hemma, till exempel om du är hotad. Om du vill prata med någon som arbetar på socialtjänsten kan du ringa växeln i din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten, eller socialkontoret som det ibland kallas. Telefonnumret hittar du till exempel på kommunens hemsida. Det finns länkar till alla kommuner hos Sveriges kommuner och regioner. 

Det finns ställen som du kan kontakta anonymt

Det finns organisationer som ger stöd och hjälp till unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan kontakta dem utan att berätta vem du är. Då kan de bara göra en anmälan till socialtjänsten om du vill det. De brukar ha chatt, mejl och telefon. De som jobbar där pratar ofta flera olika språk. Många som jobbar där har själva varit i samma situation. De kan hjälpa dig oavsett vilket kön du har eller hur gammal du är, ibland kanske genom att hitta någon annanstans där du kan få hjälp.

Här kan du hitta organisationer som jobbar med stöd om du har frågor om hedersrelaterat våld och förtryck.

Kontakta polisen om du blir utsatt för brott

Ring polisen om du eller någon du känner är utsatt för brott, till exempel blir slagen, hotad, instängd eller tvingad att göra något mot din vilja.
Ring 112 om det är akut. Ring 114 14 om det inte är akut. Ring +46 77 114 14 om du är utomlands.

Mer på UMO

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Artikel

Stöd om du är utsatt för hot eller våld av familjen på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet

Är din familj rädd att förlora sin heder för att du är homosexuell, bisexuell, trans eller queer?

Artikel

Våld från vuxna i familjen

De som ska ta hand om dig får inte hota dig, kalla dig värdelös eller slå dig.

Artikel

Rädd för att bli tvingad att gifta sig

Det är bara du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver hjälp på en gång.

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Frågor & svar

Jag får inte vara med på alla lektioner för mina föräldrar

Till exempel när vi ska till badhuset på idrotten. Och de tog reda på när vi skulle ha sex och samlevnad och då fick jag inte gå. Vad ska jag göra?

Frågor & svar

Jag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Till toppen av sidan