Panik - lämna sidan!

Om du blir mobbad

De flesta mår dåligt av att bli mobbade. Mobbning kan påverka dig så mycket att du börjar undvika situationer där mobbarna finns. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

En person som ser ledsen ut och tänker djupt med ena handen på kinden.
Ingen annan har rätt att mobba dig, och det är inte ditt fel om du blir mobbad.

Vissa som blir mobbade börjar tro att det är fel på dem själva. De kanske tänker att de måste ändra på sig för att slippa mobbningen. Men du ska inte behöva ändra på dig själv eller hur du ser ut, bara för att andra personer beter sig dåligt.

Du har rätt att vara den du är och ingen förtjänar att bli mobbad.

Mobbning är fel och kan vara brottsligt

Håller andra på och retar dig, hotar dig, slår dig, sprider rykten om dig eller kränker dig på något annat sätt? Har det hänt flera gånger och du mår dåligt av det? Då har du blivit utsatt för mobbning.

Det spelar ingen roll om det händer på nätet eller utanför nätet. Det spelar ingen roll om det är unga eller vuxna som mobbar dig. Mobbning är alltid fel och ibland också brottsligt.

Här kan du läsa om vad mobbning är och när mobbningen är brottslig.

Ingen mår bra av att bli mobbad

Du kan känna och tänka många saker om du blir mobbad. Du kan till exempel bli rädd, ledsen, eller kränkt. Du kan också bli arg och vilja hämnas.

Det är vanligt att känna sig ensam och utanför, och att skämmas för att man bli mobbad. Men det är inget att skämmas för. Det är andra som gör fel, inte du.

Här är några saker du kan testa för att må bättre:

  • Gör sånt som gör dig glad, i sammanhang där du blir schysst behandlad. Det kan till exempel vara att träffa en släkting, träna, spela musik eller umgås på nätforum.
  • Skriv vad du känner och tänker. Det kan vara bra när du känner rädsla, ledsenhet, ilska eller skam, eller om du tänker på att hämnas.
  • Skriv ner allt som är bra med dig. Till exempel att du är hjälpsam, gillar att springa, har bra idéer, tycker om djur eller bryr dig om orättvisor. Fyll på listan när du kommer på fler saker, och läs listan varje dag.
  • Testa att säga ifrån om du vågar, det kan få dig att känna dig starkare. Du kan också pröva att ignorera dem som mobbar eller bara gå därifrån. Pröva dig fram och se vad som känns bra för just dig.

Här kan du läsa andras berättelser om mobbning.

Mobbning kan påverka ditt liv på flera sätt

Har du blivit mobbad en lång tid? Då kanske du tänker på mobbningen nästan hela tiden, har fått svårt att lita på andra personer och har börjat få lägre självkänsla.

Det kan bli svårare att klara uppgifter i skolan eller på jobbet om du inte kan vara trygg där. Du kanske får ont i magen och är rädd när du ska vara på ställen där mobbarna finns, till exempel på nätet, i skolan, på jobbet eller på träningen.

Det kan vara svårt att få stopp på mobbningen själv, så det är viktigt att du tar hjälp om det behövs. Du ska inte behöva klara så här jobbiga saker själv.

Be om hjälp direkt om du mår så dåligt att du känner att du inte orkar leva.

Berätta för någon så du kan få stöd och hjälp

Försök att berätta för någon om du blir mobbad. Det brukar hjälpa att prata med någon när man mår dåligt. Och du behöver få hjälp att stoppa mobbningen.

Känns det svårt att berätta att du blir mobbad, eller tror du att det blir värre om du berättar? Kanske tycker du att det är jobbigt att säga att du känner dig utanför. Tänk på att det inte är du som har gjort fel. Att berätta är första steget för att få stopp på mobbningen.

Vem kan jag prata med?

Du kan till exempel prata med en kompis, någon i familjen eller någon annan du litar på. Då kan hen hjälpa dig att berätta det för en ansvarig i skolan eller på jobbet, om du inte vill göra det själv.

En person ligger i sin säng och tittar på sin mobilskärm. Illustration.

Kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du mår dåligt. De är vana att hjälpa unga som har det jobbigt.

Du kan också kontakta Bris om du är under 18 år och vill få råd och stöd utan att berätta vem du är, och utan att träffas. Här finns listor på fler ställen du kan få stöd av på telefon, mejl eller chatt.

Skolan ska stoppa mobbning

Det är skolans ansvar att ingen blir mobbad eller diskriminerad. Det gäller både när du är i skolan, på väg till skolan eller gör nåt på nätet som har med skolan att göra. 

Skolan ska stötta dig som blir utsatt för mobbning. Du kan till exempel berätta för en lärare, skolkuratorn, skolsköterskan eller rektorn. Skolan måste direkt ta reda på vad som har hänt, och göra allt för att stoppa mobbningen. De ska också hjälpa mobbare att sluta mobba, eller polisanmäla om det som har hänt är brottsligt.

Du som är utsatt ska inte behöva byta skola för att slippa mobbning. De vuxna i skolan har ansvar för att du ska vara trygg där. En del personer känner ändå att de vill byta skola för att slippa träffa dem som har utsatt dem för mobbning.

Du kan du läsa mer på Beo, Barn- och elevombudets sajt.

Arbetsgivare ska stoppa mobbning på jobbet

Arbetsgivaren måste förhindra och stoppa all mobbning. Din chef ska se till att du får hjälp och stöd. Och arbetsgivaren ska vara tydlig till alla som jobbar där att de inte accepterar kränkningar.

Du kan prata med din chef, ditt skyddsombud eller facket om du blir mobbad på jobbet. Du kan läsa mer om mobbning på jobbet på arbetsmiljöverkets sajt.

Du kan anmäla mobbningen

Gör inte din skola eller arbetsgivare tillräckligt för att stoppa mobbningen? Eller är mobbningen brottslig? Då kan du anmäla mobbningen:

Till toppen av sidan