Om du blir mobbad

Om du blir utsatt för mobbning kan det göra att du börjar må dåligt. Ibland påverkar det livet så mycket att du får sämre självförtroende eller börjar undvika situationer där mobbarna finns. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar.

En person som ser ledsen ut och tänker djupt med ena handen på kinden.

Du kan känna dig rädd, ledsen eller kränkt om du blir utsatt för mobbning. Kanske blir du arg och tänker att du ska hämnas. Du kan känna dig ensam och det kan bli så att du tänker på mobbningen hela tiden. Kanske känner du att din självkänsla påverkas.

Det är inte ditt fel om du blir mobbad. Vissa som blir mobbade börjar tro att det är dem själva det är fel på. De kanske tänker att de måste ändra på sig för att slippa mobbningen.

Men du ska inte behöva ändra på dig, bara för att andra är taskiga. Du har alltid rätt att slippa bli mobbad. Du kan behöva få hjälp så att mobbningen slutar.

Vad är mobbning?

Det är mobbning när någon flera gånger blir retad, hotad, förlöjligad, slagen eller kränkt.

Mobbning kan vara elaka ord, viskningar, blickar och skratt. Eller om någon aldrig får vara med. Det är mobbning att sprida rykten om någon.

Mobbning kan också vara elaka kommentarer på nätet. Eller att lägga upp kränkande bilder på nätet.

Det är mobbning att vara taskig för att någon till exempel klär sig eller ser ut på ett visst sätt, eller har en viss funktionsvariation. 

Berätta om mobbningen

Det bästa är att berätta för någon om du blir mobbad. Då kan du få hjälp att sätta stopp för mobbningen.

Du kan till exempel berätta det för en lärare, skolkuratorn eller skolsköterskan, om du blir mobbad och går i skolan. Om du blir mobbad på jobbet kan du berätta det för skyddsombudet eller för din chef.

Kanske känns det svårt att berätta att du blir mobbad. Kanske tänker du att det blir värre om du berättar. Eller känns det jobbigt att berätta att du känner dig utanför? Tänk på att det inte är du som har gjort fel. Att berätta är första steget för att få stopp på mobbningen.

Det kan vara bra att börja med att berätta om mobbningen för någon du känner. Till exempel en vän eller någon i familjen. Då kan hen hjälpa dig att berätta det för någon i skolan. Men du kan också berätta det för någon i skolan direkt. Gör det som känns bäst för dig.  

Skolan och arbetsplatsen ska se till att ingen blir mobbad

Det är skolans ansvar att ingen blir mobbad i skolan. Det är arbetsplatsens ansvar att ingen blir mobbad på jobbet.

Skolan måste direkt ta reda på vad som har hänt om de får veta att en elev är mobbad. De måste också göra allt för att det inte ska hända igen. De vuxna i skolan har skyldighet att se till att ingen elev blir mobbad eller hotad. Det står i lagen att det är skolans ansvar. Ibland kan rektorn på skolan prata med dem som mobbar, och med deras föräldrar. Skolan kan skaffa fler rastvakter som bevakar mobbarna. Skolan kan också polisanmäla dem som mobbar.

Om du blir mobbad på jobbet ska du berätta det för skyddsombudet på arbetsplatsen. Du kan också ta upp det med din närmaste chef.

Bra att tänka på om du blir mobbad

 • Det är aldrig så att du får skylla dig själv, om du blir mobbad.
 • Det finns lagar som säger att ingen får mobba någon i till exempel skolan eller på en arbetsplats.

Här kan du läsa mer om diskrimineringslagen. Du kan också läsa skollagen på Skolverkets webbplats.

Skolor och arbetsgivare är skyldiga att försöka göra så att alla känner sig trygga. Om någon blir mobbad måste de se till att det slutar.

Om din självkänsla påverkas kan du behöva göra saker på fritiden som får dig att må bra. Här kan du läsa tips för att få bättre självkänsla. 

Ibland är mobbningen brottslig

De här sakerna är exempel på brottslig mobbning:

 • Att slå någon.
 • Att trakassera någon.
 • Diskriminering, det vill säga att behandla någon illa på grund av till exempel personens kön, sexuella läggning, hudfärg eller religion.
 • Att hota någon.
 • Att få någon under 15 år att göra sexuella saker på nätet.
 • Att sprida kränkande bilder på någon annan.
 • Att fota eller filma någon som till exempel är på toa, i duschen eller i omklädningsrummet, utan personens tillåtelse.

Du kan anmäla mobbningen

 • Du kan göra en polisanmälan om mobbningen är olaglig. Här kan du läsa hur man gör en polisanmälan.
 • Du kan anmäla mobbningen till Barn- och elevombudet om du inte får hjälp av din skola.
 • Om du blir mobbad på jobbet ska du berätta det för skyddsombudet på arbetsplatsen. Det finns också möjlighet att anmäla mobbningen till Arbetsmiljöverket.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan