Kontrollerar du någon i din familj?
Alla har rätt att leva sina liv som de vill, och du har rätt att slippa ta ansvar för vad dina syskon eller andra i din familj gör. Det är inte din uppgift att övervaka eller kontrollera någon. Det finns hjälp att få du behöver hjälp för att sluta med det.
Att kontrollera någon i sin familj
En del personer kontrollerar sina syskon eller andra släktingar, för att de inte ska börja gå dåliga rykten om dem. Kanske gör du det för att du själv tycker att du behöver göra det eller för att din familj eller släkt kräver att du ska göra det.
Det kan till exempel betyda att du gör något av detta:
- Håller koll på vad en person gör och vem hen träffar, och berättar för andra i släkten om någonting verkar konstigt. Till exempel om personen har en pojkvän eller flickvän.
- Håller koll på vad en person har på sig för kläder eller har för kompisar.
- Hotar eller är våldsam mot någon som släkten tycker bryter mot reglerna.
- Hotar eller är våldsam mot någon som familjen tycker förstör deras rykte.
Det kallas hedersrelaterat våld och förtryck. Vet du eller tror du att du är med och utsätter någon för det? Då kan du fundera över det här:
- Håller du med om de regler som finns i familjen?
- Hur tror du att det känns för den som blir kontrollerad?
- Skulle du vilja att det var på något annat sätt och hur kan du då ändra situationen?
Det kan vara brottsligt att kontrollera någon
Alla människor har rätt att leva sitt liv som de vill. Det finns en risk att du gör någonting brottsligt, om du hjälper till att kontrollera någon. Du begår till exempel ett brott om du hotar, slår eller stänger in någon. Ingen får kontrollera någon annan, och ingen får tvinga dig att kontrollera någon.
Utförs brotten flera gånger och för att bevara eller återupprätta till exempel en person eller släkts heder kan du dömas för hedersförtryck.
Du kan få hjälp att ändra situationen
Det kan vara svårt att ändra någonting själv. Här är några förslag på vad du kan göra:
- Prata direkt med din familj eller släkt om hur du känner om det är de som förväntar sig att du ska kontrollera någon. Kanske finns det fler som tycker att situationen är dålig.
- Om du inte kan eller vill prata direkt med dem be någon annan vuxen som du litar på om hjälp. Det kan vara en kompis föräldrar, en lärare eller någon annan i skolan eller någon på en ungdomsmottagning.
- Kontakta en organisation som hjälper unga som har det som du. Många som jobbar på de här organisationerna har varit med om samma sak. Här är en lista med ställen du kan kontakta.
- Kontakta polisen om någon vill tvinga dig att göra något brottsligt. Kontakta även polisen om du vet eller tror att någon annan kommer göra något brottsligt. Ring 112 om det är akut. Ring 114 14 om det inte är akut. Du ringer +46 77 114 14 om du är utomlands.