Panik - lämna sidan!
Mobbning

Vad du kan göra om någon annan blir mobbad

Det kan vara svårt att veta vad man ska göra när man ser någon bli mobbad. Det är inte alla som vågar säga ifrån. Men du kan göra stor skillnad genom att visa att du bryr dig om den som blir mobbad. Du kan också be andra om hjälp.

Tre killar som tittar i en telefon

Hur vet jag att någon blir mobbad?

Mobbning kan se ut på olika sätt. Du kanske tror att en person själv väljer att dra sig undan och vara ensam. Men det kan vara ett tecken på att hen blir mobbad. Här är några andra vanliga tecken på att någon blir mobbad:

  • Hen undviker andra personer och verkar vilja vara ensam.
  • Hen verkar ofta arg eller ledsen.
  • Hen är ofta borta från skolan eller jobbet och verkar inte vilja gå dit.
  • Hen blir inte vald när man ska jobba i par, eller har ingen att vara med på rasterna.

Berätta för någon ansvarig

Berätta för någon som kan stoppa mobbningen. Det är inte att skvallra, det är att bry sig om den som är utsatt. Att berätta för någon ansvarig är viktigt för att få ett slut på mobbningen. Du kan be om att få vara anonym, om mobbaren skulle fråga vem som har berättat.

Du kan till exempel prata med någon av dessa:

  • I skolan är det skolpersonalen som har ansvar för att ingen blir mobbad. Du kan till exempel berätta för en lärare, skolsköterskan, skolkuratorn eller rektorn. De är skyldiga att stoppa mobbningen.
  • På jobbet är det chefen eller skyddsombudet du ska prata med om du märker att en arbetskompis blir mobbad. Du kan också kontakta facket.
  • Berätta för ledaren eller tränaren om någon blir mobbad på en fritidsaktivitet, till exempel en idrott. De är skyldiga att se till att alla känner sig trygga där.

Be om hjälp och stöd

Du kan gå ihop med en eller flera kompisar om det känns jobbigt att ensam säga ifrån till mobbarna eller berätta för någon ansvarig. Det kan också vara skönt att prata med en vuxen för att få hjälp och stöd. Till exempel en förälder eller någon som jobbar på en ungdomsmottagning.

Du kan också kontakta Bris om du vill få råd om vad du ska göra utan att berätta vem du är och utan att träffa någon. Här finns en lista med fler ställen du kan kontakta om du har frågor kring våld och kränkningar.

Aktuella artiklar

Tips/inlägg från unga

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Artikel

Du som mobbar

En del personer som mobbar förstår inte att de får någon annan att må dåligt. Andra känner sig starkare när de är taskiga mot någon annan. Säger eller gör du ofta saker som får andra att bli ledsna? Då kan det vara mobbning du håller på med. Det kan vara svårt att sluta mobba, men du kan få hjälp att göra det.

Artikel

Vad är mobbning?

Det är mobbning när någon blir dåligt behandlad flera gånger av samma personer. Ibland är mobbningen brottslig. Den som blir mobbad har rätt att få hjälp att få stopp på mobbningen. Och den som mobbar kan få hjälp att sluta.

Artikel

Om du blir mobbad

Du som blir mobbad kan må väldigt dåligt på grund av det. Du kanske undviker personer och platser där mobbningen sker. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

Till toppen av sidan