Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Sexism

Sexism utgår ifrån att olika kön är olika mycket värda. Det gör att många utsätts för orättvisor på grund av sitt kön. Det vanligaste är att tjejer behandlas som om de är mindre värda än killar.

En tjej säger "Sluta spela som kärringar". En kille säger "Men vad är det du säger?"
Många säger sexistiska saker utan att tänka på det, och utan att egentligen vilja vara sexistiska.

Sexism handlar om orättvisor, fördomar, kränkningar eller diskriminering på grund av kön. Sexism beror på åsikter, känslor eller idéer i samhället om att ett kön är bättre än ett annat.

Det brukar oftast vara killar som anses viktigare och bättre än tjejer. Därför är det mest tjejer som utsätts för sexism och diskriminering på grund av sitt kön. Och därför kan killar bli retade eller mobbade om de uppfattas som ”tjejiga”.

Sexism är ett tecken på att samhället inte är jämställt och jämlikt

Kan killar bli utsatta för sexism?

Ordet sexism brukar användas för att beskriva när tjejer blir utsatta för kränkningar eller orättvisor på grund av sitt kön. Ibland används ordet sexism även för att beskriva när killar blir utsatta.

Både killar och tjejer kan bli dåligt behandlade på grund av sitt kön, oavsett vilket ord man använder för att beskriva det.

Hur märks sexism?

Det händer sexistiska saker varje dag. Det händer till exempel bland kompisar, i skolor, på nätet, på jobbet och i media. Ibland märks sexism tydligt. Ibland är sexism svårare att upptäcka, kanske för att man är så van vid att många pratar och beter sig på ett sexistiskt sätt.

Sexism kan handla om allt från skämt och kommentarer till våld, diskriminering eller andra kränkningar. Här är några exempel:

  • Det är vanligt att tjejer får höra skämt eller ovälkomna kommentarer och komplimanger om sina kroppar. Eller om andra tjejers kroppar.
  • Sexuella trakasserier är ett exempel på sexism. Tjejer blir oftare utsatta än killar.
  • Tjejer blir ibland retade eller uthängda för att de har haft sex. Det brukar inte vara så för killar.
  • Tjejers och kvinnors kroppar används i reklam för alla möjliga saker, som egentligen inte har med tjejer eller deras kroppar att göra.
  • Tjejer som anmäler sexualbrott kan få frågor om hur de var klädda eller hur de betedde sig innan det hände. Så brukar det inte vara för andra brott, och inte för killar.

Allt det här är förstås helt fel. Så här ska det inte vara. Här finns fler exempel på sexism och vad du kan göra om det händer dig: Utsatt för sexism.

Kan sexism vara olagligt?

Sexism är aldrig okej och det kan vara olagligt, till exempel om du utsätts för våld, övergrepp eller diskriminering.

Du kan anmäla det på olika sätt, beroende på vad det handlar om och var det händer. Du kan till exempel berätta för rektorn i skolan, för arbetsgivaren eller för facket. Ibland är det bättre att göra en polisanmälan eller anmäla till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Här kan du läsa om några situationer när sexism kan vara olagligt:  

Vad kan jag göra mot sexism?

Du kan göra mycket för att samhället ska bli mer jämställt och mindre sexistiskt, oavsett vilket kön du själv har. Här är några tips:

  • Fundera på hur du själv tänker och pratar om tjejer, killar och vad det innebär att ha ett visst kön. 
  • Lär dig mer om sexism, jämställdhet och normer.
  • Försök att säga ifrån när någon säger något sexistiskt.
  • Engagera dig i jämställdhetsarbete i skolan eller på jobbet.

Aktuella artiklar

Skadliga förhållanden

Innehåll om skadliga förhållanden.

Artikel

Könsnormer - ditt kön bestämmer inte hur du ska vara

Vi förväntas ofta se ut eller vara på ett visst sätt beroende vilket kön vi har. Men alla borde kunna vara sig själva, oavsett kön och vad andra tycker.

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Det finns många förväntningar på hur man ska vara, beroende på vilket kön man är. Det är som osynliga regler. Här kan du som kille läsa om några olika situationer och svara på vad du tror att du skulle göra om det hände dig.

Till toppen av sidan