Panik - lämna sidan!
Regler och lagar om sex

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyllt 15 år, att det är då du får ha sex. Det som menas är den lag som säger att det är förbjudet för någon över 15 år att ha sex med någon som är yngre än 15 år. Lagen finns till för att skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade.

Trafikskylt där det står 15. Illustration.

Det finns lagar i Sverige som är till för att skydda barn och unga från sexualbrott. En person som har fyllt 15 år som har sex med någon som är under 15 år kan dömas för våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn. Det gäller även om det har hänt utan hot eller våld och om båda ville.

Det är också olagligt för personer över 15 år att försöka få någon under 15 år att göra sexuella saker på nätet, eller att till exempel be om nakenbilder eller skicka nakenbilder. Att via nätet eller på något annat sätt bestämma träff med någon under 15 år för att ha sex, så kallat ”grooming” är inte heller lagligt.

Får en 16-åring och en 14-åring ha sex?

I lagen står det att personer som är över 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år. Men i lagen står det också att ingen ska dömas om åldersskillnaden är väldigt liten och det är uppenbart att det inte handlat om något övergrepp. Lagen är inte tänkt att stoppa unga personer från att ha sex om de vill.

Det här avgör om det kan klassas som ett brott eller inte:

  • Hur stor åldersskillnaden mellan personerna är.
  • Skillnaden i utveckling mellan personerna.
  • Om sexet har varit helt frivilligt.

En 16-åring som har haft sex med en 14-åring brukar oftast inte dömas om det är tydligt att båda ville ha sex och var med på det. Men det kan hända. Det gäller även sex som man har haft på nätet.

Det går däremot inte att döma 14-åringar som vill ha sex med varandra, eftersom de inte har blivit gamla nog att bli straffbara ännu. Straffbar blir du först när du fyllt 15 år.

För att det ska bli en polisutredning eller rättegång måste någon anmäla det till polisen. Det kan göras en anmälan oavsett ifall sexet var frivilligt eller inte.

Sex med någon som inte vill är alltid olagligt

Oavsett hur gammal en person är, är det alltid olagligt att ha sex med någon som inte uttryckt att den också vill det. Alltså har gett sitt samtycke. Ett ja eller nej kan sägas med ord. Det kan också uttryckas med kroppen. Fråga alltid om du är osäker på vad en person vill.

I avsnitt 31 av UMO-podden svarar en psykolog på hur du tar reda på om någon vill ha sex eller inte.

Det är också alltid olagligt att ha sex med någon genom att använda våld eller hot.

Den som våldtar eller begår andra sexualbrott kan dömas till fängelse eller något annat straff, till exempel sluten ungdomsvård. Det är också olagligt att ha sex med en person som befinner sig i ett så kallat hjälplöst tillstånd. Hjälplöst tillstånd kan till exempel vara att personen är full, sover, är sjuk eller av någon annan anledning inte kan försvara sig eller säga ifrån.

Om du har varit med om ett sexualbrott kan du anmäla det till polisen. 

Mer på UMO

Regler och lagar om sex

Här hittar du innehåll om regler och lagar om sex.

Fråga UMOMåste man vara 15 år för att ha sex?

Var det förbjudet om jag hade sex innan jag var 15 år?

UMO-poddenÄr åldersskillnaden för stor?

29. "Jag låg med en tjej som var 10 år äldre än jag. Jag berättade att jag haft prov i skolan den dagen. Hon hade jobbat och inte haft prov på 10 år. Så det var väldigt stora skillnader."

ArtikelFöräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det nog bra om dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kanske du tycker att de lägger sig i för mycket. Det kan kännas som att de inte förstår att du har blivit äldre och behöver få mer frihet.

Till toppen av sidan