Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Rasism

Rasism utgår ifrån att vissa människor är mindre värda. Till exempel på grund av hudfärg, kultur eller religion. Det är rasism när någon behandlas dåligt på grund av såna saker. Det finns både rasistiska personer, och rasistiska idéer och beteenden som påverkar mycket i samhället.

En person med ljus hudfärg som föreslår till en person med mörk hudfärg att hen ska dölja en finne med "ett hudfärgat plåster".
Vems hudfärg bestämmer vilken färg ”hudfärgat” är? Och vad beror det på?

Rasism utgår ifrån att människor kan delas in i olika grupper, utifrån till exempel hudfärg, kultur, folkgrupp eller religion. Rasism utgår också ifrån att vissa grupper är mer värda än andra. Men det är fel, alla människor är lika mycket värda.

Rasism och normer

Ibland är det svårt att upptäcka rasism. Det finns så kallade normer som är så vanliga att de kan vara svåra att märka. Normer är osynliga regler för hur man ”ska” vara, och normer påverkar vad som uppfattas som normalt. Personer som passar in i normer har det lättare på många sätt, än personer som inte passar in i normer.

I Sverige har det till exempel länge varit en norm att ha ljus hud.  

Rasism leder till orättvisor och ojämlikhet

Rasism kan handla om allt från vänligt menade frågor, till diskriminering och våld. Här är några exempel på rasism:

  • Förväntningar på att du ska vara på ett särskilt sätt för att du kommer från ett visst land. Till exempel att du är bra på att dansa, är intresserad av teknik eller är snål.
  • Uppfattningar om att du har det på ett visst sätt för att du är från en viss kultur. Till exempel att du inte skulle få klä dig som du vill eller gifta dig med vem du vill.
  • Frågor som visar att du ses som annorlunda eller mindre svensk för att du har en viss hudfärg. Till exempel att du får frågor om var du kommer ifrån ”egentligen”.
  • Svårigheter för dig att vara ihop med någon för att du kommer från ett visst land. Till exempel att du har svårt att få en dejt eller bli accepterad av andras föräldrar.
  • Diskriminering på grund av din hudfärg eller ditt efternamn. Till exempel att du får sämre vård eller svårare att få jobb eller bostad.
  • Hot och våld mot dig för att du har en viss religion. Till exempel på nätet, i skolan, på stan eller på gymmet.

Rasism kan vara brottsligt

Alla får tycka, tro och tänka som de vill. Men ingen får bete sig hur som helst, eller säga vad som helst. Här är några exempel på rasistiskt beteende som bryter mot lagen:

  • Att sprida kränkande saker om vissa grupper. Till exempel skriva inlägg att personer från ett visst land är dåliga, eller att någon är mindre värd på grund av sin hudfärg eller religion.
  • Att ha på sig kläder med hakkors, text eller andra symboler som är rasistiska eller kränkande mot vissa grupper.
  • Att neka någon ett jobb eller en bostad på grund av exempelvis personens namn.

Det finns lagar och straff mot rasism

Det finns särskilda lagar som ska skydda mot rasism. Det är till exempel förbjudet med diskriminering och hets mot folkgrupp.

Brott som sker på grund av rasism kallas hatbrott. Hatbrott är brott som begås på grund av hat eller fördomar mot en viss grupp. Till exempel personer med en viss hudfärg, religion eller sexuell läggning. Hatbrott kan ge hårdare straff. En person som till exempel har hotat eller misshandlat en person kan få ett hårdare straff om det berodde på rasism.

Mer på UMO

Diskriminering

Innehåll om diskriminering.

Mobbning

Innehåll om mobbning.

Artikel

Att vara adopterad

Vad det innebär att vara adopterad är olika för olika personer. En del funderar mycket på det och vill veta mer om sin bakgrund. Andra tänker nästan inte alls på att de är adopterade.

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Till toppen av sidan