Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Våldtäkt och sexuella övergrepp är olika sorters sexualbrott. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit med om ett sexualbrott.

Illustration av en person som sitter ihopkurad.

Sexualbrott kan ske på olika platser och på olika sätt. Det kan ske inomhus, utomhus eller via nätet. Det vanligaste är att det är någon som du känner som begår övergreppen. Det kan till exempel vara någon i din skola eller på ditt jobb, en kompis, en tränare eller någon i familjen. Det kan även vara den du är ihop med eller är kär i.

Det är mer ovanligt med så kallade överfallsvåldtäkter, alltså att bli överfallen av en okänd person utomhus.

Du har samma rätt att anmäla och bli lyssnad på, oavsett vem du är och vem som har begått övergreppet. 

Ingen har rätt att göra något sexuellt med dig om du inte vill. 

 • Det spelar ingen roll om du känner personen eller inte.
 • Det spelar ingen roll om du är kär i personen.
 • Det spelar ingen roll om du är tillsammans med personen.
 • Det spelar ingen roll hur du ser ut eller hur du klär dig.
 • Det spelar ingen roll om du inte säger nej. Ingen ska ha sex med dig, om du inte säger eller visar att du vill det.
 • Det spelar ingen roll om du först har sagt ja. Du har alltid rätt att ändra dig och säga nej!

Det är vanligt att man inte skriker eller slåss när man blir utsatt. Det kan bero på att man inte vågar. Eller att man ger upp och inte vill tänka på det som händer. Ofta är det något man inte ens väljer medvetet, utan hjärna bestämmer att man ska vara stilla som ett slags skydd mot det som händer. Efteråt kanske du tänker att du borde ha protesterat mer. Men det är alltid olagligt om det sker mot din vilja, även om du inte skrek eller kämpade emot.

Vad är ett sexualbrott?

Alla sexuella handlingar som någon gör mot någon annans vilja är olagliga. Det här är några exempel på sexualbrott:

 • Att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet, på ett sätt som personen inte vill.
 • Att prata med någon på ett sexuellt sätt som personen upplever som obehagligt.
 • Att tvinga någon till sex, till exempel att samlag eller att onanera åt en.
 • Att försöka övertala någon att ställa upp på något sexuellt, till exempel genom att hota att sprida bilder eller rykten om den personen.
 • Att övertala någon att se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar, på nätet eller utanför nätet.
 • Att göra något sexuellt mot någon som inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att personen sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har en funktionsnedsättning som gör det svårare att uttrycka sin vilja.
 • Att fota eller filma någon i ett sexuellt syfte, om det är mot personens vilja eller om personen är under 15 år.
 • Att försöka köpa eller byta till sig sex eller bilder med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.
 • Att utnyttja att någon är beroende av en för att ha sex, till exempel en lärare, tränare eller chef.

Ingen har rätt att göra något sexuellt med dig om du är under 15 år. Det är olagligt, även om du själv vill eller har tagit initiativ. 

Det ska vara frivilligt att ha sex

Sex ska alltid vara frivilligt. Det betyder att alla vill. Ett ja eller ett nej kan sägas med ord. Det kan också uttryckas med kroppen.  Är du osäker på vad personen vill så ska du alltid fråga. 

Det är inte frivilligt om du blir tvingad till att ha sex.

Bara för att en person har velat ha sex med dig en gång så betyder det inte att det gäller nästa gång. Att någon har sagt ja till en typ av sex behöver inte betyda att hen vill ha andra typer av sex. 

Det är därför viktigt att ta reda på att personen eller personerna är okej och vill fortsätta vid varje ny situation när ni har sex. Du har en skyldighet att ta reda på vad den andra personen vill eller inte vill göra. 

Vad är våldtäkt? 

Våldtäkt är när en person har samlag eller gör något annat sexuellt som kan jämföras med ett samlag med någon som inte vill.

I vissa situationer är det svårt att säga nej. Det kan handla om att någon utsätter dig när du sover, när du är väldigt full eller drogad, har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör det svårare att uttrycka din vilja.

Därför är det alltid olagligt att ha sex med någon som är i en sån situation.

Är det våldtäkt om ni är ihop?

Det kan vara svårt att tänka att du har blivit våldtagen, om det är någon du är ihop med eller kär i. Men det är en våldtäkt eller ett annat sexualbrott även om det är den du är tillsammans med som tvingar dig till sex.

Då kan det vara extra jobbigt att berätta om det. Men du har alltid rätt att få stöd och hjälp, och det är aldrig ditt fel. Alla sexualbrott är kränkande för den som utsätts. Därför är det vanligt att må dåligt efter att ha blivit utsatt för ett övergrepp. Men det finns hjälp att få. Läs mer om vad du kan göra om du har blivit utsatt för ett övergrepp här.

Sexuella övergrepp

Det behöver inte vara våldtäkt enligt lagen för att det ska vara olagligt. Alla sexuella handlingar som du blir utsatt för mot din vilja är sexualbrott.

Det är ett så kallat sexuellt övergrepp om du blir utsatt för sexuella handlingar som inte kan liknas vid samlag, mot din vilja.

Här är några saker som räknas som sexuella övergrepp:

 • Att göra något sexuellt med en person som sover eller är väldigt full eller drogad.
 • Att visa sig på ett sexuellt sätt för någon som inte vill det.
 • Att göra något sexuellt mot en person som inte kan säga ifrån, till exempel för att personen är sjuk.
 • Att göra något sexuellt med någon som är rädd och inte vågar protestera.
 • Att tvinga någon att göra en sexuell handling via nätet.
 • Att göra något sexuellt för någon som inte vill det, till exempel onanera framför någon.

Sexualbrott mot barn

Det är olagligt att göra något sexuellt med personer under 15 år. Det är ett allvarligt brott även om det inte har varit något våld eller hot. Det gäller även om den som är under 15 är med på att ha sex, eller till och med tagit initiativet till det.

Samma sak gäller upp till 18 år om den som gör något sexuellt med en är någon som har ansvar för en. Till exempel en förälder eller någon annan vuxen som har ansvar för dig.

Det är olagligt att försöka övertala någon under 15 år att göra något sexuellt på nätet. Det är olagligt. Du har rätt att få hjälp om du mår dåligt över något som har hänt, även om det inte passar in i sexualbrottslagen.

Vilka begår sexualbrott och vem utsätts?

Den som utsätter andra för sexualbrott kan vara både yngre, äldre och jämnårig. Det går inte att se på en person att hen skulle kunna begå ett sexualbrott. Det kan vara någon som man tycker är snäll och omtänksam i vanliga fall.

Det är vanligast att killar och män begår övergrepp, men även tjejer och kvinnor gör det. Ibland är det fler än en person som utsätter någon för övergrepp. Det finns hjälp att få om du är orolig för att du ska utsätta någon för ett övergrepp eller om du har utsatt någon finns det hjälp att få. Du kan kontakta Preventell som är en stödlinje för oönskad sexualitet.

Människor i alla åldrar och av olika kön utsätts för sexualbrott. Även om de flesta som utsätts är tjejer är det också många killar som har erfarenheter av övergrepp. Du har rätt att få hjälp, oavsett vem du är.

Till toppen av sidan