Våldtäkt och andra sexuella övergrepp

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är ett sexuellt övergrepp. Våldtäkt är ett slags sexuellt övergrepp. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett sexuellt övergrepp. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit med om det.

Illustration av en person som sitter ihopkurad.

Sexuella övergrepp kan ske på olika platser och på olika sätt. Det kan ske inomhus, utomhus eller via nätet. Det vanligaste är att övergrepp görs av någon som du känner väl. Det kan till exempel vara en klasskompis, en kompis, en tränare eller någon i familjen. Ibland är det någon man är ihop med.

Det som kallas för överfallsvåldtäkter, det vill säga att någon blir överfallen av en okänd person utomhus, är mer ovanligt. 

Du har samma rätt att anmäla och bli lyssnad på, oavsett vem du är och vem som har begått övergreppet. 

Ingen har rätt att göra något sexuellt med dig om du inte vill. 

 • Det spelar ingen roll om du känner personen eller inte.
 • Det spelar ingen roll om du är kär i personen.
 • Det spelar ingen roll om du är tillsammans med personen.
 • Det spelar ingen roll hur du ser ut eller hur du klär dig.
 • Det spelar ingen roll om du inte säger nej. Ingen ska ha sex med dig, om du inte säger eller visar att du vill det.
 • Det spelar ingen roll om du först har sagt ja. Du har alltid rätt att ändra dig och säga nej!

Det är vanligt att man inte skriker eller slåss när man blir utsatt. Det kan bero på att man inte vågar. Eller att man ger upp och inte vill tänka på det som sker. Ofta är det något man inte ens väljer medvetet, ens hjärna bestämmer att man ska vara stilla som ett slags skydd mot det som händer. Efteråt kanske du tänker att du borde ha protesterat mer. Men det är ett övergrepp om det sker mot din vilja, även om du inte skrek eller kämpade emot.

Vad är ett sexuellt övergrepp?

Sexuella övergrepp eller sexualbrott som det kallas i lagen kan vara flera olika brott. Alla sexuella handlingar som någon gör mot någon annans vilja är sexuella övergrepp. Det här är några exempel på sexuella övergrepp:

 • Att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet, på ett sätt som personen tycker är skrämmande eller obehagligt.
 • Att prata med någon på ett sexuellt sätt som personen upplever som obehagligt.
 • Att pressa någon till sex fast den inte vill, till exempel att tvinga någon att ha samlag eller att onanera åt en.
 • Att pressa någon att ställa upp på något sexuellt, till exempel genom att hota att sprida bilder eller rykten om den personen.
 • Att pressa någon att se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar, på nätet eller utanför nätet.
 • Att göra något sexuellt mot någon som inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att personen sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har en funktionsnedsättning som gör det svårare att kommunicera eller uttrycka sin vilja.
 • Att utnyttja sitt överläge och få någon att känna att den måste ställa upp på sex.
 • Att fota eller filma någon i ett sexuellt syfte, om det är mot personens vilja eller om personen är under 15 år.
 • Att försöka köpa eller byta till sig sex eller bilder med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.

Ingen har rätt att göra något sexuellt med dig om du är under 15 år. Det är olagligt, även om du själv vill eller har tagit initiativ. 

Det behövs ett samtycke innan du kan ha sex med någon 

När du ska ha sex med någon eller några behövs samtycke. Samtycke betyder att alla vill. Ett ja eller ett nej kan sägas med ord. Det kan också uttryckas med kroppen.  Är du osäker på vad personen vill så ska du alltid fråga. 

Att bli tvingad eller tjatad till att ha sex är inte samtycke. Det är inte okej att övertala någon att ha sex. Även om personen till slut säger ja. 

Bara för att en person gett sitt samtycke en gång så är inte det samma sak som att det alltid finns ett samtycke. Att någon har sagt ja till en typ av sex behöver inte betyda att hen vill ha andra typer av sex. 

Det är därför viktigt att fråga vid varje ny situation om personen eller personerna är okej och vill fortsätta. Du har en skyldighet att ta reda på vad den andra personen vill eller inte vill göra. 

Vad är våldtäkt? 

Våldtäkt är när en person har samlag eller utför andra sexuella handlingar som kan jämföras med ett samlag med någon utan att hen sagt att hen vill ha sex. 

I vissa situationer är det svårt att säga nej. Det kan handla om att någon utsätter dig när du sover, när du är väldigt full eller drogad, har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör det svårare att kommunicera eller uttrycka din vilja.

Det är olagligt att ha sex med någon som är i en sådan situation, även om personen gett ett samtycke.

Är det våldtäkt om ni är ihop?

Det kan vara svårt att tänka att du har blivit våldtagen, om det är någon du är ihop med eller kär i. Men det är en våldtäkt även om det är den du är tillsammans med som tvingar dig till sex.

Då kan det vara extra jobbigt att berätta om det. Men du har alltid rätt att få stöd och hjälp och det är aldrig ditt fel. Alla sexuella övergrepp är kränkande för den som utsätts. Därför är det vanligt att må dåligt efter ett övergrepp. Men det finns hjälp att få. Läs mer om vad du kan göra om du har blivit utsatt för ett övergrepp.

Andra sexuella övergrepp

Saker som inte ses som våldtäkt i lagen, kan ändå vara olagliga. Det kan till exempel vara sexuellt tvång eller sexuellt utnyttjande.

Det är till exempel ett brott för en vuxen att ha sex med en person som är under 18 år och som är beroende av den vuxna på något sätt. Det kan till exempel vara ens lärare eller tränare.

Det är också olagligt att försöka övertala någon under 15 år att göra något sexuellt på nätet. Det kan vara ett sexuellt övergrepp och man har rätt att få hjälp om man mår dåligt över något som har hänt, även om det inte passar in i sexualbrottslagen.

Här är fler saker som är olagliga:

 • Att göra något sexuellt med en person som sover eller är väldigt full eller drogad.
 • Att visa sig på ett sexuellt sätt för någon som inte vill det.
 • Att göra något sexuellt mot en person som inte kan säga ifrån, till exempel för att personen är sjuk.
 • Att ha sex med någon som är rädd och inte vågar protestera.
 • Att tvinga någon att göra en sexuell handling via nätet.
 • Att visa sexuella handlingar för någon som inte vill det.

Vilka begår sexuella övergrepp och vem utsätts?

Den som utsätter andra för sexuella övergrepp kan vara både yngre, äldre och jämnårig. Det syns ofta inte på andra sätt vem som skulle kunna begå ett sexuellt övergrepp, det kan vara någon som man tycker är snäll och omtänksam i vanliga fall.

Det är vanligast att killar och män begår övergrepp, men även tjejer och kvinnor gör det. Ibland är det fler än en person som utsätter någon för övergrepp. Om du är orolig för att du ska utsätta någon för ett övergrepp eller om du har utsatt någon finns det hjälp att få. Du kan kontakta Preventell som är en stödlinje för oönskad sexualitet.

Människor i alla åldrar och av olika kön utsätts för sexuella övergrepp. Även om de flesta som utsätts är tjejer är det också många killar som har erfarenheter av övergrepp. Oberoende av vem du är har du rätt och möjlighet att få hjälp.

Sexuella övergrepp mot barn

Det är olagligt att göra något sexuellt med personer under 15 år. Det är ett allvarligt brott även om det inte har varit något våld eller hot. Det är också ett allvarligt brott om personer under 18 år utnyttjas sexuellt av någon som har ansvar för dem. Till exempel en förälder, tränare eller någon som jobbar i skolan eller på ett boende.

Till toppen av sidan