Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt.

Illustration av en person som sitter ihopkurad.

Sexualbrott kan ske på olika platser och på olika sätt. Det kan ske inomhus, utomhus eller via nätet. Det vanligaste är att det är någon du känner som begår övergreppen. Det kan till exempel vara någon i din skola eller på ditt jobb, en kompis, en tränare eller någon i familjen. Det kan även vara den du är ihop med eller är kär i.

Det är mer ovanligt med så kallade överfallsvåldtäkter, alltså att bli överfallen av en okänd person utomhus.

Du har samma rätt att anmäla och bli lyssnad på, oavsett vem du är och vem som har begått övergreppet. 

Ingen får göra något sexuellt med dig om du inte vill

 • Det spelar ingen roll om du känner personen eller inte.
 • Det spelar ingen roll om du är kär i personen.
 • Det spelar ingen roll om du är tillsammans med personen.
 • Det spelar ingen roll hur du ser ut eller hur du klär dig.
 • Det spelar ingen roll om du inte säger nej. Ingen ska ha sex med dig, om du inte säger eller visar att du vill det.
 • Det spelar ingen roll om du först har sagt ja. Du har alltid rätt att ändra dig och säga nej!

Det är vanligt att inte skrika eller slåss om du blir utsatt. Det kan bero på att du inte vågar. Eller att du ger upp och inte vill tänka på det som händer. Ofta väljer du inte medvetet, utan hjärnan bestämmer att du ska vara stilla som ett slags skydd mot det som händer. Det är alltid olagligt om det sker mot din vilja, även om du inte skrek eller kämpade emot.

Vad är ett sexualbrott?

Alla sexuella handlingar som någon gör mot någon annans vilja är olagliga. Det här är några exempel på sexualbrott:

 • Att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet, på ett sätt som personen inte vill.
 • Att prata med någon på ett sexuellt sätt som personen upplever som obehagligt.
 • Att tvinga någon till sex, till exempel samlag eller att få någon att onanera åt en.
 • Att försöka övertala någon att ställa upp på något sexuellt, till exempel genom att hota att sprida bilder eller rykten om personen.
 • Att övertala någon att se på när man själv eller någon annan gör något sexuellt, som att visa sitt kön eller onanera. Det kan vara på nätet eller utanför nätet.
 • Att göra något sexuellt mot någon som inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att personen sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har en funktionsnedsättning som gör det svårare.
 • Att fota eller filma någon i ett sexuellt syfte, om det är mot personens vilja.
 • Att försöka köpa eller byta till sig sex eller sexuella bilder mot till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.
 • Att utnyttja att någon är beroende av en för att ha sex, till exempel om man är personens lärare, tränare eller chef.

Ingen får göra något sexuellt med dig om du är under 15 år. Det är olagligt, även om du själv vill eller har tagit initiativ. 

Det ska vara frivilligt att ha sex

Sex ska alltid vara frivilligt. Det betyder att alla vill. Ett ja eller ett nej kan sägas med ord. Det kan också uttryckas med kroppen.  Är du osäker på vad någon vill så ska du alltid fråga. 

Bara för att en person har velat ha sex med dig en gång så betyder det inte att det gäller nästa gång. Att någon har sagt ja till en typ av sex behöver inte betyda att hen vill ha andra typer av sex. 

Det är därför viktigt att ta reda på att den du har sex med är okej och vill fortsätta vid varje ny situation. Du har en skyldighet att ta reda på vad den andra personen vill eller inte vill göra.

Det är inte frivilligt om du blir tvingad att ha sex. 

Vad är våldtäkt? 

Våldtäkt är när en person har samlag eller gör något annat sexuellt som kan jämföras med ett samlag med någon som inte vill.

I vissa situationer är det svårt att säga nej. Det kan handla om att någon utsätter dig när du sover, när du är väldigt full eller drogad, har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör det svårare att uttrycka din vilja.

Därför är det alltid olagligt att ha sex med någon som är i en sån situation.

Är det våldtäkt om ni är ihop?

Det kan vara svårt att tänka att du har blivit våldtagen, om det är någon du är ihop med eller kär i. Men det kan vara ett sexualbrott även om det är den du är tillsammans med som tvingar dig till sex.

Då kan det vara extra jobbigt att berätta om det. Men du har alltid rätt att få stöd och hjälp, och det är aldrig ditt fel. Alla sexualbrott är kränkande. Därför är det vanligt att må dåligt efter att ha blivit utsatt för ett övergrepp. Men det finns hjälp att få. Läs mer om vad du kan göra om du har blivit utsatt för ett övergrepp här.

Sexuella övergrepp

Det behöver inte vara våldtäkt enligt lagen för att det ska vara olagligt. Alla sexuella handlingar som du blir utsatt för mot din vilja är sexualbrott.

Det som inte är eller kan liknas vid ett samlag men som ändå är en sexuell handling som sker mot din vilja kallas för ett sexuellt övergrepp.

Här är exempel på några saker som räknas som sexuella övergrepp:

 • Att göra något sexuellt med en person som sover eller är väldigt full eller drogad.
 • Att visa sig på ett sexuellt sätt för någon som inte vill det.
 • Att göra något sexuellt mot en person som inte kan säga ifrån, till exempel för att hen är sjuk.
 • Att göra något sexuellt med någon som är rädd och inte vågar protestera.
 • Att tvinga någon att göra en sexuell handling via nätet.
 • Att göra något sexuellt inför någon som inte vill det, till exempel onanera framför någon.

Sexualbrott mot barn

Det är olagligt att göra något sexuellt med personer under 15 år. Det är ett allvarligt brott även om det inte har varit något våld eller hot inblandat. Det gäller även om du som är under 15 är med på att ha sex, eller har tagit initiativet till det.

Samma sak gäller personer upp till 18 år om den som gör något sexuellt med personen är någon som har ansvar för hen. Till exempel en förälder eller annan vårdnadshavare.

Det är olagligt att försöka övertala någon under 15 år att göra något sexuellt på nätet.

Du har rätt att få hjälp om du mår dåligt över något som har hänt, även om det inte passar in i sexualbrottslagen.

Vilka begår sexualbrott och vem utsätts?

Den som utsätter andra för sexualbrott kan vara både yngre, äldre och jämnårig. Det går inte att se på en person att hen skulle kunna begå ett sexualbrott. Det kan vara någon som du tycker är snäll och omtänksam i vanliga fall.

Det är vanligast att killar och män begår övergrepp, men även tjejer och kvinnor gör det. Ibland är det fler än en person som utsätter någon för övergrepp.

Det finns hjälp att få om du är orolig för att du ska utsätta någon för ett övergrepp eller om du har utsatt någon. Du kan kontakta Preventell, en stödlinje för oönskad sexualitet. Du kan också prata med någon på en ungdomsmottagning.

Människor i alla åldrar och av olika kön utsätts för sexualbrott. Även om de flesta som utsätts är tjejer är det också många killar som har erfarenheter av övergrepp. Du har rätt att få hjälp, oavsett vem du är.

Aktuella artiklar

Svara varandraMin pojkvän fortsätter fast jag säger nej

Jag både säger nej, säger sluta, visar med mitt kroppsspråk att jag inte vill och flyttar bort hans hand. Vad mer ska jag göra? Har ni varit med om något liknande och hur har ni då hanterat det?

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

ArtikelAtt bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

ArtikelSexualbrott i familjen

Du har rätt att känna dig trygg i din familj. Du har själv aldrig någon skuld eller ansvar för om du utsätts för ett sexualbrott.

ArtikelPolisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

ArtikelBildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

Svara varandraVar det övergrepp?

Vid två tillfällen tror jag att han kan ha gjort övergrepp mot mig. Har ni varit med om något liknande och hur har ni hanterat det?

Fråga UMOSka jag berätta för kuratorn om de sexuella övergreppen?

Om jag skulle berätta om detta för kuratorn, kommer hen då att gå vidare med detta och anmäla det? Eller gäller tystnadsplikten?

UMO-poddenHur vet jag om hon vill ha sex?

31. "Jag tvekade lite hur jag skulle fråga, men sen frågade jag bara. Hon verkade glad att jag ställde frågan".

Till toppen av sidan