Tillgänglighet

För att alla ska kunna ta del av innehållet på UMO så har vi försökt att se till att allt från text, bild till kod är skapat så att alla ska kunna ta del av det.

Vi strävar efter att vårt normkritiska och inkluderande perspektiv ska finnas med i allt vårt material. Vi försöker så långt det går att tillgodose mångas behov. Vi jobbar hela tiden med att utveckla UMO så att så många som möjligt ska kunna ha nytta av innehållet.

Hör av dig till oss om du upplever problem med sajten eller har förslag på hur vi kan utveckla och förbättra tillgängligheten på UMO.se.

Hör av dig till oss

Texterna på UMO

De flesta texterna på UMO är korta. Men ibland behöver frågor behandlas grundligt och då kan texten ändå bli lång. Vi försöker blanda text, bild och rörligt material för att underlätta förståelsen av innehållet.

Allt vårt faktainnehåll följer en kvalitetssäkrad arbetsprocess för att säkerställa att det är både tillgängligt och korrekt.

Språk

UMO är en sajt på svenska. På Youmo.se finns delar av UMO:s innehåll översatt till dari, engelska, lätt svenska, somaliska och tigrinja.

Språket på UMO utgår från våra språkliga riktlinjer.

Lyssna

Du som har svårt att ta till dig text kan lyssna på innehållet genom att använda funktionen Talande Webb. Det innebär bland annat att du kan få innehållet på sidorna upplästa. Funktionen funkar också bra för dig med synnedsättning. Starta funktionen genom att klicka på länken Lyssna högst upp på sidan. 

Anpassa sidorna på UMO

Du kan ändra textstorleken på webbplatsen genom att ändra i inställningarna i din webbläsare. I de flesta webbläsare gör du det genom att hålla ner Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Om inte det funkar kan du hitta alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer.

Bilderna på UMO

Vi är medvetna om att personer och situationer som syns i illustrationer och annat bildmaterial, påverkar hur välkommen och tilltalad du känner dig på UMO.

Vi strävar efter att personer med olika kön, kroppsform, utseende, stil, etnicitet och funktionalitet ska representeras på ett balanserat sätt på sajten. Vi funderar också på vilka normer som finns kring olika ämnen och har det med oss när vi producerar bilder.

För att bilderna på UMO ska vara tillgängliga även för den som inte kan se ska alla bilder ha alt-texter. Upptäcker du att en bild saknar alt-text meddela oss gärna!

Funktion för att dölja bilder

På UMO finns en del bilder med nakenhet och sex. Vi strävar efter att bilder med nakenhet ska bidra till att öka kunskapen om kroppen och stärka självkänslan i förhållande till kroppen. Vi strävar efter att bilderna ska ge en positiv och mångsidig bild av sex och främja respektfullhet och ömsesidighet.

Eftersom bilder med naket och sexuellt innehåll kan upplevas som känsliga ligger de aldrig på startsidan. Du kan också välja att dölja dem med hjälp av funktionen "Dölj bilder". Den finns på sidor som innehåller bilder med nakenhet och sex. Väljer du "Dölj bilder" visas inte dessa bilder på sajten.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan