Panik - lämna sidan!

Våld från vuxna i familjen

Du har rätt att må bra och känna dig trygg hemma. De vuxna som ska ta hand om dig får till exempel inte hota dig, kalla dig elaka saker eller slå dig. Det är aldrig ditt fel om någon gör sånt mot dig. Det är viktigt att du får hjälp från andra vuxna om du har det jobbigt hemma.

Två som pratar. Den ena säger: Min mamma slår mig. Den andra svarar: Vad hemskt! Kom, vi går till skolsköterskan, hon kanske kan hjälpa. Illustration.

Du kan må väldigt dåligt om du blir utsatt för våld. Det kan vara särskilt jobbigt om den som gör dig illa är någon som egentligen borde skydda dig. Eller om det är någon du tycker om.

Vissa stunder kan det kännas som att det dåliga är något som kan gå över. Då kanske du tänker att det är bäst att inte berätta om det för någon. Men du behöver få hjälp från andra om du har det svårt hemma.

Den som gör andra illa behöver också få hjälp, även om hen inte förstår det själv. Personer som använder våld kan få bra hjälp att sluta.

Är jag utsatt för våld?

Våld kan vara många saker. Fysiskt våld kan vara att någon gör dig fysiskt illa. Till exempel genom att hålla fast dig, sparka dig eller slå dig.

Psykiskt våld kan vara om någon gör dig illa med ord. Till exempel säger elaka saker, skräms eller göra dig ledsen med flit.

Sexuellt våld kan vara att någon gör sexuella saker med din kropp eller tvingar dig att göra sexuella saker.

Här är fler exempel på sånt som dina föräldrar eller andra vårdnadshavare inte får göra mot dig:

  • Kalla dig för fula saker eller säga att du är värdelös.
  • Putta dig, nypa dig eller dra dig i håret.
  • Låsa in dig.
  • Hota att kasta ut dig hemifrån om du är under 18 år.
  • Skada ditt husdjur, eller hota att göra det.
  • Ta på din kropp på ett sexuellt sätt. Eller tvinga dig att titta på något sexuellt, till exempel porr eller när hen onanerar.
  • Tvinga dig att följa vissa regler för att skydda familjens rykte.
  • Utsätta någon annan i familjen för våld så att du ser eller hör det.

Syskon eller andra släktingar får inte heller göra såna här saker mot dig.

Du har rätt att ha det bra hemma

Det spelar ingen roll varför en vuxen gör dig illa. Det är alltid fel och det är förbjudet. Det är alltid den vuxnas ansvar att inte använda våld. Det är aldrig ditt fel.

Det står i lagen att vuxna måste ta hand om sina barn på ett bra sätt. Att till exempel inte få tillräckligt med mat eller kläder, eller inte ha någonstans att sova räknas också som barnmisshandel.

Här kan du läsa mer om dina rättigheter hemma.

Sök hjälp om det är svårt hemma

Det är viktigt att du söker hjälp om du inte mår bra eller känner dig otrygg hemma. Du kan börja med att prata med någon vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en släkting, en kompis förälder eller en lärare. Du kan skriva ner vad som har hänt och visa om det känns svårt att prata om det.

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan, skolkuratorn eller bup, barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp. Du kan även kontakta socialtjänsten om du inte är trygg hemma.

Ring polisen på nummer 112 om det är akut, till exempel om någon hotar dig. 

Här finns en lista på ställen som kan hjälpa dig om du har frågor om våld och kränkningar. Du kan ofta vara anonym när du ringer, mejlar eller chattar.

Fler i familjen kan behöva hjälp

Är det någon annan i din familj som far illa? Då har hen också rätt att få hjälp och skydd.

Det är viktigt att du berättar vad som händer för någon vuxen utanför familjen så att situationen förändras.

Vanligt att må dåligt

Det är vanligt att må dåligt om man blir utsatt för saker som man inte ska behöva vara med om. Du kan till exempel känna dig rädd, orolig, arg eller ledsen. Eller så är det tvärtom, att du känner dig tom på känslor.  

Du kan också få svårt att koncentrera dig eller få ont i kroppen, till exempel i magen eller huvudet. En del kan också få svårt att lita på andra personer.

Viktigt att berätta

Det kan kännas svårt att berätta för någon hur du har det hemma. Du kanske älskar den som gör dig illa, och är rädd för att göra hen besviken. Kanske skäms du för det som händer. Eller är orolig för att ingen ska tro på dig. Kanske är du orolig för att det kommer att bli värre om någon annan får veta.

Men det är viktigt att du berättar för någon. Även om den som gör dig illa säger förlåt, hotar dig eller säger att det ska vara en hemlighet. Hemligheter som gör att du mår dåligt ska du inte hålla för dig själv.

Försök berätta för någon hur du har det. Det brukar kännas lättare efteråt. Då finns det någon mer som vet hur du har det, och du kan få hjälp och skydd.

Mer på UMO

Till toppen av sidan