Panik - lämna sidan!
Mobbning

Vad är mobbning?

När någon blir dåligt behandlad flera gånger av samma personer är det mobbning. Det kan handla om utfrysning, elaka kommentarer, hot eller andra kränkningar. Det spelar ingen roll om det händer på nätet eller utanför. Ibland kan mobbningen till och med vara brottslig.

En person sitter ensam.
Många tänker att det är fel på dem om de blir mobbade. Men så är det inte. Det är de som mobbar som gör fel.

Olika typer av mobbning

Mobbning kan vara många olika saker och ske på olika ställen, till exempel i skolan, på träningen, arbetsplatsen eller online. Några exempel på mobbning:

 • Att viska om eller skratta åt någon på ett taskigt sätt.
 • Att frysa ut någon och inte låta den vara med.
 • Att sprida rykten om någon.
 • Att lägga upp kränkande bilder på någon.
 • Att säga eller skriva elaka saker till eller om någon.
 • Att vara fysiskt våldsam mot någon.
 • Att uttrycka sig rasistiskt, sexistiskt, funkofobiskt eller homofobisk

Det spelar ingen roll vad de som mobbar tycker. Det är mobbning när någon mår dåligt av det och det händer flera gånger.

Varför mobbar man?

Det går inte att säga säkert varför någon mobbar någon annan. Det finns ofta flera olika förklaringar. Det kan till exempel vara för att man vill ha en viss status, för att man är osäker eller för att försvara sig mot att själv bli mobbad. Det är vanligt att påverkas av grupptrycket, så att man kanske inte vågar säga ifrån trots att man tycker illa om mobbningen.  

Stoppa mobbning

Det är viktigt att prata med en vuxen du litar på om du blir utsatt för mobbning eller ser någon annan bli det. Personalen på skolan, arbetsplatsen eller idrotten är skyldiga att göra något åt mobbningen om den sker där. Det gäller både när du är där på plats, på väg dit eller gör nåt online som har med skolan eller jobbet att göra. 

Mobbningen kan vara brottslig

Att behandla någon på ett kränkande sätt kan vara brottsligt. Här är exempel på sånt som bryter mot lagen:

 • Att slå någon.
 • Att trakassera någon.
 • Att hota någon.
 • Att få någon under 15 år att göra sexuella saker, vare sig det är IRL eller online.  
 • Att sprida kränkande bilder på någon annan.
 • Att fota eller filma någon som till exempel är på toa, i duschen eller i omklädningsrummet, utan personens tillåtelse.
 • Att diskriminera någon, det vill säga att behandla någon illa på grund av exempelvis personens kön eller religion.

Aktuella artiklar

Tips/inlägg från unga

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Artikel

Du som mobbar

En del personer som mobbar förstår inte att de får någon annan att må dåligt. Andra känner sig starkare när de är taskiga mot någon annan. Säger eller gör du ofta saker som får andra att bli ledsna? Då kan det vara mobbning du håller på med. Det kan vara svårt att sluta mobba, men du kan få hjälp att göra det.

Artikel

Vad du kan göra om någon annan blir mobbad

Det kan vara svårt att veta vad man ska göra när man ser någon bli mobbad. Det är inte alla som vågar säga ifrån. Men du kan göra stor skillnad genom att visa att du bryr dig om den som blir mobbad. Du kan också be andra om hjälp.

Artikel

Om du blir mobbad

Du som blir mobbad kan må väldigt dåligt på grund av det. Du kanske undviker personer och platser där mobbningen sker. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

Till toppen av sidan