Panik - lämna sidan!

Tobak, alkohol och droger

Det är skadligt att använda alkohol, tobak, narkotika och dopningspreparat. Du kan få hjälp om du eller någon i din närhet har problem.

Aktuella artiklar

Mer om tobak, alkohol och droger på UMO

Fakta

E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter. När du röker dem kommer det ånga istället för rök. Det kallas att vejpa eller vapea. E-cigaretter innehåller oftast nikotin som kan göra dig beroende.

Svara varandra

Hur påverkas vänner och familjen när man tar droger?

Hur påverkas vänner och familj?

Egna berättelser

Rökte för att allt var jobbigt

Jag är en kille på 15 år och jag ska berätta min historia om hur jag började röka och testa cannabis. När jag gick på mellanstadiet så blev jag väldigt mobbad för min vikt, jag är väldigt smal så det var därför. Jag mådde väldigt dåligt av detta och hade självmordstankar väldigt ofta.

Egna berättelser

Kontaktpersonen hjälpte mig att sluta

Jag började röka när ja var 12. Jag började skolka och hade 70 % frånvaro. Jag började dricka och hålla på med andra saker också. Eftersom jag mådde så dåligt under den här perioden så blev det så.

Egna berättelser

Pappa knarkade och satt på kåken

Dom första fem åren så var vi en väldigt dysfunktionell familj, farsan va ute och gjorde brott för att få råd med sina droger, medans morsan va hemma och gjorde sitt bästa för att vi skulle ha de bra. Mitt i allt de här så åkte farsan in och ut från kåken pga sina brott.

Svara varandra

Mina föräldrar litar inte på mig för att jag en gång ljög, vad ska jag göra?

Jag får inte vara ute sent, måste berätta vart jag går och vad jag gjort. Jag känner mig extremt begränsad, som att jag inte får göra något alls!

Frågor och svar

Min mamma dricker varje kväll, vad ska jag göra?

Min mamma dricker ganska mycket alkohol varje kväll, vad ska jag göra?

Frågor och svar

Varför kan inte min kompis sluta röka?

Min klasskompis röker och kan inte sluta. Är hon redan beroende och varför slutar hon inte?

Till toppen av sidan