Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vännerna skämtar om homosexuella och nazism

Hej! Jag är 13 år och har ett problem vad gäller mina vänner. Jag har en vän som flitigt använder ordet bög som ett skällsord och ofta säger saker som ”fan va’ bögigt” när något är dåligt.

En hel del killar i min klass uttrycker sig också om nazism på opassande sätt. De skojar om att utföra gesten ”heil Hitler” och sjunger en tysk sång från Nazityskland och försöker alltid byta ut olika ofarliga fraser mot mer olämpliga saker, utan hänsyn till kontexten.

Till exempel byter de ofta ut ”och den heter” (und das heißt) mot ”auf das heil” vilket är deras egen hopkokta mening som bara är till för att involvera ”heil”. Jag tycker inte sådant beteende är okej och har talat om det många gånger, men deras uttryck har då avfärdats som ”oskyldiga skämt”.

Jag verkar ofta målas ut som ”nörden utan humor”, och om jag försöker vidta åtgärder såsom att berätta för lärare kommer de bara tycka att jag är ”så jävla tråkig” och en "onödig idiot". Vad ska jag göra?

/Liberal 13-åring

Svar:

 • Har haft samma problem på min skola. Hakkors som ritas i olika grupprum, nazistskämt som kastas hit och dit, nazistiska låtar osv. Jag hängde på och skrattade åt det för det var ett "förbjudet" ämne som man inte fick skämta om. Men med tiden har jag insett hur extremt fjantigt och onödigt det var att skämta om det. Förhoppningsvis kan dina vänner inse det snart!
  /JagÄrEttKylskåp
 • Okej, jag skulle säga så här. Det här är självklart inte okej, meen, så lät det i min klass också. Vänta två år och alla omogna killar har mognat.
  /Kille
 • Vad modigt av dig att våga säga till killarna direkt! De gör troligtvis så här för att de märker att det provocerar andra och kommer antagligen sluta när de inte längre får uppmärksamhet för det. Jag tycker absolut att du ska prata med en vuxen på skolan. En lärare eller kanske kurator eller någon du känner dig trygg med. Beteendet är inte okej och det är vuxnas ansvar att se till att alla elever känner sig trygga och respekterar varandra.
  /K
 • Hej. Ja, det där beteendet har jag ofta stött på bland mina klasskamrater och i från parallellklasser. Och om någon kommer på dem så ”var det ju bara på skoj ”. Vid sådana tillfällen vill jag bara spy, därför att det de gör är så dumt.

  Och det med skällsordet bög, har jag också ofta stött på. Blev själv kallad så därför att jag hjälpte en kille från att bli mobbad. Och jag var också själv utsatt av detta, därför jag har tysk migrationsbakgrund ( jag är tysk ). Det gjorde nazihälsningar så att jag skulle se det. Även om jag sa till läraren, så hjälpte det inget. Efter ett par dagar så fortsatte det.

  Iallafall, vad kan du göra? Du kan t.ex säga till dem att det är oacceptabelt och okänsligt att säga och göra sådana saker (vid saken med det nazistiska ”skojen”) eller om ni går igenom förintelsen i skolan så kan ni också gå igenom varför man inte borde göra sådant dumt. Och till dem som använder ordet bög som svärord, så kan jag bara säga att vi inte längre lever i medeltiden och att i Sverige så har alla rätt till att ha den sexuella läggningen som de vill ha. Med Vanliga hälsningar.
  /Ian
 • Förresten, bry dig inte om dem när de säger sådana glåpord till dig. Tänk på att du har gjort det rätta.
  /Ian
 • Hej, det beteendet av dom är inte okej. Det är väldigt omoget och töntigt. När man är i din ålder tycker jag man ska veta vad man säger och inte. När jag var i din ålder fanns det många som föll på med likadana saker, att skämta om saker som inte är ok. Dom gjorde det för att dom kände sig coola, som badboys som vågade uttrycka sig på ett starkt sätt, dom ville impa på folk helt enkelt. 

  MEN allt dom gör är att skämma ut sig själv. Jag tror dessa killar vill vara tuffa, men de bevisar bara hur töntiga de är. Jag tycker du är mogen som står upp för din åsikt och inte tycker sånt är ok. Du är mogen jämfört med dom och det tycker jag du ska vara stolt över, även så är du mogen som vågar stå för din åsikt. Du har gjort det rätta, att våga säga nej.
  /ANO
 • Prata med en vuxen så att dom kan ta upp hur illa deras beteende faktiskt är och hur det påverkar andra till att också hålla på så för att känna sig ”cool”. Dom kanske också behöver se konsekvenserna dom kan få om dom forsätter.
  /Y
 • Hej, är så himla glad att du ser felet i detta, vilket inte många gör nu för tiden. Har också killar i min klass som skämtar om nazism, rasism, sexism och använder ordet 'bög' som en förolämpning, vilket jag tycker är väldigt skämmigt samt töntigt beteende då det de säger inte påverkar någon på ett positivt sätt alls.

  Det är väldigt synd hur man gjort kränkande / känsliga ämnen till skämt och det är sjukt hur folk vågar sitta och skämta om sådant utan att känna någon sympati alls faktiskt, men så är de bara omogna då deras beteende verkligen skriker 'omogenhet'. Du är en god person som verkligen står upp för detta, men tror inte att det är en så stor procent på att det kommer göra någon skillnad.

  Därför är det nog bäst att låta de mogna till och sedan inse hur skämmiga de verkligen var. För så har jag faktiskt påpekat en killes omogna beteende genom att säga hur skämmig han är för att skämta om seriösa saker för att han inte har annat att skämta om. Detta fick honom att inse lite och sedan dess har han inte sagt något så kränkande :)
  /D
 • Hej, detta är absolut inte okej precis som du sade. Försök att prata med en lärare eller en vuxen för att då kan de prata med de andra barnen och deras föräldrar. Hoppas att det löser sig, kram.
  /Leona
 • Hej! För att underlätta skulle du kunna sätta dig in i ämnet och försökta förklara för dina vänner varför just dessa uttryck inte är okej. Om de inte lyssnar på dig så tycker jag att du skall prata med en vuxen som du litar på och som kan ta tag i saken. Att uttrycka sig kränkande kan vara straffbart i längden.
  /Louise
 • Konstiga vänner.
  /Oliver
 • Inte okej. Jag tror att du kan ta upp det med en lärare utan att hen berättar för någon. Läraren kan t. ex. berätta mer om vad man får och inte får säga.
  /Från en 14 åring
 • Tråkigt att höra. Personer som säger att det bara är "oskyldiga skämt" förstår antingen, och att det egentligen kan ha väldigt farliga effekter. Eller så förstår de att det inte är oskyldigt och säger det bara som en dålig bortförklaring, eller säger det så att man senare kan invända med "det är inte alls oskyldigt!!", Vilket sedan gör så att de kan fortsätta reta en och allt bara fortsätter.

  Här är några tips:
  1. Säg till en lärare att du blir utsatt på detta sättet och hur dom beter sig. Att folk har olika åsikter är en sak, men att de är taskiga mot dig är ett problem som läraren måste hjälpa dig med. En sak som jag hade tyckt varit rolig var om du tipsade läraren om att ha en gravallvarlig lektion där ni kollar på dokumentärer om hur fångarna hade det i koncentrationslägerna och om de homosexuellas förtryck. Det är ju tekniskt sett viktig historia som alla ändå ska lära sig i skolan, och information om allas rättigheter och lika värde är ändå något som skolan måste lära ut.

  2. Testa att inte reagera alls. De vill vara provocerande. Om de inte får någon reaktion kommer de till slut lägga av. Bara var trevlig mot dom (inte som att du vill vara kompis med dom) och le och se glad ut. Detta blir dessutom mycket mer effektivt om du får fler personer att gå med på att bete sig på samma sätt.
  /Tjej 20 år
 • Altså säg åt dom eller försök utbilda dem till att fatta att nazism är det värsta som finns och att det har orsakat jätte många människors död.
  /EnKommunistUnge
 • Asså, jag känner igen det här då mycket. Bög, används hela tiden bland killarna, som och bög vore samma sak som idiot. Det är bara så respektlöst och så himla elakt. Men jag tror att de bara gör så för att de är rädda att kanske själva bli kallade för bög eller hamna utanför. Kanske är de inte heller vana vid till ex homosexualitet, och därför tycker det är konstigt. Jag tycker att du borde ta upp det här med någon lärare eller kurator, anonymt om du vill det. Då kan läraren prata med de som säger dessa saker och kanske få de att sluta, utan att de vet att det var du.
  /Den smarta hjälten!
 • En del i min klass håller också på så, men inte lika mycket. Men det är ändå jobbigt. Särskilt eftersom jag är bi. Jag försöker säga till dem men det går inte alltid jättebra. Kan du berätta för en lärare som kan ha en lektion om nazisternas grymheter, förtryck mot homosexuella och att man inte ska bete sig så. Din lärare borde gå med på att hålla hemligt vem som har berättat.

  Kan du antingen prata med din lärare utan att nån ser eller mejla hen? Om du inte vill det heller, kan du kanske lämna en anonym lapp i lärarens fack eller vid hens grejer. Om du vill kan du ju prata med dina föräldrar och be dem kontakta läraren.
  /15-åring

Mer på UMO

Artikel

Vad kan jag göra mot rasism?

Det finns mycket du kan göra för att minska rasism, även om du själv inte blir utsatt.

Artikel

Transfobi

Transfobi är att ogilla personer som är trans eller att behandla transpersoner dåligt. Både enskilda personer och samhället i stort kan bete sig transfobiskt.

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Det finns många förväntningar på hur man ska vara, beroende på vilket kön man är. Det är som osynliga regler. Här kan du som kille läsa om några olika situationer och svara på vad du tror att du skulle göra om det hände dig.

Till toppen av sidan