Panik - lämna sidan!

Vännerna skämtar om homosexuella och nazism

Hej! Jag är 13 år och har ett problem vad gäller mina vänner. Jag har en vän som flitigt använder ordet bög som ett skällsord och ofta säger saker som ”fan va’ bögigt” när något är dåligt.

En hel del killar i min klass uttrycker sig också om nazism på opassande sätt. De skojar om att utföra gesten ”heil Hitler” och sjunger en tysk sång från Nazityskland och försöker alltid byta ut olika ofarliga fraser mot mer olämpliga saker, utan hänsyn till kontexten.

Till exempel byter de ofta ut ”och den heter” (und das heißt) mot ”auf das heil” vilket är deras egen hopkokta mening som bara är till för att involvera ”heil”. Jag tycker inte sådant beteende är okej och har talat om det många gånger, men deras uttryck har då avfärdats som ”oskyldiga skämt”.

Jag verkar ofta målas ut som ”nörden utan humor”, och om jag försöker vidta åtgärder såsom att berätta för lärare kommer de bara tycka att jag är ”så jävla tråkig” och en "onödig idiot". Vad ska jag göra?

/Liberal 13-åring

Skriv ditt svar

Svar:

  • Okej, jag skulle säga så här. Det här är självklart inte okej, meen, så lät det i min klass också. Vänta två år och alla omogna killar har mognat.
    /Kille
  • Vad modigt av dig att våga säga till killarna direkt! De gör troligtvis så här för att de märker att det provocerar andra och kommer antagligen sluta när de inte längre får uppmärksamhet för det. Jag tycker absolut att du ska prata med en vuxen på skolan. En lärare eller kanske kurator eller någon du känner dig trygg med. Beteendet är inte okej och det är vuxnas ansvar att se till att alla elever känner sig trygga och respekterar varandra.
    /K
Till toppen av sidan