Utsatt för sexuella övergrepp

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är ett sexuellt övergrepp. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett sexuellt övergrepp. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit med om det. Läs mer om vad som kan vara ett sexuellt övergrepp.

Många mår dåligt efter ett övergrepp

Ingen har rätt att göra något sexuellt med dig om du inte vill. Det är aldrig ditt fel. Det är vanligt att må dåligt efter ett övergrepp. Alla personer reagerar olika. Om du har varit med om ett övergrepp kanske du känner igen dig i något av det här:

  • Du kan känna dig ledsen, stressad och orolig.
  • Du kan få svårt att sova.
  • Du kan drömma mardrömmar.
  • Du får ont i huvudet eller kroppen.
  • Du kan få sämre självkänsla eller har svårt att känna hopp om framtiden.
  • Du kan känna skam eller äckelkänslor för dig själv eller din kropp.
  • Du tänker ofta på övergreppet.
  • Du kan börja undvika situationer som kan få dig att tänka på övergreppet.
  • Du kan få svårare att lita på andra.
  • Du kan få olika så kallade självskadebeteenden, kopplat till exempel till mat, kropp eller sex. 

Det brukar vara bra att berätta

Det bästa sättet att börja må bättre, brukar vara att berätta om det som har hänt.  Många tycker att det känns bra att först berätta för en kompis eller någon i familjen. En del pratar hellre med någon annan.

Ibland tar det lång tid att våga berätta. Det är vanligt att den som utsätter någon, och den som blir utsatt, känner varandra. Då kan det kännas extra jobbigt att berätta om det. Men det som hände var fel. Och det är aldrig för sent att berätta.

Det går att må bra igen när man har utsatts för sexuella övergrepp, men ofta kan man behöva hjälp på vägen dit.

Du har rätt att få hjälp

Du har rätt att få hjälp om du har varit med om sexuella övergrepp. Det gäller alla, oavsett vem du är och var övergreppet skedde. Du behöver inte veta att det var ett övergrepp för att söka hjälp och prata om det. Det finns många ställen där du kan få hjälp.

Du kan börja med att berätta för till exempel skolkuratorn om du går i skolan, eller någon på en ungdomsmottagning. De är vana att träffa personer som har varit med om samma sak som du. De kan hjälpa dig att få rätt hjälp. I de flesta fall har de tystnadsplikt men det finns tillfällen när de behöver berätta vad du sagt. Du kan läsa mer om när de behöver berätta vad du sagt i vår artikel om tystnadsplikt.

På Brottsofferjouren kan du få hjälp av någon som talar ditt språk.

Ge inte upp om det inte känns bra första gången du berättar. Försök igen med att berätta för någon annan. Du kan också chatta eller prata i telefon med någon på en kill-, tjej eller ungdomstelefon.

Läkarundersökning

Det är bra att göra en läkarundersökning efter ett sexuellt övergrepp. Det kan du göra på en akutmottagning eller vårdcentral. Om du är tjej kan du också bli undersökt på en gynekologisk mottagning.

Du får veta om du har fått några skador eller smittats av något. Som tjej får du också veta om du har blivit gravid. På många ställen kan du få prata med en kurator.

Om du ska göra en polisanmälan är det bra om läkarundersökningen görs så snart som möjligt efter övergreppet.

Att anmäla till polisen

Det är bra att göra en polisanmälan. Då kan en åklagare utreda vad som hänt och den eller de som har utsatt dig kan dömas. Det kan också kännas skönt att polisanmäla för att stå upp för sig själv och markera att någon har gjort fel.  Du kan också ha rätt att få skadestånd eller brottsskadeersättning, som är pengar som du får om den som utsatt dig döms. Om du inte vet vem det är kan du få skadestånd från brottsskadenämnden. Ibland kan du också få pengar från ditt försäkringsbolag.

Det bästa är att polisanmäla så fort som möjligt. Men du kan anmäla även om det har gått flera år.

Du kan få hjälp om du inte orkar göra en polisanmälan ensam. Till exempel av någon som jobbar på en ungdomsmottagning, i skolan eller på en vårdcentral.

Om du är rädd för den som har utsatt dig

Om du är rädd för den som har begått övergreppet är det viktigt att du får hjälp. Du kan vända till någon som har nämnts ovan. Socialtjänsten har också ett särskilt ansvar att hjälpa barn och unga som behöver stöd och skydd om de är utsatta av någon närstående.

Det är också viktigt att göra en polisanmälan om du är rädd för den som har begått övergreppet. Då kan den som har begått övergreppet få så kallat kontaktförbud. Då får personen inte besöka dig eller kontakta dig på andra sätt.

Till toppen av sidan