Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Utsatt för sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är olagligt. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

En person som vänder sig bort när en annan person håller i hen och försöker pussa hen.

Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett sexualbrott. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit med om det. 

Många mår dåligt efter ett övergrepp

Ingen har rätt att göra något sexuellt med dig om du inte vill. Det är aldrig ditt fel.

Det är vanligt att må dåligt efter ett övergrepp. Alla personer reagerar olika. Du kanske känner igen dig i något av det här om du har varit med om ett övergrepp:

  • Du kan känna dig ledsen, stressad och orolig.
  • Du kan få svårt att sova.
  • Du kan drömma mardrömmar.
  • Du kan få ont i huvudet eller kroppen.
  • Du kan få sämre självkänsla eller har svårt att känna hopp om framtiden.
  • Du kan känna skam eller äckelkänslor för dig själv eller din kropp.
  • Du tänker ofta på övergreppet.
  • Du kan börja undvika situationer som kan få dig att tänka på övergreppet.
  • Du kan få svårare att lita på andra.
  • Du kan börja skada din kropp, eller få problem med mat, ätande eller sex. 

Det brukar vara bra att berätta

Det bästa sättet att börja må bättre brukar vara att berätta om det som har hänt.  Många tycker att det känns bra att först berätta för en kompis eller någon i familjen. En del pratar hellre med någon annan.

Ibland tar det lång tid att våga berätta. Det är vanligt att den som utsätter och den som blir utsatt känner varandra. Då kan det kännas extra jobbigt att berätta om det. Men det som hände var olagligt och det är aldrig för sent att berätta.

Det går att må bra igen efter att ha utsatts för sexualbrott, men du kan behöva hjälp.

Du har rätt att få hjälp

Du har rätt att få hjälp om du har varit med om övergrepp. Det gäller alla, oavsett vem du är och var övergreppet skedde. Du behöver inte veta att det var ett övergrepp för att söka hjälp och prata om det.

Det finns många ställen där du kan få hjälp. Du kan börja med att berätta för till exempel skolkuratorn om du går i skolan, eller någon på en ungdomsmottagning. De är vana att träffa personer som har varit med om samma sak som du. De kan hjälpa dig att få rätt hjälp. I de flesta fall har de tystnadsplikt men det finns tillfällen när de behöver berätta vad du har sagt. Här kan du läsa med om tystnadsplikt.

Ett annat ställe som kan ge stöd är brottsofferjouren. Där kan du få hjälp på flera olika språk.

Det finns också många ställen du kan ringa, chatta eller mejla till för att få hjälp. Här hittar du en lista över såna.

Ge inte upp om det inte känns bra första gången du berättar. Försök igen med att berätta för någon annan.

Läkarundersökning

Det är bra att göra en läkarundersökning efter ett sexualbrott. Det kan du göra på en akutmottagning eller en vårdcentral. Du som har snippa kan också bli undersökt på en gynekologisk mottagning. 

Du får veta om du har fått några skador eller har smittats av någon könssjukdom. Du får kan också få reda på om du är gravid om det är relevant. På många ställen kan du få prata med en kurator.

Det är bra om läkarundersökningen görs så snart som möjligt efter övergreppet om du ska göra en polisanmälan.

Att anmäla till polisen

Det är bra att göra en polisanmälan. Då kan en åklagare utreda vad som har hänt, och den eller de som har utsatt dig kan dömas. Det kan också kännas skönt att polisanmäla. Det kan hjälpa dig att bearbeta det som har hänt.

Du kan ha rätt att få skadestånd eller brottsskadeersättning, som är pengar som du får om den som utsatte dig döms. Du kan få skadestånd även om du inte vet vem den eller de som utsatte dig är.

Det bästa är att polisanmäla så fort som möjligt. Men du kan anmäla även om det har gått flera år.

Du kan få hjälp om du inte orkar göra en polisanmälan ensam. Till exempel av någon som jobbar på en ungdomsmottagning, i skolan eller på en vårdcentral.

Om du är rädd för den som har utsatt dig

Det är viktigt att du ber om hjälp om du är rädd för den som har begått övergreppet. Du kan berätta det för någon på en ungdomsmottagning, eller så kan du berätta för någon annan vuxen som du litar på. Socialtjänsten har också ett särskilt ansvar att hjälpa barn och unga som behöver stöd och skydd om det är så att de är utsatta av någon närstående.

Det är också viktigt att göra en polisanmälan om du är rädd för den som har begått övergreppet. Då kan den som har begått övergreppet få så kallat kontaktförbud. Då får personen inte besöka dig eller kontakta dig på andra sätt.

Aktuella artiklar

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

ArtikelAtt bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Egna berättelserMitt ex kontrollerade och våldtog mig

Han var väldigt generös och romantisk i början men ville inte att jag skulle fylla i mina ögonbryn eller platta mitt lockiga hår, jag fick bara ha mascara. Allt detta för att jag inte fick vara för fin för han var väldigt osäker och svartsjuk men det fattade jag inte först.

Svara varandraVar det övergrepp?

Vid två tillfällen tror jag att han kan ha gjort övergrepp mot mig. Har ni varit med om något liknande och hur har ni hanterat det?

Fråga UMOHur ska jag kunna berätta om våldtäkten för psykologen?

Jag blev våldtagen, och mår dåligt efter att det hände. Jag går till en psykolog men jag får inte ur mig allt jag vill säga.

Till toppen av sidan