UMO frågar: Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Kanske är du mobbad eller har blivit mobbad. Mobbning påverkar livet på många sätt. Här kan du ge tips till den som blir mobbad, och läsa vad andra personer tipsat om.

Svar:

 • Att våga be om hjälp och kontakta olika personer.
  /Moaaaaa
 • Våga prata med någon. Även om det är jobbigt så blir det bra. Det kommer vara över. Jag lovar. Bara om du säger till någon. Vad kan hända?
  /DorranFor
 • Njaaaa Jag blev själv mobbad men min bästis blev mobbad först och jag hjälpte henne men de börja mobba mig istället skolan gjorde inget.Men vi Är bästisar nu och sviker aldrig varandra! :) 
  /Adna/Mayumithedounat
 • Mitt tips till dig som blir mobbad är att säga till en vuxen, och om det känns svårt kan du be någon kompis att berätta för en vuxen och vem det är som mobbar, då kan den vuxne sätta stopp för mobbaren.
  /musik
 • jag håller på att bli mobbad och då brukar jag tänka på är allt mitt fel eller är det allas fel, jag har också slutat ta samma väg som de och även slutat går ner till fotbollsplanen för jag är rädd att det ska hända något, men jag fick många tips och ett av det är glöm det som har hänt och försök tänka på positiv och häng med människor som du trivs med. jag har själv varit me på att mobba en person men sen började jag tänka om, jag har varit med den personen som hade blivit mobbad.
  /amal
 • Ändra inte på ditt utseende och göm dig inte för mobbarna. Du har rätt att vara var du vill utan att vara rädd för någon. Försök att prata med någon vuxen eller kompis du litar på eller kanske en jour online.
  /Vill bara hjälpa :)
 • prata med någon du känner dig trygg med tex : djur hra en häst jag brukar prata med när jag mår dåligt
  /djur älskare horse lover
 • Alla säger det men prata med en vuxen du känner dig trygg med, våga ta hjälp. Ingen förtjänar att bli mobbad eller ner tryckt på det sättet, stå upp för dig själv. Du är bäst!
  /Emma
 • Om du blir mobbad visa mobbarna att det inte är okej att retas och slåss, va inte en mobbare för att du blev mobbad, visa mobbarna att du inte är rädd för dem, hjälp andra som blir mobbade.
  /Mubarik
 • Mitt tips är att om man känner sig mobbad, så SKA man berätta om det för skolan.
  /Elias
 • Det du behöver göra är prata med en vuxen och om den inte gör någon skillnad ska du bli bästemd, kanske lite mer tydligt vad de har gjort. Säg åt vuxen att det här är allvar och det de gör är inte okej!!
  //anonym
 • Du kan börja lära känna folk från andra städer eller skolor och kanske börja där. Börja på en sport i en annan stad.
  /klara och ella
 • Sagt till vår klasslärare, så han kunde säga till mobbarna
 • jag blir mobbar av några tjejer i en annan klass,jag säger till vuxna.men det blir ingen skilnad,va bara med do snälla,jag vill bara dig bra,
  /leah
 • Om det är någon som mobbar en så säga till fröken
  /Lukas
 • Mina tips om du är mobbad är att säga ifrån och att prata med en vuxen som du kan lita på.
  /häst älskare/SB
 • Prata med någon du litar på, jag blir själv mobbad och pratar med mina lärare och mina föräldrar som stöttar mig.
  /Anonym
 • Försök att ignorera dem som mobbar dig, jag vet att det är svårt men det är det bästa du kan göra om ingen lyssnar på dig. Men om någon lyssnar, berätta hur du mår och att det behöver få ett slut. Du kommer inte må bättre av att hålla det för dig själv. Det kommer bara driva dig till vansinne och du kommer bara känna dig mer utsatt. Försök få andra att förstå vad det är som pågår och tveka inte att säga till om någon går för långt, även om hen är din vän. För de som aldrig varit med om det har ingen aning om hur det är och skulle inte ens kunna föreställa sig det. Hitta ett ställa att ”fly” till när det blir för jobbigt t.ex. en bok, serie, film eller en fysisk plats. Om du gör det kan det bli lättare att stå ut. Kom ihåg att du är så jävla stark som orkar leva med detta dag ut och dag in. En form av mobbning är utfrysning och kan förekomma var som helst så tveka inte att säga till om du känner dig utanför för det kan leda till en sorts mobbning.
  /Miniräknaren
 • Ett tips är att VA INTE RÄDD att säga ifrån till både mobbaren och säg till en vuxen om vad som händer om den vuxna inte förstår kan man ju säga till en kompis som vågar säga ifrån till mobbaren.
  /BÄSTA du!!:)
 • Säg till en vuxen om det har hänt någonting
  /Anonym
 • Kom ihåg att mobbarna ALLTID är osäkra på sig själva, de har alltid något att dölja som de inte vill ska komma fram. De måste hitta någon som är lätt att reta så fokuset kommer bort från dem och fokuset blir på någon annan så de inte blir avslöjade. Exempel: en kort kille retas för att han själv inte ska bli retad för sin längd, om han retar någon annan är det inget fokus på honom och hans längd, då fokuserar andra istället på den som blir retad. Kill them with kindness - hur kul är det att reta någon som är trevlig och snäll tillbaka? Vågar mobbarna säga något dumt när det är själva? Sällan.. Eller vågar de bara när de är flera? Ja, för då har de stöd från andra och behöver inte känna sig osäkra på det dumma de nyss sa.
  /A
 • 1. Berätta för nån! ( helst en vuxen ) Du kan kontakta bris där du kan chatta och ringa anonymt för dig som är under 18 år! 2. Säg ifrån! 3. Försök att strunta i dem! 4. Den som mobbar försöker få dig att bli arg och få med dig i hens gäng. Svara: bara snällt som om du inte märkt nåt!
  /Anonym
 • Har själv blivit mobbad i flera år, jag vet hur det känns. Alla säger att man ska prata med någon om man känner sig mobbad, men jag vet, det är inte lätt. Det är nästan omöjligt. Men jag ska berätta hur jag gjorde. Jag gick till den personen som jag kände mig mest trygg med. I mitt fall var det min kompis som inte går i min skola. Jag berättade som det var och hon förstod mig. Vi pratade och jag blev mer och mer självsäker. Tillslut vågade jag berätta för mina föräldrar. Det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det blev en snabb förändring och nu har jag massor av vänner i min klass. Jag vet att det är svårt men du klarar det ❤️💪🏼
  /Anonym
 • Byt skola, du kan berätta för lärare och rektor men enligt min erfarenhet gör det ingen större skillnad. Det kan få slut på stryket och de mesta av de hårda orden men mobbare accepterar aldrig än. De kommer isolera dig och snacka skit då hela skolan håller avstånd. Mitt bästa tips är att sticka så får du så lite truma som möjligt.
  /Anonym
 • Mitt tips är att ta avstånd ifrån mobbare så gott som det går och även om man går i samma skola/klass. Hälsa inte på mobbare och närma dig inte dem som om Du vore i en god relation med dem när Du inte är det! Det är inte lönt utan leder bara till att du förnekar mobbningen och framstår som en människa som accepterar mobbning och kränkningar.
  /Anonym
 • Stå upp för dig själv och visa att du är den grymma person du är. Mobbarna är djupt inne svaga personer som mobbar andra på grund av deras låga självkänsla och självförtroende. 
  /Anonym mannen.
 • Jag har upptäckt att mobbing ofta sker när mobbaren är rädd för att något han/hon har gjort ska komma fram. Mobbingen utförs alltså för att hindra personen från att avslöja vad som pågår. Är det en grupp som mobbar så är hela gruppen rädd för att den mobbade ska avslöja något. Det bästa sättet är att gå till någon som har makt att stoppa mobbingen och tala om för den personen vad man vet. Problemet är förstås att man ofta inte vet varför personen eller gruppen mobbar. Gör man inte det så är det ändå bäst att vända sig till en person som har makt att stoppa mobbingen. Händer ingenting när man har talat om för en person vad man vet så får man vända sig till en annan person som har makt att stoppa mobbingen. Och händer ingenting då så får man gå vidare till nästa person osv. Det finns en regel som folk brukar följa: "Man ska inte skvallra på någon annan". När det gäller småsaker kan man följa regeln. Men när det gäller mobbing så pratar man om allvarliga saker. Mobbarna tycker förstås att regeln alltid ska gälla eftersom den hjälper dem att mobba.
  /Det är mobbaren som gör fel, ingen annan.
 • Säg inget, håll en låg profil och byt skola så snart du kan. Eller så kan du vara snäll mot mobbarna. Är Man dum mot någon och de är snälla tillbaka så blir det kortslutning i hjärnan.
  /psykos
 • Min syster blev mobbad i åttan. Hon fick ptsd efter det, och får panik attacker, blir jättetrött och sover typ 16 h vissa dagar. När hon blev mobbad så stöttade jag henne genom att ge henne kramar, säga ”jag är här för dig”, ”jag älskar dig”, ”du är min största idol”. Jag log mot henne och hittade på saker att göra, som att titta på teve eller gå promenader. Hon är en av dem starkaste personerna jag känner och betyder allt för mig. Till du som är mobbad - du är ett mirakel. Du är jättefin och jättestark och du är inte ensam. Du kommer ta dig genom det här. Massor av kramar!!
  /Hjärta hjärta hjärta
Till toppen av sidan