UMO frågar: Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Är du mobbad eller har du blivit mobbad? Mobbning påverkar livet på många sätt. Här kan du ge tips, och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • 1. Berätta för nån! ( helst en vuxen ) Du kan kontakta bris där du kan chatta och ringa anonymt för dig som är under 18 år! 2. Säg ifrån! 3. Försök att strunta i dem! 4. Den som mobbar försöker få dig att bli arg och få med dig i hens gäng. Svara: bara snällt som om du inte märkt nåt!
  /Anonym
 • Har själv blivit mobbad i flera år, jag vet hur det känns. Alla säger att man ska prata med någon om man känner sig mobbad, men jag vet, det är inte lätt. Det är nästan omöjligt. Men jag ska berätta hur jag gjorde. Jag gick till den personen som jag kände mig mest trygg med. I mitt fall var det min kompis som inte går i min skola. Jag berättade som det var och hon förstod mig. Vi pratade och jag blev mer och mer självsäker. Tillslut vågade jag berätta för mina föräldrar. Det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det blev en snabb förändring och nu har jag massor av vänner i min klass. Jag vet att det är svårt men du klarar det ❤️💪🏼
  /Anonym
 • Byt skola, du kan berätta för lärare och rektor men enligt min erfarenhet gör det ingen större skillnad. Det kan få slut på stryket och de mesta av de hårda orden men mobbare accepterar aldrig än. De kommer isolera dig och snacka skit då hela skolan håller avstånd. Mitt bästa tips är att sticka så får du så lite truma som möjligt.
  /Anonym
 • Mitt tips är att ta avstånd ifrån mobbare så gott som det går och även om man går i samma skola/klass. Hälsa inte på mobbare och närma dig inte dem som om Du vore i en god relation med dem när Du inte är det! Det är inte lönt utan leder bara till att du förnekar mobbningen och framstår som en människa som accepterar mobbning och kränkningar.
  /Anonym
 • Stå upp för dig själv och visa att du är den grymma person du är. Mobbarna är djupt inne svaga personer som mobbar andra på grund av deras låga självkänsla och självförtroende. 
  /Anonym mannen.
 • Jag har upptäckt att mobbing ofta sker när mobbaren är rädd för att något han/hon har gjort ska komma fram. Mobbingen utförs alltså för att hindra personen från att avslöja vad som pågår. Är det en grupp som mobbar så är hela gruppen rädd för att den mobbade ska avslöja något. Det bästa sättet är att gå till någon som har makt att stoppa mobbingen och tala om för den personen vad man vet. Problemet är förstås att man ofta inte vet varför personen eller gruppen mobbar. Gör man inte det så är det ändå bäst att vända sig till en person som har makt att stoppa mobbingen. Händer ingenting när man har talat om för en person vad man vet så får man vända sig till en annan person som har makt att stoppa mobbingen. Och händer ingenting då så får man gå vidare till nästa person osv. Det finns en regel som folk brukar följa: "Man ska inte skvallra på någon annan". När det gäller småsaker kan man följa regeln. Men när det gäller mobbing så pratar man om allvarliga saker. Mobbarna tycker förstås att regeln alltid ska gälla eftersom den hjälper dem att mobba.
  /Det är mobbaren som gör fel, ingen annan.
 • Säg inget, håll en låg profil och byt skola så snart du kan. Eller så kan du vara snäll mot mobbarna. Är Man dum mot någon och de är snälla tillbaka så blir det kortslutning i hjärnan.
  /psykos
 • Min syster blev mobbad i åttan. Hon fick ptsd efter det, och får panik attacker, blir jättetrött och sover typ 16 h vissa dagar. När hon blev mobbad så stöttade jag henne genom att ge henne kramar, säga ”jag är här för dig”, ”jag älskar dig”, ”du är min största idol”. Jag log mot henne och hittade på saker att göra, som att titta på teve eller gå promenader. Hon är en av dem starkaste personerna jag känner och betyder allt för mig. Till du som är mobbad - du är ett mirakel. Du är jättefin och jättestark och du är inte ensam. Du kommer ta dig genom det här. Massor av kramar!!
  /Hjärta hjärta hjärta
 • Säg till en lärare eller nån annan du litar på! Jag lovar att det hjälper att berätta, vet att det kan vara jobbigt men stå upp för dig själv. Säg ifrån om de gör nått elakt, att stå upp för sig själv e en utav de bästa saker man kan göra. Men säg ALLTID till en vuxen eller en vän som kan hjälpa dig berätta!<3
  /En mobbad tjej som vet hur det känns!
 • Att försöka prata med någon och inte bära på det själv, för att det är då man faller som mest när man inte pratar med någon.
  /alle
Till toppen av sidan