Panik - lämna sidan!
Våld & kränkningar

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

Aktuella artiklar

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt.

Utsatt för sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är olagligt. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Om någon du känner har utsatts för ett sexualbrott

Du kan vara till stor hjälp om någon du känner har utsatts för ett sexualbrott, till exempel en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp. Personen kan lättare börja må bättre när du stöttar och tror på hen. Ibland kan du själv behöva någon att prata med.

Att utsätta någon för sexualbrott

Att ha sex med någon som inte vill är alltid fel och olagligt. Det är vanligt att det känns jobbigt efteråt om du har utsatt någon för ett övergrepp. Det finns hjälp att få för att få dig att må bättre, och för att få dig att sluta begå övergrepp.

Sexualbrott i familjen

Du har rätt att känna dig trygg i din familj. Du har själv aldrig någon skuld eller ansvar för om du utsätts för ett sexualbrott.

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra, och som den andra personen tycker känns obehagligt. Sexuella trakasserier är aldrig okej, och kan vara brottsliga.

Människohandel

Människohandel kallas också trafficking. Det är när andra utnyttjar dig för att tjäna pengar. Det kan till exempel vara att någon bestämmer att du måste sälja sex eller droger. Människohandel är olagligt för den som utnyttjar dig, men du själv gör inget brottsligt. Det är inte ditt fel om du blir utnyttjad. Du kan få hjälp att bli fri från situationen.

UMO frågade: Har du varit med om sexuella trakasserier?

Här kan du läsa andra ungas berättelser om att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier. Du kan också läsa deras tips på vad man kan göra om man blir utsatt.

Till toppen av sidan