Panik - lämna sidan!
Våld & kränkningar

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

Aktuella artiklar

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Utsatt för sexualbrott

Det är olagligt att göra något sexuellt med någon som inte vill. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Om någon du känner har utsatts för ett sexualbrott

Du kan hjälpa någon du känner som har utsatts för sexualbrott. Men du som stöttar kan också behöva eget stöd.

Att utsätta någon för sexualbrott

Att ha sex med någon som inte vill är alltid fel och olagligt. Det kan kännas jobbigt om du har gått över någons gräns. Men du kan få hjälp.

Sexualbrott i familjen

Du har rätt att känna dig trygg i din familj. Du kan få hjälp om du utsätts för sexualbrott i familjen.

Sexuella trakasserier

Det är sexuella trakasserier när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra och det känns obehagligt.

Människohandel

Människohandel kallas också trafficking. Det är när andra utnyttjar dig för att tjäna pengar. Det kan till exempel vara att någon bestämmer att du måste sälja sex eller droger. Människohandel är olagligt för den som utnyttjar dig, men du själv gör inget brottsligt. Det är inte ditt fel om du blir utnyttjad. Du kan få hjälp att bli fri från situationen.

UMO frågade: Har du varit med om sexuella trakasserier?

Här kan du läsa andra ungas berättelser om att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier. Du kan också läsa deras tips på vad man kan göra om man blir utsatt.

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Till toppen av sidan