Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Transfobi

Transfobi är när någon tycker att det är fel eller konstigt att vara transperson eller att se ut på ett annat sätt än hur man tycker att en tjej eller kille ”borde” se ut. Transfobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa på grund av personens könsidentitet eller könsuttryck.

Illustration av tre toalettdörrar. På två av dem står det: Herr och Dam och på den tredje står det: Människa.
Det finns mycket normer som man inte tänker på i samhället. Varför är det så att toalettdörrar i många fall har en tjejsymbol med klänning och en killsymbol med byxor?

Cisnormen, alltså tanken om att alla är cispersoner och att det normala är att vara cisperson, kan leda till transfobi.

Den som tänker eller beter sig transfobiskt kan vilja att hela samhället ska fungera transfobiskt och förtrycka transpersoner. Till exempel att transpersoner ska ha sämre rättigheter än andra.

Det kan också vara att göra transpersoner illa eller bete sig på ett sätt som är kränkande. Till exempel skämta på ett nedvärderande sätt mot transpersoner. Det är möjligt att utrycka sig transfobiskt utan att ha menat något illa eller ha förstått att det man sagt var transfobiskt.  

Vad är transfobi?

Ordet fobi betyder i många andra sammanhang att känna en stark rädsla för något. Men transfober behöver inte vara rädda för transpersoner.

Ordet transfobi har kommit till för att visa att det inte är transpersoner som gjort något fel, utan att det är den som tycker illa om transpersoner som är rädd, okunnig, fördomsfull eller hatisk. Ordet kan jämföras med xenofobi som är ett annat ord för främlingsfientlighet.

Transfobi finns inte bara hos enskilda personer, utan även i grupper eller ett helt samhälle. Det kan bero på till exempel politiska eller religiösa orsaker, eller bero på andra normer som finns i ett samhälle.

Att transfobi är ett utbrett problem märks bland annat genom att det är väldigt viktigt för många killar att inte klä sig i typiska tjejkläder, eller för tjejer att klä sig i typiska killkläder. Kanske för att det finns tankar om att det finns ett ”fel sätt” att klä sig och en rädsla för att göra ”fel”. Det märks också genom att ”hen” som pronomen ibland kan förlöjligas eller inte tas på allvar.

Arbete mot transfobi

Det finns många som  ogillar transfobi och som kämpar för en förändring. Eftersom ditt kön inte bestämmer vem du är säger en del att de arbetar mot åsikten att det enda rätta är att alla ska vara ”tjejiga” tjejer eller ”killiga” killar. 

Genom mångas arbete mot transfobi och för transpersoners rättigheter går utvecklingen framåt. Det är olagligt att diskriminera transpersoner. Men det finns också mycket kvar att göra, till exempel för transpersoner som söker vård för könsdysfori. Sån behandling kan ofta kan handla om att förändra kroppen så att den bättre stämmer överens med ens könsidentitet.

Homo- och bifobi hänger ihop med transfobi. Ibland är det svårt att avgöra om någon råkar illa ut på grund av homofobi eller transfobi. En kille som har typiska tjejkläder kan bli kallad för ”bögjävel” trots att han bara gillar tjejer. Det låter som homofobi, men är kanske egentligen transfobi.

Mer på UMO

Diskriminering

Här hittar du innehåll om diskriminering.

ArtikelTrans och cis

Det går att fundera mycket på om man är kille, tjej eller något annat. Och om man vill kalla sig trans, cis eller något annat.

UMO-poddenAtt vara trans

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

ArtikelKomma ut

Att komma ut kan vara att du berättar eller visar öppet att du är hbtqi-person, till exempel homosexuell, bisexuell eller transperson. Det kan vara för dina kompisar, din familj eller personer i skolan eller på jobbet.

ArtikelDitt kön bestämmer inte vem du är

Vi förväntas vara antingen tjejer eller killar. Dessutom förväntas vi vara på vissa sätt beroende på vilket kön vi har. Förväntningarna handlar om till exempel utseende, intressen och sex. Men egentligen borde alla få se ut och vara som de vill, oavsett vad andra tänker.

UMO-poddenFrågor & svar om sexuell läggning och könsidentitet

38. Hur vet jag om jag är trans? Hur kommer jag ut för mina föräldrar och hur kommer jag ut som homosexuell till någon som är skeptisk mot homosexuella? UMO:s experter svarar på frågorna och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

Frågor & svarHur vet jag om jag är trans?

Jag klär mig i ”killkläder” och när jag tittar i spegeln så ser jag bara en kille. Men hur ska jag vara helt säker liksom?

Till toppen av sidan