Transfobi

Transfobi är när någon tycker att det är fel att vara transperson eller att se ut på ett annat sätt än som en tjej eller kille ”borde” se ut. Transfobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa för att den är transperson.

Illustration av tre toalettdörrar. På två av dem står det: Herr och Dam och på den tredje står det: Människa.

Cisnormen, alltså tanken om att alla är cispersoner, kan leda till transfobi. Det gör också tanken om att alla antingen är tjejer eller killar och att ingen kan känna sig som ”varken eller”, ”mitt emellan” eller ”både och”.

Den som tänker eller beter sig transfobiskt kan vilja att hela samhället ska fungera transfobiskt och förtrycka transpersoner, att transpersoner ska ha sämre rättigheter än de som inte är transpersoner, alltså cis-personer.

Det kan också vara att göra transpersoner illa eller bete sig på ett sätt som är kränkande. Till exempel skämta på ett nedvärderande sätt mot transpersoner. Det är möjligt att utrycka sig transfobiskt utan att ha menat något illa eller ha förstått att det man sagt var transfobiskt.  

Varför finns transfobi?

Som ord har transfobi kommit till för att visa att det inte är transpersoner som gjort något fel, utan att det är den som tycker illa om transpersoner som är rädd, okunnig, fördomsfull eller hatisk. Ordet kan jämföras med xenofobi som är ett annat ord för främlingsfientlighet.

Transfobi finns inte bara hos enskilda personer, utan även i grupper eller ett helt samhälle. Den kan ha till exempel politiska eller religiösa orsaker, eller bero på andra normer som finns i ett samhälle.

Att transfobi är ett utbrett problem syns bland annat genom att det är väldigt viktigt för många att inte välja typiska tjejkläder om den är kille eller typiska killkläder om den är tjej. Kanske för att det finns en rädsla för vad som kan hända om den väljer ”fel” kläder.

Arbete mot transfobi

Det finns många som är tydliga med att de inte gillar transfobi och som kämpar för en förändring. Eftersom manligt och kvinnligt är påhitt säger en del att de arbetar mot åsikten att det enda rätta är att alla ska vara ”tjejiga” tjejer eller ”killiga” killar. 

Genom mångas arbete mot transfobi och för transpersoners rättigheter går utvecklingen framåt. Det är olagligt att diskriminera transpersoner. Men det finns också mycket kvar att göra, till exempel för transpersoner som vill göra en könskorrigering, alltså rätta till sin kropp så det stämmer med hur personen känner sig.

Homofobi och transfobi hänger ihop. Ibland är det svårt att avgöra om någon råkar illa ut på grund av homofobi eller transfobi. En kille kan bli kallad för ”bögjävel” för att han har typiska tjejkläder, trots att han kallar sig kille och gillar tjejer. Det låter som homofobi, men är kanske egentligen transfobi.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan