Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Transfobi

Transfobi är att ogilla personer som är trans eller att behandla transpersoner dåligt. Både enskilda personer och samhället i stort kan bete sig transfobiskt. Det är inte ditt fel om du blir utsatt.

En person som ser ledsen och fundersam ut
Cispersoner brukar inte få sin könsidentitet ifrågasatt eftersom det ses som det ”normala”. Men transpersoner kan få både frågor och taskiga kommentarer om sin könsidentitet eller sitt könsuttryck.

Vad är transfobi?

Transfobi är att behandla någon dåligt på grund av hens könsidentitet eller könsuttryck. Eller att ha negativa känslor för transpersoner, eller personer som man tror är trans. En del personer beter sig transfobiskt utan att mena det, och utan att fatta att de gör det. Andra gör det med flit.

Fördomar och negativa attityder mot transpersoner påverkar också samhället i stort. Cisnormen, det vill säga att man ”ska” vara cisperson, kan leda till transfobi. Det kan också göra att vissa personer inte ens förstår att transpersoner finns.

Personer som passar in i normerna har det lättare på många sätt, än personer som inte gör det.

Hur märks transfobi?

Ibland är det svårt att upptäcka transfobi, särskilt om man inte själv har blivit utsatt. Ibland kanske du inte förstår att du har blivit utsatt, och känner dig ledsen utan att veta varför.

Transfobi kan visa sig på olika sätt. Här är några exempel:

 • Du får höra att det fullsatt när du vill gå in på en restaurang, men ser att personer som följer könsnormerna får komma in.
 • Du får höra skämt eller taskiga kommentarer på grund av din könsidentitet eller ditt könsuttryck.
 • Andra personer beskriver dig på fel sätt med flit. De kanske pratar om dig som att du är tjej, fast du känner dig som kille eller inte som något kön alls.
 • Du blir hotad eller slagen för att du är inte följer könsnormerna.
 • Du blir nekad ett jobb på grund av att du är transperson.
 • Du blir utfryst och blir inte bjuden på aktiviteter eller fester för att du är trans.
 • Du ser inlägg i sociala medier om att vissa aldrig skulle dejta transpersoner. Eller läser debattartiklar om att transpersoner inte borde ha lika rättigheter som cispersoner. Sånt kan vara väldigt jobbigt att läsa, även om det inte är riktat till dig personligen.

Det är inte ditt fel om du blir utsatt för transfobi. Ingen ska bli sämre behandlad på grund av sin könsidentitet eller sitt könsuttryck.

Om du blir utsatt för transfobi

Beroende på vad du är med om finns det olika sätt att få hjälp och stöd. Här är några exempel:

 • Bli du mobbad?
  Det kan till exempel handla om utfrysning, elaka kommentarer eller andra kränkningar. Här kan du få veta vilket stöd du kan få om det händer dig: Om du blir mobbad.
 • Blir du diskriminerad?
  Det kan handla om att du bli sämre behandlad än andra personer på grund av din könsidentitet eller ditt könsuttryck. Här kan du få veta vilket stöd du kan få: Vad är diskriminering?
 • Blir du utsatt för hot eller våld?
  Kontakta polisen om du har blivit hotad eller utsatt för våld. Det kallas för hatbrott om någon till exempel misshandlar eller trakasserar dig på grund av att du är transperson. Det är viktigt att du berättar för polisen om du tror att du har blivit utsatt på grund av det. Här kan du få veta vilket stöd du kan få: Stöd om du har utsatts för brott.
Till toppen av sidan