Panik - lämna sidan!
Våld & kränkningar

Hedersrelaterat våld och förtryck

Aktuella artiklar

 • Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

  I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

 • Blir du kontrollerad av din familj?

  Bestämmer familjen vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med någon? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

 • Kontrollerar du någon i din familj?

  Alla har rätt att leva sina liv som de vill, och du har rätt att slippa ta ansvar för vad dina syskon eller andra i din familj gör. Det är inte din uppgift att övervaka eller kontrollera någon. Det finns hjälp att få du behöver hjälp för att sluta med det.

 • Känner du någon som blir kontrollerad av sin familj?

  Tror du att någon som du känner blir utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Du kan hjälpa!

 • Rädd för att bli tvingad att gifta sig

  Det är bara du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver hjälp på en gång.

 • Farman slutade kontrollera sina systrar

  Förut brukade Farman bevaka allt hans systrar gjorde. Men sen träffade han en tjej som utsattes för hedersförtryck. Det gjorde att Farman började tänka på ett nytt sätt.

Till toppen av sidan