Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra, och som den andra personen tycker känns obehagligt. Sexuella trakasserier är aldrig okej, och kan vara brottsliga.

Illustration av en person som tar en annan person på rumpan.

Alla kan utsättas för sexuella trakasserier. Det spelar ingen roll vilket kön du har.

Här är några exempel på sexuella trakasserier:

 • Att titta på eller vissla till en person, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
 • Att kommentera en persons kropp, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
 • Att ta på en person, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
 • Att kalla en person för något som har med sex att göra, och som hen inte tycker känns bra. 
 • Att ge en person sexuella förslag, som hen inte vill ha.
 • Att sprida rykten om en person, som handlar om sex eller kropp.
 • Att skicka meddelanden, bilder eller filmer som har med sex att göra, och som personen inte vill ha.
 • Att sprida bilder på en person, som inte vill det.

Du som utsätts bestämmer vad som är trakasserier 

Ibland är det svårt att veta när något är okej, och när det inte är okej. Det kanske känns bra först, om en person lägger handen på din axel. Men det kan börja kännas obehagligt, om personens hand glider ner över din rygg och rumpa. Det kan kännas obehagligt om en person flörtar mycket med dig, fast du visar att du inte vill.

Det är din egen känsla som räknas. Lita på din känsla. Det är bara du som kan känna om något känns obehagligt för dig. 

Det är aldrig ditt fel om du utsätts

Det kan kännas svårt att veta vad du ska göra, om du utsätts för sexuella trakasserier. Du kanske tänker att du måste stå ut, eller att du har gjort något fel. Efteråt kan du börja må dåligt, till exempel få ont i huvudet eller magen, bli nedstämd eller få ångest.

Men det är aldrig ditt eget fel. Den andra personen gör något som hen inte har rätt att göra. Det spelar ingen roll hur du ser ut, vad du har på dig, eller vilken relation ni har. Det spelar ingen roll om den andra personen menar illa eller inte.

Vad kan jag göra om jag utsätts för sexuella trakasserier?

Här är några förslag:

 • Säg ifrån när någon gör saker som inte känns bra 
  Säg till exempel ”Du tar på min rumpa, det är obehagligt, och jag vill att du slutar”, eller ”Jag gillar inte att du skickar såna meddelanden”. Be någon om hjälp, om det känns svårt att säga ifrån själv. 
 • Berätta för någon annan
  Be om hjälp, om de sexuella trakasserierna fortsätter efter att du har sagt ifrån. Berätta för en kompis, en vuxen som du litar på, en lärare, en kollega eller någon annan. Ni kan gå tillsammans och berätta för rektorn, chefen eller någon annan, beroende på var trakasserierna händer.
 • Be om hjälp
  Om du utsätts på till exempel bussen eller en bar, titta om det finns någon som jobbar där som kan hjälpa dig. Eller be om hjälp av någon annan person. Ring polisen om du tror att du har utsatts för ett brott.
 • Säg ifrån tillsammans 
  Är ni flera personer som utsätts? Det kan kännas lättare att säga ifrån tillsammans. Berätta också vad som har hänt för rektorn, chefen eller någon annan, beroende på var trakasserierna händer.
 • Ta hjälp för att må bättre
  Det brukar vara bra att prata om det som har hänt. Du kan få hjälp för att må bättre. Kontakta till exempel en ungdomsmottagningvårdcentral eller en tjejjour. Du kan gå till skolkuratorn om du går i skolan, och till studenthälsan om du studerar på högskola. 
 • Anmäl trakasserier som händer i skolan, högskolan eller på jobbet
  Kontakta en lärare, rektorn eller annan personal om trakasserierna händer i skolan eller på högskolan. Kontakta barn- och elevombudet om du har sagt till rektorn, men trakasserierna fortsätter.

Kontakta en chef, arbetsgivaren eller skyddsombudet om trakasserierna händer på ditt jobb. Kontakta diskrimineringsombudsmannen om du har sagt till chefen, men trakasserierna fortsätter.

Det är viktigt att anmäla. Personen som utsätter dig för sexuella trakasserier, utsätter kanske också andra personer. Det är också viktigt att anmäla för att du ska kunna må bättre.

Sexuella trakasserier kan vara ett brott

Sexuella trakasserier kan vara brottsligt. Det beror på vad som har hänt, och var det hände.

Det kan till exempel vara ett brott som heter sexuellt ofredande att skicka sexuella bilder till en annan person eller att visa sitt kön för någon som inte vill. Det kan vara olagligt att ta på en annan persons kropp, utan att hen vill.

Du kan anmäla till polisen om du har utsatts för ett brott. Du kan alltid prata med polisen, om du är osäker på om du har utsatts för ett brott.

Sexuella trakasserier i skolan eller på jobbet

Ingen får utsättas för sexuella trakasserier i skolan, på högskolan eller på sin arbetsplats. Det finns regler och lagar om det.

Skolor, högskolor och arbetsplatser måste jobba för att ingen ska bli utsatt för sexuella trakasserier där. Rektorn eller arbetsgivaren måste göra så att trakasserierna slutar, om hen får veta att någon är utsatt.

Det kan vara diskriminering om skolan, högskolan eller arbetsgivaren inte jobbar för att trakasserierna ska sluta.

Har du utsatt någon för sexuella trakasserier?

Det är aldrig okej att trakassera någon sexuellt. Vissa sexuella trakasserier är brott.

Den eller de personer som du utsätter kan tycka att det är mycket obehagligt. Även om du kanske inte tycker att det är så allvarligt. Det är personen som utsätts, som avgör om det är sexuella trakasserier eller inte.

Var noga med att kolla att det är okej, när du kommenterar eller tar på en persons kropp.

Är du orolig eller mår dåligt för något du har gjort? Ta kontakt med skolkuratorn, ungdomsmottagning eller en vårdcentral

Det är också viktigt att säga ifrån om du ser att någon annan utsätter någon för sexuella trakasserier. Visa att det inte är okej.

Aktuella artiklar

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

ArtikelFilm: Du bestämmer över din kropp

Det är din kropp. Ingen annan bestämmer över den. I filmen kan du se vilka rättigheter du har när det gäller din kropp.

Illa behandlad på nätet

Här hittar du innehåll om att bli illa behandlad på nätet.

Egna berättelserHar bestämt mig för att säga ifrån!

En kille i min klass har varit väldigt högljudd och utmärkt sig sedan första dagen. Han har varit långt innanför min personliga gräns flera gånger... I början tänkte jag bara ”att det är såhär det är att börja högstadiet”. Men jag har bestämt mig. Jag ska berätta för en lärare!

ArtikelMåste killar alltid vilja ha sex?

Tänk dig att du och din flickvän sitter i soffan och myser och kollar på en serie. Du är inte alls sugen på att ha sex men det är din flickvän. Hon börjar kyssa dig och dra av dig kläderna.

Till toppen av sidan