Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag känner mig utnyttjad av en jag träffade på nätet

Fråga

Jag träffade en kille på nätet. Han var jättetrevlig, snäll och rolig. Efter ett tag sa han att han gillade mig. Jag blev jätteglad, för jag hade känslor för honom också. Vi skickade bilder till varandra, ganska sexiga bilder.

Så en dag fick jag veta att han höll på så med en massa olika tjejer. Jag blev helt knäckt. Jag känner mig helt värdelös och vill knappt leva längre. Det känns som om han har utnyttjat mig och sen slängt mig på soptippen. Jag ångrar att jag skickade bilderna. Snälla hjälp!

Svar

Vad hemskt att höra att du mår så dåligt att du känner att du knappt vill leva längre. Jag förstår att det måste vara jättejobbigt att först ha blivit glad och känt dig uppskattad, och sen känna dig sviken.

Jag tänker att din känsla beror på två saker. Det handlar dels om att du känner dig sviken och dels om att du ångrar att du skickade bilderna.

Jag tycker att du ska berätta för honom hur sviken och utnyttjad du känner dig. Och be honom radera bilderna på dig. Det är olagligt att ha sexuella bilder på någon som är under 18. Det kan du säga till honom.

Jag vet inte om ni hade pratat om vilken sorts relation ni hade. Kanske hade ni olika idéer om hur er relation skulle vara. Kanske tänkte du att det enbart var du och han, medan han tyckte att det var okej att ha kontakt med flera.

Jag tycker att han borde ha sagt det till dig, så att du kunde få känna efter om du var okej med det eller inte. Nu låter det som att du inte hade någon aning, men sen plötsligt fick reda på att det var så.

Nästa gång du träffar någon kan det vara bra att prata om hur er relation ska vara. Jag vet att det är svårt, men det är viktigt att man har ungefär samma syn. Är man ihop och vad gäller i så fall? Även om många bara vill ha en partner, finns det andra som vill ha flera partners.

Det låter som om detta har fått dig att må väldigt dåligt. Så ska du inte behöva må. Därför tror jag att du behöver prata med någon vuxen om det som har hänt. Prata med en vuxen hemma, eller med kuratorn på en ungdomsmottagning eller i skolan. De är vana att prata med unga om såna här saker.

Jag vet att allt känns jobbigt nu, men det betyder inte att det alltid kommer att vara så. Saker ändrar sig och du kommer att må bättre igen!

Jenny Jägerfeld, psykolog

Mer på UMO

Artikel

Frågor och svar: Vad är tillåtet att göra på nätet?

Vad får man egentligen göra i appar, spel och på sociala medier? Ibland är det klurigt att enkelt svara på om något är lagligt eller olagligt. Här ska vi försöka reda ut vad du får och inte får göra.

UMO-podden

Ska jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Till toppen av sidan