Panik - lämna sidan!

Skyddad identitet

Ingen ska behöva vara rädd eller känna sig hotad. Du kan du få skyddad identitet om du är utsatt för hot. Det kallas också för skyddade personuppgifter. Då blir det svårare för andra att ta reda på var du bor. Det är Skatteverket som beslutar om du får skyddad identitet.

Person som tittar rakt fram. Illustration

Du kan behöva skyddad identitet om du eller någon i din familj är utsatt för allvarliga hot och därför inte vill att andra ska veta var du bor. Då kan du och din familj få skyddad identitet, eller ”skyddade personuppgifter”, som det egentligen kallas. Det betyder att din adress och dina kontaktuppgifter blir hemliga.

Myndigheter måste vara försiktiga med information om dig om du har skyddad identitet. De får till exempel aldrig visa din bostadsadress för någon. Du finns inte heller med i adresslistor som företag kan köpa för att skicka ut reklam.

Varför kan man behöva skyddad identitet?

Du kan till exempel behöva skyddad identitet om du är hotad av någon i din familj, av en partner, av ett kriminellt gäng, av någon som du har vittnat mot i en rättegång eller av någon du inte vet vem det är.

Det är kanske inte bara du som behöver skyddad identitet. Du kanske till exempel har en partner eller ett barn som också behöver det.

Skyddad identitet kan betyda olika saker. Det vanligaste är att Skatteverket gör det svårare för andra att hitta information om dig. Men vissa behöver också få ett påhittat namn, personnummer och livshistoria. Det kan polisen besluta om i speciella situationer. 

Hur får man skyddad identitet? 

Det är vanligast att den du söker hjälp hos berättar om skyddad identitet för dig. Till exempel polisen, socialtjänsten i din kommun, en tjejjour eller en ungdomsmottagning. De kan också hjälpa dig att ansöka om skyddad identitet.

Efter det skickar Skatteverket en blankett till dig. Du behöver fylla i blanketten och skicka den till Skatteverket tillsammans med något som bevisar att du behöver skyddad identitet. Det kan vara ett dokument från någon på socialtjänsten, en brottsofferjour, din chef, en förening, skolan, vårdpersonal eller någon annan som kan bekräfta att du är utsatt för hot. Det kan också vara dokument från en rättegång, polisen eller sjukvården.

Du kan lita på dem som hjälper dig att få skyddad identitet. De måste bli godkända av polisen för att få göra det. Dessutom har de särskild utbildning och tystnadsplikt.

Att leva med skyddad identitet

Det kan kännas tryggare när du har fått skyddad identitet. Men det kan också göra vissa saker svårare.

Du kan behöva flytta, byta skola eller jobb om den eller de som du behöver skydda dig mot vet var du bor.

Det kan också bli svårare att teckna ett nytt mobilabonnemang eller att skaffa Mobilt BankID.

Dessutom behöver du själv vara försiktig med dina uppgifter och inte lämna ut dem till vem som helst eller lägga ut dem på nätet. Du behöver till exempel tänka på att du kan spåras via sociala medier. Skatteverket kan ge dig en lista med saker som är bra att tänka på för att skydda din identitet.

Mer på UMO

Stöd om du är utsatt

Här hittar du innehåll om hur du kan få stöd om du är utsatt.

ArtikelAtt bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

ArtikelSexualbrott i familjen

Du har rätt att känna dig trygg i din familj. Du har själv aldrig någon skuld eller ansvar för om du utsätts för ett sexualbrott.

ArtikelAtt vara i kris

De flesta hamnar i någon slags kris en eller flera gånger i livet. Du kan behöva hjälp för att komma igenom krisen.

Till toppen av sidan