Panik - lämna sidan!
Problem på nätet

Har någon skrivit elakt eller spridit rykten?

Det här kan du göra om någon har skrivit elaka eller kränkande saker om dig eller någon annan på nätet eller i sociala medier.

En person med kort hår som ser orolig eller fundersam ut.
Även om det inte är olagligt att ljuga om någon, så kan det vara olagligt att sprida rykten på nätet.

Gör så här om någon spridit rykten om dig

Det här kan du göra om någon har skrivit elaka eller kränkande saker om dig eller någon annan på nätet eller i sociala medier.

Berätta för någon

Oftast känns det bättre när man får berätta vad man varit med om och när man kan få hjälp att lösa problemet. Berätta för någon vuxen eller en kompis om vad som har hänt. 

Ta kontakt med personen

Vet du vem det är som har skrivit? Ta kontakt med personen om det känns okej för dig. Be hen att sluta, och att ta bort det hen har skrivit. Förklara hur det får dig att känna. Be någon om hjälp, om du inte vill, vågar eller orkar göra ta kontakt själv.

Om det har koppling till skolan

Prata med någon på skolan, till exempel din mentor, någon annan lärare, skolsköterskan, kuratorn eller rektorn. Skolan kan ha ett ansvar för vad som händer mellan elever på skolan, även när det händer på nätet.

Spara bevis

Ta skärmdumpar, spara chattar, mejl och meddelanden som du kan behöva om du kontaktar plattformen eller om du senare gör en polisanmälan. Skriv vad du vet om personen, till exempel användarnamn och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter kan ofta ta reda på vem det är.

Anmäl till sajten

Du kan be sajten eller appen att ta bort inlägget eller stänga ner det kontot där de elaka sakerna står. Här finns information hur du anmäler på olika sociala medier.

Anmäl till polisen

Gör en polisanmälan om du tror att du har varit med om något brottsligt. Det går att polisanmäla även om du inte känner personen. Om du skadas psykiskt eller fysiskt av ett rykte eller elakhet kan själva spridningen av ryktet vara olagligt. Även om ryktet är sant.

De blockar och ignorerar taskiga kommentarer

Vanessa och Linda-Marie har många följare i sociala medier. I det här klippet från UMO-podden berättar de vad de gör när någon skriver taskiga kommentarer om deras utseende. De tipsar också om att man kan polisanmäla sånt som är allvarligt och hotfullt.

Brottsligt att dela känslig information om dig

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Om någon lagt upp eller delat texter eller bilder om dig, din sexualitet, hälsa eller sjukdomar för att skada dig kan det vara olaga integritetsintrång.

Det kan till exempel vara att någon du tidigare har haft en sexuell relation med sprider bilder, som hen fått medan ni var i en relation, för att hämnas på dig för att du har gjort slut. Det kan även vara barnpornografibrott om du är under 18 år.

Läs mer om vad som är olagligt på nätet här.

Många som skriver elaka saker på nätet hänvisar till yttrandefrihetsgrundlagen. Men även om det inte är olagligt att skriva vissa saker är det ändå inte okej att vara elak eller kränka andra.

Anmäl den som behandlat dig illa

Du kan anmäla till appen eller sajten där du blivit utsatt om du vill ha hjälp att ta bort bilder eller uppmärksamma dem på en person som beter sig illa. Organisationen ECPAT kan i många fall hjälpa dig plocka ner bilder från nätet och anmäla till sociala medieplattformar. De har ett speciellt verktyg som kan leta efter bilderna på nätet.

Du kan också göra en polisanmälan om du tror att det du blivit utsatt för kan vara ett brott. Det är bra att göra en anmälan så snart som möjligt. Chansen att någon ska dömas för ett brott eller att brottet ska klaras upp ökar ju tidigare du anmäler. Dessutom minskar risken att den som utsatt dig ska kunna göra samma sak mot andra. 

Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. Det kan finnas flera orsaker till att man inte anmäler direkt. Ibland kan det ta ett tag innan man förstår att det man har varit med om var fel och är ett brott. Det kan också vara svårt att våga berätta om det man har utsatts för.

Ta stöd av andra

Det kan vara skönt att prata med någon om vad du har varit med om. Berätta för en kompis eller någon vuxen i din närhet. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn om du går i skolan eller prata med någon på en ungdomsmottagning. De kan även hjälpa dig om du behöver ta dig ur en jobbig situation eller göra en anmälan. Det finns även organisationer som du kan kontakta för stöd där du kan vara anonym.

Många har varit med om jobbiga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Du kan till exempel kontakta eller följa organisationer i sociala medier som fokuserar på näthat, trakasserier eller övergrepp. 

Aktuella artiklar

Egna berättelser

Jag blev mobbad på internet

Nu har mobbningen lugnat sig lite, men jag går fortfarande runt och är rädd varje dag. Dom vet alla vart jag bor, mitt namn och efternamn.

Frågor & svar

Är det mobbning om jag är taskig på nätet?

Ibland kan jag vara lite elak och skriva taskiga saker på nätet, till exempel i sociala medier och i forum. Jag har lite dåligt samvete över det.

Egna berättelser

Mobbad på nätet av kompisar

Jag skämdes rejält. Mitt liv var förstört, jag mådde sämre för varje dag, jag grät ibland och bara vill tar självmord. Min bestie gav mig sitt fb-lösen och användarnamn, och när jag loggade in såg jag att hon skrev " vi borde inte göra det mot henne".

Artikel

Tips när du hänger på nätet

Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

Artikel

Polisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Till toppen av sidan