Panik - lämna sidan!
Problem på nätet

Har du blivit övertalad eller hotad på nätet?

Har någon försökt få dig att göra något du inte vill? Som att skicka bilder eller visa dig naken framför kameran? Eller har någon hotat dig för att skrämmas, till exempel med att sprida bilder på dig eller att skada dig? Här får du tips på vad du kan göra.

Hot, press och övertalning på nätet

Gör så här om du blivit hotad, utpressad eller övertalad:

Om det är någon du känner

Förklara för personen som försöker övertala dig eller hotar dig, att du inte vill. Be hen att sluta.

Avsluta kontakten

Du kan till exempel stänga ner chatten, stänga av kameran eller blockera personen. Du behöver inte fortsätta ha kontakt med någon som får dig att känna dig obekväm. Det spelar ingen roll om hen har varit snäll tidigare, eller om du har lovat något.   

Spara bevis

Ta skärmdumpar, spara chattar, mejl och meddelanden för att ha i kontakt med plattformen eller om du senare kommer vilja anmäla. Skriv vad du vet om personen, till exempel användarnamn och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.

Anmäl i appen

Du kan anmäla eller be sajten eller appen att ta bort inlägg eller stänga av kontot för personen som beter sig dåligt.

Anmäl till polisen

Gör en polisanmälan om du tror att du har varit med om något brottsligt även om du inte känner personen.

Brottsligt att hota och utpressa

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Vissa saker som händer på nätet kan även vara brottsliga. När någon skrämmer dig eller försöker få dig att göra saker genom till exempel hotfulla kommentarer kan det vara det ett brott som heter olaga hot.

Att pressa någon på pengar för att inte sprida bilder är också olagligt och heter utpressning. Det kan leda till böter eller fängelse.

Läs mer om vad som är olagligt på nätet här.

Ta stöd av andra

Det kan vara skönt att prata med någon om vad du har varit med om. Berätta för en kompis eller någon vuxen i din närhet. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn om du går i skolan eller prata med någon på en ungdomsmottagning. De kan även hjälpa dig om du behöver ta dig ur en jobbig situation eller göra en anmälan. Det finns även organisationer som du kan kontakta för stöd där du kan vara anonym.

Många har varit med om jobbiga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Du kan till exempel kontakta eller följa organisationer i sociala medier som fokuserar på näthat, trakasserier eller övergrepp. 

Aktuella artiklar

Egna berättelser

Blev utnyttjad av äldre kille på nätet

En dag bjöd han in en kompis till samtalet. Den här kompisen började direkt prata snuskigt till mig när. Kompisen var också 18+ och skickade nakenbilder till mig och tjatade om bilder från mig.

Egna berättelser

Jag blev mobbad på internet

Nu har mobbningen lugnat sig lite, men jag går fortfarande runt och är rädd varje dag. Dom vet alla vart jag bor, mitt namn och efternamn.

Svara varandra

Hur vill ni bli frågade om att skicka bilder?

På vilket sätt vill ni bli frågade om nakenbilder för att det ska kännas bra?

Svara varandra

De säger att jag måste skicka nudes

Personer har hotat och sagt att jag måste skicka nudes. Jag känner inte personerna men de har hotat att skada min familj om jag inte gör det. Jag vågar inte prata med mina föräldrar, vad ska jag göra?

Artikel

Tips när du hänger på nätet

Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

Artikel

Polisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

Till toppen av sidan