Att utsätta någon för sexuella övergrepp

Att ha sex med någon mot hens vilja är alltid fel. Det är vanligt att det känns jobbigt efteråt om du har utsatt någon för sexuella övergrepp. Du kan ångra dig och må dåligt när du tänker på vad du gjorde. Det finns hjälp att få, om du vill prata om det som har hänt och för att sluta med ditt beteende.

Vad är ett sexuellt övergrepp?

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är ett sexuellt övergrepp. Våldtäkt är ett slags sexuellt övergrepp. Att utsätta någon för ett sexuellt övergrepp är brottsligt. Du kan bli anmäld för det du har gjort, även om det har gått lång tid sen övergreppet skedde. Läs mer om vad ett sexuellt övergrepp är. 

Varför sker sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp sker på olika sätt och av olika anledningar. Ofta sker de mot någon som den som begår övergreppet känner. Ibland händer det i samband med ett bråk eller för att du vill straffa någon.

Ibland kanske man inte förstår förrän efteråt, att det som hände var ett övergrepp. Du kanske var så upptagen av dig själv och din sexuella lust att du inte märkte att den andra personen inte var med på det. Eller du kanske hoppas att den andra ska vara med på det, när du väl har börjat. Men du får inte fortsätta ha sex om den du har sex med säger nej, även om hen sa ja från början.

Det händer också att man är med och begår ett övergrepp för att man blir övertalad av andra att göra det. Att man är med ett gäng som bestämmer sig för att ha sex med någon som inte vill, eller med någon som är full och inte kan säga nej eller ropa på hjälp. 

Du kanske känner dig pressad att göra som de andra i gänget, och själv begå ett övergrepp. Men även om det kan kännas svårt att gå därifrån eller att säga ifrån, har du alltid ett ansvar för vad du gör.

Om du har gjort något som du vet eller tror är fel, kan du ändå försöka göra rätt efteråt. Det är viktigt att ta ansvar för det du har gjort.

Vanligt med blandade känslor efteråt

Det är vanligt att uppleva blandade känslor efter att ha utsatt någon för ett övergrepp. En del kan känna upphetsning, andra kan känna skam. Det kan göra att du blir orolig och förvirrad.

En del använder ursäkter för att försöka säga till sig själva att det som hände inte var så fel. Du kanske tänker till exempel "personen sa ju inte nej" eller "personen verkade inte särskilt arg efteråt".

Det är bra att prata med någon som kan hjälpa en att reda ut tankarna och förstå dig själv bättre. Du kan kontakta PrevenTell som är en stödlinje för oönskad sexualitet. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. De som jobbar där är vana att möta unga i olika situationer.

Även om du tände på det du gjorde, behöver det inte betyda att du egentligen tänder på att göra något mot någons vilja. Det kan vara så att du blir tänd av tanken på just den händelsen, men att du kan bli lika tänd av något annat. Men du har alltid ett ansvar för det du gjorde. Det viktiga är att be om hjälp, så att du inte fortsätter göra sexuella saker mot någons vilja.

Många jobbiga tankar

Många frågor kan snurra i huvudet. Man kan tänka: är det något fel på mig, är jag pedofil, vad tänder jag på egentligen? Även om du just då kanske tyckte att det kändes spännande, kan du börja undra vad du är för en person som kan göra något sånt.

Det händer att man gör sexuella saker mot någons vilja flera gånger, fast man har bestämt sig för att absolut aldrig göra det igen. Men det är aldrig för sent att ändra ett beteende som du egentligen inte vill ha.

Du kan få hjälp

Det kan kännas svårt att be om hjälp. Du kanske inte tror att det finns någon du kan berätta det för. Ibland vet man inte säkert om det som hände verkligen var ett övergrepp. Då kan man behöva hjälp för att reda ut det.

För att prata om det som har hänt, kan du till exempel ta kontakt med hjälplinjen PrevenTell. De som jobbar där är vana att hjälpa personer som har begått övergrepp. De har även en mottagning dit du kan få komma  eller så kan de berätta vart du kan vända dig om du inte bor nära Stockholm.

Om du har gjort något som du inte är säker på om det var ett övergrepp, går det också att ringa dit. Du kan ringa både om det du har gjort hände på nätet och om det hände utanför nätet.

Där får du vara anonym: ingen vet vem det är som ringer och du behöver inte berätta vad du heter. Det är gratis att ringa dit och samtalet kommer inte att synas på någon telefonräkning. Du kan få stöd även om det var länge sen övergreppet skedde.

Det går också bra att vända sig till en ungdomsmottagning, elevhälsan, mottagningar för unga män eller BRIS. Där kan du få prata med någon om vad som är okej och inte när det gäller sex.

Telefonnummer

PrevenTell - hjälplinjen vid oänskad sexualitet är en till för den som upplever sig ha tappat kontrollen över sin sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra sig själv eller andra illa.

PreventTell 020-66 77 88

Till toppen av sidan