Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Att utsätta någon för sexualbrott

Att ha sex med någon som inte vill är alltid fel och olagligt. Det är vanligt att det känns jobbigt efteråt om du har utsatt någon för ett övergrepp. Det finns hjälp att få för att få dig att må bättre, och för att få dig att sluta begå övergrepp.

En hand håller hårt om någon annans handled. Illustration.

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är ett sexualbrott. Våldtäkt och sexuella övergrepp är exempel på sexualbrott men allt sexuellt som du gör mot något mot hens vilja är olagligt. Du kan bli anmäld för det du har gjort, även om det har gått lång tid sen övergreppet skedde.

Varför sker sexualbrott?

Sexualbrott sker på olika sätt och av olika anledningar. Ofta känner den som begår övergreppet den som utsätts. Ibland händer det i samband med ett bråk eller för att man vill straffa någon.

Du kanske inte förstår förrän efteråt, att det som hände var ett övergrepp. Du kanske var så upptagen av dig själv och din sexuella lust att du inte tänkte på om den du hade sex med faktiskt ville det. Eller du kanske hoppades att den andra skulle börja vilja efter ett tag. Men du får aldrig fortsätta ha sex med någon som inte visar att hen faktiskt vill ha sex just då. Det gäller även om hen har sagt ja tidigare.

Du har alltid ansvar för vad du gör

Det kan också hända att du blir övertalad av andra att begå ett övergrepp. Du kanske är med andra personer som bestämmer sig för att ha sex med någon som inte vill, som är full eller som inte kan säga nej eller ropa på hjälp. 

Du kanske känner dig pressad att göra som de andra, och själv begå ett övergrepp. Men du har alltid ett ansvar för vad du gör, även om det kan kännas svårt att gå därifrån eller att säga ifrån.

Det är bra att försöka göra rätt för sig om du har gjort något som du vet eller tror var fel. Det är viktigt att ta ansvar för det du har gjort. Både för dig själv och för den som har utsatts.

Vanligt med blandade känslor efteråt

Det är vanligt att uppleva blandade känslor efter att ha utsatt någon för ett övergrepp. Du kan känna upphetsning, skam, oro och förvirring.

En del använder ursäkter för att försöka säga till sig själva att det som hände inte var så fel. Du kanske tänker "Hen sa ju inte nej" eller "Hen verkade inte särskilt arg efteråt". Men sex måste alltid måste vara frivilligt.

Våga prata om det

Det är bra att prata med någon som kan hjälpa dig att reda ut tankarna och förstå dig själv bättre. Du kan till exempel kontakta PrevenTell som är en stödlinje för oönskad sexualitet. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. De som jobbar där är vana att möta unga i olika situationer.

Även om du blev upphetsad av det du gjorde, behöver det inte betyda att du egentligen blir det av att göra något mot någons vilja. Det kan vara så att du blir upphetsad av att tänka på just den händelsen, men att du kan bli lika kåt av något annat. Men du har alltid ett ansvar för det du gjorde. Det viktiga är att be om hjälp, så att du inte fortsätter göra sexuella saker mot någons vilja.

Många jobbiga tankar

Många frågor kan snurra i huvudet. Du kan tänka "Är det något fel på mig?" eller "Vad gör mig upphetsad egentligen?"

Även om du just då kanske tyckte att det kändes spännande, kan du börja undra vad du är för en person som kunde göra något sånt.

Det kan hända att du gör sexuella saker mot någons vilja flera gånger, fast du har bestämt dig för att absolut aldrig göra det igen. Det är aldrig för sent att ändra ditt beteende och tänk på att det du gör skadar andra.

Du kan få hjälp

Det kan kännas svårt att be om hjälp. Du kanske inte tror att det finns någon du kan berätta det för. Du kanske inte är säker på om det som hände verkligen var ett övergrepp. Men det finns hjälp att få.

Du kan till exempel ta kontakt med hjälplinjen PrevenTell. De som jobbar där är vana att hjälpa personer som har begått övergrepp. De kan hjälpa dig att ta reda på om det du gjorde var ett övergrepp. De kan också berätta var du kan gå för att få mer hjälp. De kan hjälpa dig både om det du har gjort hände på nätet och om det hände utanför nätet.

Du kan ringa till PrevenTell anonymt och du behöver inte berätta vad du heter. Det är gratis att ringa dit och samtalet kommer inte att synas på någon telefonräkning. Du kan få stöd även om det var länge sen övergreppet hände.

Du kan också få hjälp av en ungdomsmottagning, elevhälsan, mottagningar för unga män eller BRIS. Där kan du få prata med någon om vad som är okej och inte när det gäller sex.

Aktuella artiklar

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

ArtikelÅldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Regler och lagar om sex

Här hittar du innehåll om regler och lagar om sex.

ArtikelBildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

UMO-poddenHur vet jag om hon vill ha sex?

31. "Jag tvekade lite hur jag skulle fråga, men sen frågade jag bara. Hon verkade glad att jag ställde frågan".

Ungdomsmottagningen

Här hittar du innehåll om ungdomsmottagningen.

Till toppen av sidan