Panik - lämna sidan!
Mobbning

Du som mobbar

En del personer som mobbar förstår inte att de får någon annan att må dåligt. Andra känner sig starkare när de är taskiga mot någon annan. Säger eller gör du ofta saker som får andra att bli ledsna? Då kan det vara mobbning du håller på med. Det kan vara svårt att sluta mobba, men du kan få hjälp att göra det.

Illustration av en person som ser fundersam ut.
Du som mobbar kanske inte mår så bra själv. Du kan få hjälp att sluta mobba. Och du kan få hjälp att må bättre.

Varför mobbar man?

Det finns många olika anledningar till att någon börjar mobba. Ofta beror det på att den som mobbar egentligen mår dåligt eller är osäker och har låg självkänsla. Att vara taskig mot någon annan kan vara ett sätt att känna sig överlägsen och mer självsäker. Vissa mobbar för att de är rädda att säga ifrån och kanske själva bli utsatta. Att vara taskig mot någon annan kan också vara ett sätt att få ut sina egna jobbiga känslor. Men att mobba någon kommer inte få dig att må bättre i längden, oftast gör det bara situationen värre.

Fundera över hur du verkligen mår och vad det är som gör att du mobbar.

Du kanske inte tror att du mobbar

Det kanske inte är meningen att göra någon annan illa. Men du kan göra eller skriva saker som får andra att må dåligt utan att du vet om det. Det som kanske var ett roligt skämt i ett sammanhang kan vara en förolämpning i ett annat sammanhang. Men skämt är inte bra när de får någon annan att må dåligt.

Är du oschysst mot någon för att du inte gillar den personen eller för att hen är olik dig? Du måste inte vara kompis med alla. Men det blir bättre för dig och andra om du visar respekt mot alla, och lämnar dem du inte gillar ifred.

Fundera på hur den du mobbar mår

Det kan vara svårt att veta hur det känns för den som blir mobbad. Den du är taskig mot kanske säger att det är okej för att hen inte vill erkänna att hen är utsatt för mobbning, eller för att hen inte vågar säga ifrån. Men du kan ha fått den personen att må dåligt ändå.

Tänk på hur du skulle må om andra ofta var taskiga mot dig, gjorde bort dig eller om du alltid var utanför och ensam.

Andra vågar inte alltid säga ifrån

Mobbning handlar inte bara om dig som mobbar. Det finns ofta andra personer runt omkring som inte gör något för att stoppa mobbningen.

Du kanske tror att dina kompisar håller med dig, eller tycker att du är rolig när du mobbar. Men det är många som tycker illa om mobbning, utan att våga säga ifrån.  

Du kan bli anmäld om du mobbar

Skolan och arbetsgivare är ansvariga för att stoppa mobbning, det finns det lagar om. Vem som helst kan polisanmäla dig om det du gör är brottsligt. Eller göra en anmälan till Barn- och elevombudet eller Arbetsmiljöverket om skolan eller chefen inte gör tillräckligt mycket för att få dig att sluta mobba.

Du kan få hjälp

Du kan behöva prata med någon för att förstå varför du mobbar. Då kan du få hjälp med sånt som du mår dåligt över, och få hjälp att sluta mobba.

Du kan till exempel prata med någon av dessa:

Här finns listor med fler ställen där du kan få stöd på telefon, chatt eller mejl.

Det går att förändras

Bara för att du har mobbat någon betyder det inte att du är en dålig person. Du kan samtidigt vara en som också är schysst mot andra. Att erkänna för sig själv att man har betett sig dåligt eller kränkt någon annan är det första steget mot en förändring.

Aktuella artiklar

Tips/inlägg från unga

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Artikel

Vad du kan göra om någon annan blir mobbad

Det kan vara svårt att veta vad man ska göra när man ser någon bli mobbad. Det är inte alla som vågar säga ifrån. Men du kan göra stor skillnad genom att visa att du bryr dig om den som blir mobbad. Du kan också be andra om hjälp.

Artikel

Vad är mobbning?

Det är mobbning när någon blir dåligt behandlad flera gånger av samma personer. Ibland är mobbningen brottslig. Den som blir mobbad har rätt att få hjälp att få stopp på mobbningen. Och den som mobbar kan få hjälp att sluta.

Artikel

Om du blir mobbad

Du som blir mobbad kan må väldigt dåligt på grund av det. Du kanske undviker personer och platser där mobbningen sker. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

Till toppen av sidan