Vad kan jag göra mot rasism?

Du kan göra mycket om du vill jobba mot rasism. Till exempel säga ifrån om någon säger rasistiska saker. Eller göra något på din skola eller arbetsplats.

Illustration av en tjej med ljus hudfärg och en tjej med mörk. Tjejen med mörk hud har en finne. Den ljusa tjejen säger: sätt ett plåster på så syns den inte. Den mörka ser sur ut och tänker på ett ljust plåster på hennes mörka hud.

Många vill försöka göra något åt rasism. Här kommer några olika sätt att jobba mot rasism.

Fundera över hur du tänker och pratar om andra

Fundera över vad du själv tänker, tycker och säger om olika människor. Då kan du förstå dig själv bättre. Samtidigt kanske du lättare förstår hur rasistiska tankar kan uppstå.

Själv kanske du inte har några särskilda tankar om hur till exempel svenskar eller någon med en annan bakgrund är. I stället kanske du har fördomar om politiker, äldre personer, fotbollsspelare, heterosexuella, veganer eller något annat? Fundera över varför du tänker så.

Fundera också över vilka fördelar och nackdelar du själv har i olika situationer, på grund av vem du är.

Säg ifrån om någon säger rasistiska saker

Det är bra att säga ifrån på ett tydligt sätt. Till exempel kan du säga: ”Lägg av med att säga så där om andra”.

Du kan säga till på andra sätt om du tycker att det är svårt att tydligt och bestämt säga ifrån. Du kan till exempel säga: ”Oj, det trodde jag aldrig att du skulle säga” eller ”Det där låter väl inte så genomtänkt”. På så sätt visar du att det som personen säger inte är okej.

Det kan vara smart att gå ihop med andra och säga ifrån tillsammans. Du kan också ta hjälp av en lärare om det händer rasistiska saker i skolan.

Lär dig mer

Det är lättare att säga ifrån om du har bra argument. Ett bra första steg är att lära dig mer om rasism, och diskutera med andra. Då blir det lättare att känna igen och upptäcka rasism. På nätet finns olika sajter som jobbar mot rasism och för mänskliga rättigheter.

Gör något i skolan eller på jobbet

Genom att gå med i en elevkår eller ett elevråd kan du arbeta mot rasism i skolan. Till exempel kan du se till att det ordnas temadagar om rasism eller att det på andra sätt tas upp i undervisningen.

Alla skolor har ett uppdrag att arbeta mot rasism i skolan. De måste ha en plan för hur alla elever ska kunna ha lika rättigheter och möjligheter.

Många arbetsplatser har också såna planer. Om det inte finns, kan de som jobbar på en arbetsplats ställa krav på chefen att det ska göras en plan mot rasism.

Gå med i en organisation

Det finns många organisationer som arbetar mot rasism och för allas lika värde. På många platser finns lokala organisationer. Inom politiska ungdomsförbund brukar det också finnas många som vill arbeta mot rasism. De kan till exempel ordna debatter eller prata på skolor.

Fler tips

  • Om du ser att någon utsätts för rasism, visa ditt stöd. Ställ dig hos personen och visa att du tar avstånd från den som gör något rasistiskt. 
  • Du kan blogga, skriva insändare eller på andra sätt försöka föra fram dina åsikter.
  • Du kan vara med på demonstrationer eller andra aktiviteter mot rasism där du bor.
  • Du kan engagera dig fackligt för att hjälpa jobbarkompisar som utsätts för rasism eller annan diskriminering.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan