Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Vad kan jag göra mot rasism?

Det finns mycket du kan göra för att minska rasismen i samhället, oavsett om du utsätts själv eller inte. Här får du tips på saker du kan säga och göra, och på hur du kan börja upptäcka rasism.

Två personer står och pratar. Den ena säger "Alltså, jag är inte rasist, men... Den andra svarar "Det är inte så det låter". Illustration
Många säger eller tänker rasistiska saker utan att tänka på det, och utan att vilja vara rasistiska. Vissa personer är medvetet rasistiska.

Ibland är det lätt att se att något är rasistiskt, och ibland är det inte så tydligt. I samhället finns det rasistiska så kallade normer. De är så vanliga att många inte tänker på dem. Ordet norm kommer från normal. Ett exempel på en norm i Sverige är att ha ljus hud.

Du kan göra rasistiska saker utan att veta om det. Men du kan lära dig mer om hur rasism funkar. Då kan du lättare upptäcka rasism och göra saker för att förändra dig själv, och hjälpa till att minska rasismen i samhället.

Fundera på dina fördomar och vanor

En fördom är att tro att en person är på ett visst sätt, utan att veta hur hen egentligen är. Många har fördomar utan att veta om det. Har du tänkt på vad du tycker och säger om olika grupper?

Här är några saker du kan fundera på:

  • Undviker du att lära känna vissa människor för att du tror att de ska vara på ett visst sätt? Till exempel för att de tillhör en viss kultur eller har en viss hudfärg?
  • Skrattar du åt skämt som handlar om att människor från vissa kulturer eller länder är annorlunda än du?
  • Tänker du att personer ska vara eller ha det på ett visst sätt för att de har en viss religion?
  • Tänker du att det finns ett ”vanligt” sätt att se ut och ett ”annat” sätt? Till exempel att du bara nämner någons hudfärg om hen har mörk hud, men inte om hen har ljus hud.
  • Vilka fördelar eller nackdelar har du själv i olika situationer på grund av din hudfärg eller ditt efternamn?

Säg ifrån mot rasism

Försök att säga ifrån om någon skriver, säger eller gör något rasistiskt. Visa att det inte är okej. Här är några exempel på vad du kan säga eller skriva:

  • ”Lägg av med att skriva så där.”
  • ”Det där var rasistiskt sagt.”
  • ”Hur vet du att det du tror är sant?”

Du kan ta hjälp av kompisar så ni kan säga ifrån tillsammans om det känns lättare. Du kan också be vuxna om hjälp. Berätta för till exempel en lärare, rektorn eller skolsköterskan om det händer rasistiska saker i skolan.

Lär dig mer om rasism

Det blir lättare att upptäcka rasism och att säga ifrån, om du lär dig mer om rasism. På nätet finns olika sajter och konton som jobbar mot rasism. Där kan du lära dig mer och diskutera med andra.

Du kan lära dig mer genom att lyssna på personer som har egna erfarenheter av att bli utsatta för rasism. Det kan du göra oavsett om du själv blir utsatt för rasism eller inte, ni kan ha olika erfarenheter. Ifrågasätt inte någons upplevelser om du vill försöka förstå något du inte själv har varit med om.

Gör något i skolan eller på jobbet

Du kan jobba mot rasism i skolan. Du kan till exempel vara med och ordna temadagar om rasism, eller se till att rasism tas upp i den vanliga undervisningen. Det kan vara lättare om du gör det tillsammans med andra, till exempel i en elevkår eller ett elevråd.

Alla skolor måste ha riktlinjer och rutiner för hur de ska jobba mot rasism, och för att alla elever ska ha samma rättigheter och möjligheter. Du kan kräva att skolan tar fram såna riktlinjer och rutiner om den inte har några. De ska till exempel innehålla information om vem eleverna ska kontakta om de själva eller någon annan blir utsatt för rasism. Du kan också kräva att skolan undersöker hur mycket rasism som finns i din skola, och säger vad de ska göra för att stoppa den.

Alla arbetsplatser måste också ha såna riktlinjer och rutiner, och alla arbetsgivare måste stoppa diskriminering på jobbet.

Gå med i en organisation

Det finns organisationer som arbetar mot rasism och för jämlikhet. Det brukar också finnas många som vill arbeta mot rasism inom politiska ungdomsförbund.

Fler tips

Här kommer fler tips på vad du kan göra mot rasism:

  • Stötta andra som utsätts för rasism. Ställ dig bredvid personer som utsätts och visa att du tar avstånd från dem som gör något rasistiskt.
  • Gör inlägg på sociala medier, skriv insändare eller något annat för att få andra att förstå hur rasism kan visa sig och varför rasism är fel.
  • Var med på demonstrationer eller andra aktiviteter mot rasism.
  • Engagera dig fackligt för att hjälpa jobbarkompisar som utsätts för rasism eller annan diskriminering.

Här kan du skicka in egna tips och läsa tips från andra om vad man kan göra mot rasism. 

Mer på UMO

Diskriminering

Här hittar du innehåll om diskriminering.

ArtikelPolisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

ArtikelJämlikhet

Jämlikhet betyder att alla människor är lika mycket värda och ska behandlas lika bra.

ArtikelAtt vara adopterad

Vad det innebär att vara adopterad är olika för olika personer. En del funderar mycket på det och vill veta mer om sin bakgrund. Andra tänker nästan inte alls på att de är adopterade.

ArtikelAtt prata om problem i familjen på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur ungdomsmottagningen kan hjälpa dig om du inte får vara ihop med den du vill.

Till toppen av sidan