Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Samlag

Med samlag menas oftast sex där en penis eller en sexleksak förs in i snippan eller i analöppningen. Det finns många olika sätt att ha samlag på.

Det är ofta skönt när någon rör vid ens kön och analöppning. De är känsliga ställen eftersom det finns många nervändar där. Nervändarna sitter i slutet av varje nerv och gör att vi har känsel och kan känna njutning.

Två personer har samlag i en säng. En person rider den andra. Illustration.

Hur gör man?

Du kan ha samlag i slidan eller i analen. Det kan du göra på många olika sätt och i många olika ställningar.

Slidsamlag innebär att du har sex med en penis eller sexleksak i slidan och för den fram och tillbaka. 

Analsamlag innebär att du har sex med en penis eller sexleksak i analöppningen. Om du för in något i analöppningen på någon med en penis kan du komma åt att stimulera prostatan, vilket kan vara skönt.

För ett samlag ska vara skönt behöver det vara halt i slidan eller analöppningen. I slidan kommer det en hal vätska som heter lubrikation. I analöppningen behöver ni använda glidmedel. Börja försiktigt och se till att känns okej för den som ska ta emot penisen eller sexleksaken om du ska föra in något.

Det finns olika tekniker för att ha samlag. Den som tar emot penisen eller sexleksaken kan röra sig eller den som stoppar in penisen eller sexleksaken kan röra sig. Eller så kan båda röra sig samtidigt. Penisen eller sexleksaken kan vara stilla inne i slidan eller analen, eller röra sig fort ut och in. Man kan också massera exempelvis slidans väggar med penisen eller sexleksaken och komma åt sköna ställen.

Slidan är inte lika känslig som klitoris. Därför kan det vara skönt om någon av er smeker klitoris, samtidigt som ni för in någonting i slidan. Dessutom kan det göra det lättare att få orgasm.

Många tycker också att det är härligt att kyssas och smekas på andra delar av kroppen samtidigt som man har samlag.

Två personer har samlag. Personen med penis ligger ovanpå den andra och har sin penis i den andra personens snippa. Illustration.

Sex ska kännas bra

Precis som med allt annat sex bestämmer du själv om du vill ha samlag eller inte. För att sex ska vara skönt och kännas bra bör du vara kåt. När man är kåt brukar man få stånd.

Det innebär att svällkropparna i penisen och klitoris i snippan fylls med blod. Snippan blir fuktigare, fukten som bildas kallas lubrikation. Från penisen kan det komma någon droppe fukt från urinröret, den kallas försats. Ibland kommer det mer än så.

När du har sex med någon annan är det viktigt att försöka ta reda på vad den personen gillar, och att själv försöka visa vad du tycker känns bra och inte. Det kan du göra genom att prata eller visa med ljud, kroppsspråk och rörelser.

Alla är olika känsliga för beröring och man kan uppleva det på olika sätt. Det som känns upphetsande för en person kan kittla eller göra ont på en annan. Säg ifrån om du tycker att det går för fort fram eller om något känns obehagligt. Du kan också visa om du tycker att det känns härligt och bra och uppmuntra det, så att den eller de andra förstår det.

Vissa funktionsvariationer och fysiska skador kan påverka din känsel eller vad du kommer åt. Pröva dig fram och försök att hitta det som känns bra för just dig. Det kan till exempel finnas sexleksaker och andra hjälpmedel som du kan använda för att göra sexet skönare.

Könssjukdomar

Risken att könssjukdomar överförs är störst vid samlag, därför är det viktigt att använda skydd. Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar och kan användas både vid både slidsamlag och analsamlag.

Graviditet

Du kan bli gravid av slidsamlag. Men du kan skydda dig mot graviditet på flera sätt, till exempel med kondom, femidom, p-piller, p-stav eller spiral.

Samlagsställningar

Det finns många olika ställningar för att ha samlag. Här är några exempel som funkar för både slid- och analsamlag. Bläddra i bildspelet för att se bilder på olika ställningar. OBS! Känsliga bilder.

Mer på UMO

Att ha sex

Här hittar du innehåll om att njuta av sex på olika sätt.

ArtikelSäkrare sex

Säkrare sex betyder att du har sex på ett sätt där risken för att överföra könssjukdomar eller för att någon ska bli gravid är liten. Du kan göra sexet säkrare på flera olika sätt. Säkrare sex kan kännas både tryggare och roligare.

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

ArtikelDet finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det är bara en myt. Det finns varken någon hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Här hittar du innehåll om skydd mot könssjukdomar.

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Till toppen av sidan