Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är det okej att avbryta sex?

Fråga

Jag undrar om man kan avbryta mitt i samlaget fast man först sagt eller visat att man vill?

Ibland är jag först kåt och vill ha sex, och sen efter en stund känns det inte bra och jag vill sluta. Men då känns det taskigt att avbryta. Jag är orolig att den jag har sex med ska bli ledsen eller sexuellt frustrerad och till exempel få blue balls.

Hur ska jag göra om jag vill avbryta sexet mitt i?

Svar

Du har alltid rätt att pausa eller avbryta sex. Det gäller oavsett om ni har samlag, smeksex eller någon annan typ av sex. Även om ni har haft sex tidigare, har du rätt att avbryta eller säga nej nästa gång.

Att bli ledsen ibland är en del av livet. Du har inte ansvar för om den andra personen känner sig sexuellt frustrerad, till exempel för att hen inte får orgasm. Det är inte farligt att få så kallade blue balls. Det viktigaste är att ni har sex som funkar för er båda.

Du kan avbryta eller pausa sexet när som helst. Den du har sex med måste respektera det direkt. Annars bryter hen mot lagen om samtycke och utsätter dig för ett sexualbrott. Det är inte heller okej att någon tjatar tills du säger ja.

Du behöver inte förklara varför du vill avbryta. Det räcker att du säger ”jag vill sluta” eller ”jag vill pausa”. Du kan också visa att du vill avbryta, till exempel genom att ta bort personens händer eller dra dig undan.  Då måste den andra personen avbryta.

Det kan vara olika varför man vill avbryta sex. Det kan till exempel bero på:

  • att något gör ont
  • att det känns obehagligt eller fel
  • att man inte är tillräckligt kåt
  • att man är trött
  • att sexet inte blev som man tänkt sig.

Du kan berätta för den andra personen varför du vill avbryta, om det känns okej för dig. Du kan också säga hur du skulle vilja att sexet var i stället. Det kan göra att det bli bättre nästa gång.

Med vänliga hälsningar
Yvonne Gran-Hellsten, barnmorska och psykoterapeut

Mer på UMO

Egna berättelser

Flickvännen tjatade om sex fast jag inte ville

Jag ville ju inte se henne ledsen så det slutade med att jag gick med på att ha sex även fast jag inte ville. Efter det så var hon hur glad som helst.

Egna berättelser

Jag hade sex som självskadebeteende - nu mår jag bra

Jag låg med många killar vilket i stunden fick mig att känna mig snygg och älskvärd. Jag hade en väldigt dålig självkänsla och det blev bättre med en kille bredvid mig.

Artikel

Bildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

UMO-podden

Hur vet jag om hon vill ha sex?

31. "Jag tvekade lite hur jag skulle fråga, men sen frågade jag bara. Hon verkade glad att jag ställde frågan".

Till toppen av sidan