Panik - lämna sidan!
Snippan

Det finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Men det är bara en myt. Det finns ingen mödomshinna, och det är inget som spräcks eller går sönder första gången du har samlag.

Mödomshinnan – finns den?

Mödomshinnan finns inte. Om det hade funnits en hinna som täckte slidan skulle inte mens eller flytningar kunna komma ut.

Myten om mödomshinnan finns för att kontrollera tjejers sexualitet. För en del anses det viktigt att tjejer inte har haft samlag innan de gifter sig

De som tror att mödomshinnan finns tror också ofta att tjejer ska blöda första gången de har samlag. De tror att det blöder när hinnan går sönder. Men det vanligaste är att man inte blöder första gången.

Har du trott att mödomshinnan finns?

Enkätsvarsalternativ

Varför kan det blöda första gången?

De flesta blöder inte vid första samlaget. Men om det ändå blöder beror det oftast på att man har haft samlag utan att vara tillräckligt upphetsad. Då kan det bli sprickor i slidans slemhinna. Blodet kommer från sprickorna.

När du är sexuellt upphetsad och vill ha samlag blir slidan våt, hal, töjbar och vidgar sig. Det gör att en penis, en dildo eller fingrar lätt kan glida in.

Blöder det ofta när du har samlag, eller gör det ont? Kontakta en ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning för att få hjälp.

Rädd att inte blöda första gången

En del är rädda att det inte ska blöda vid första samlaget. Det kan vara ett problem för många tjejer. En del är rädda att bli straffade för att det inte blöder. I vissa fall kan det vara fara för livet.

Därför kan en del känna sig tvingade att göra så kallade oskuldsoperationer eller skaffa så kallade oskuldbevis.

Men ingen får bestämma om du ska ha samlag eller inte. Varken en förälder, partner eller någon annan.

Du bestämmer själv över din kropp och om du vill ha sex. Det står i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, och i svensk lag.

Kan någon se om jag har haft sex?

Nej, ingen kan se om du har haft sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det vid en gynekologisk undersökning. Det är bara du själv som vet.

Slidöppningens utseende

Två personer tittar på sina snippor i en spegel.
Titta i en spegel och sära på de inre blygdläpparna om du vill se hur det ser ut. Då kan du också se att det inte finns någon hinna som täcker slidöppningen.

Innanför slidöppningen finns så kallade slemhinneveck. De kallas också för slidkrans. Vecken är flikiga och oregelbundna.

Slidöppningen och slemhinnevecken ser olika ut hos olika personer. Vill du se hur det ser ut på dig? Ta hjälp av en spegel och sära på de inre blygdläpparna. Du kan också föra in ett finger i slidan om du vill känna på vecken. Det gör inte att öppningen förändras på något sätt.

Har du blivit könsstymad och fått blygdläppar ihopsydda? Läs här: Omskärelse av snippan - Könsstympning.

Slidan förändras med tiden. På en liten flicka är slidans öppning liten, men när man kommer in i puberteten blir den större och mer töjbar.

Kan man ”förlora oskulden” av ridning, cykling eller tampong?

Slidöppningen påverkas inte av att du tränar, sportar, rider, cyklar, använder tampong, gör en gynekologisk undersökning, onanerar eller har sex med någon.

Till toppen av sidan