Panik - lämna sidan!
När sex inte funkar som du vill

Tidig utlösning

Nästan alla får tidig utlösning någon gång. Ibland beror det på att det är så skönt att det är svårt att veta hur man ska hantera det. Men det kan bero på annat också. Det går att träna på att fördröja utlösningen om du tycker att det är ett problem.

Två personer kramas. Den ena säger "Jag ska pussa dig över hela kroppen!", illustration..
Det finns många sätt att ha sex. Bara för att du har fått utlösning behöver inte sexet ta slut, ni kan fortsätta att smekas och ha munsex.

Vad är tidig utlösning?

Det brukar kallas för tidig utlösning när någon med penis får utlösning innan hen vill det. Men eftersom det inte finns några regler för hur länge man ska ha sex går det inte säga hur snabb en utlösning ska vara för att vara tidig.

Det handlar istället om att den som får utlösningen tycker att det händer för tidigt och ser det som ett problem. Det kan handla om att du får utlösning innan du börjat ha sex, att du utlösning precis när ni har börjat ha samlag eller om du får utlösning av att någon bara tar på din kropp.

Det spelar ingen roll om utlösning kommer snabbt om du inte tycker att det är ett problem.

Ett samlag är oftast är mellan tre och femton minuter långt. Så att få utlösning inom den tiden är inte konstigt, det får de flesta. Samlag kan också vara längre eller kortare än så.

Den som har snippa kan också få orgasm fort. Då kan råden i den här texten hjälpa på samma sätt som för den som har en penis.

Vad beror det på?

Tidig utlösning kan bero på flera saker:

  • Du tycker att det är så skönt att du inte kan hejda dig.
  • Du känner dig nervös, stressad eller spänd.
  • Du är orolig för att bli störd eller avbruten. Eller så har du oroat dig för det när du har haft sex eller onanerat tidigare.
  • Människor är olika. Vissa får utlösning snabbare än andra.

Ibland kan tidig utlösning bero på att du mår psykiskt dåligt. Då kan lösningen vara att få hjälp med det du mår dåligt över.

Vad kan jag göra åt det?

Om du fortfarande känner lust behöver inte sexet ta slut för att du har fått utlösning. I stället kan ni fortsätta att ha till exempel smeksex eller munsex. Att du har fått utlösning en gång kan göra att nästa utlösning tar lite längre tid om ni fortsätter ha sex.

Försök slappna av och att inte ta så allvarligt på sexet, även om det kan vara svårt. Det brukar också vara bra att prata med den eller dem du har sex med. Det kan göra det lättare att slappna av.

Du kan träna på att försöka släppa jobbiga tankar och känslor genom att istället känna efter hur det känns i kroppen. Det kallas för medveten närvaro eller mindfulness.

Att prata med någon kan göra att besvären försvinner eller att det inte längre känns som ett så stort problem. Det kan till exempel vara en sexolog eller någon annan som är van att prata om sex och relationer och tidig utlösning.

En del tycker att det funkar bra att använda kondom, gärna en som är extra tjock. Kondomen kan minska känseln lite, vilket kan göra att du kan hålla på lite längre. Det finns också särskilda kondomer som är gjorda just för att fördröja utlösningen.

Det finns också olika sätt att träna upp din förmåga att kontrollera utlösningen, läs mer om det här.

Att ta hjälp

Kontakta till en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning om du vill ha hjälp med tidig utlösning. Ibland är det möjligt att få hjälp på en hud- och könsmottagning.

Att prata med någon kan göra att besvären försvinner eller att det inte längre känns som ett så stort problem.

Mer på UMO

När sex inte funkar som du vill

Här hittar du innehåll om när sex inte funkar som du vill.

Frågor & svarFinns det medicin mot tidig utlösning?

Jag har kämpat med tidig utlösning under flera år. Jag har tränat och allt, men det är precis samma sak fortfarande. Inget hjälper.

Frågor & svarVarför har jag börjat få utlösning så snabbt?

Vad är det som har hänt? Vad ska jag göra för att det ska bli som förut? Det här påverkar min självkänsla mycket.

Till toppen av sidan