Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är strypsex farligt?

Fråga

Jag och min pojkvän har testat strypsex och jag undrar om det kan vara farligt? Har ni tips på hur man kan göra det på ett säkert sätt? Några gånger har jag svimmat en kort stund. Jag har hört många prata om detta som nåt väldigt skönt.

Svar

Ja, strypsex är farligt och kan leda till skador eller till och med död. Jag tycker inte att ni ska ha strypsex.

Det finns inget helt säkert sätt att ha strypsex. Det går nämligen inte att säga exakt hur många minuters strypning som kan leda till skador eller död.

När du blir strypt får hjärnan syrebrist och då kan du bli medvetslös. Det är antagligen därför du har svimmat. Hjärnan kan skadas av syrebrist, även om det bara är en kort stund. Strypsex kan vara farligt oavsett om man svimmar eller inte.

En del vill testa strypsex eller annat våldsamt sex för att de har sett det i porr. Men sex i verkligheten funkar inte som i porr. De flesta tycker inte om att ha sex som gör ont eller som kan skada en. Du ska alltid bara ha sex på ett sätt som du och den eller de du har sex med vill.

Du ska aldrig behöva känna dig tvingad eller stressad att ha sex. Säg nej om den du har sex med vill göra nåt som inte känns bra eller som kan skada dig.

Du har hört personer prata om strypsex som något skönt. Det som är skönt är att få luft igen efter att inte ha kunnat andas. Om hjärnan har fått syrebrist är det skönt när den får syre igen. Kroppen har trott att den har varit på väg att dö. Det är skönt när den reagerar på att ha klarat sig ur en livsfara.

Visa gärna din pojkvän det här svaret. Det finns många andra sköna sätt att ha sex på som ni kan testa och som är ofarliga.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

BDSM

BDSM är olika sätt att leka på och att utforska kroppen och sexualiteten.

Artikel

Funkar sex som i porren?

Det är lätt att tro att sex ska vara som i porren, särskilt om du ser porr innan du har sex med någon första gången. Men porr är inte till för att visa hur sex går till. Den är gjord för att vara upphetsande för den som tittar och för att de som tillverkar porren ska tjäna pengar. Här kan du läsa eller se en film om hur porr skiljer sig från sex i verkligheten.

UMO-podden

Hur vet jag om hon vill ha sex?

31. "Jag tvekade lite hur jag skulle fråga, men sen frågade jag bara. Hon verkade glad att jag ställde frågan".

Artikel

Hur vet du om någon vill ha sex?

Dela med dig av dina tips på hur det kan märkas att någon vill ha sex, eller hur du själv brukar visa det.

Artikel

Vad tycker du är skönt när du har sex?

Olika personer njuter av olika saker. Vad tycker du är skönt när du har sex och vad har andra svarat?

Till toppen av sidan