Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Glidmedel

Du kan använda glidmedel när du har sex med någon eller när du onanerar, för att det ska glida bättre och bli skönare. Du kan använda det tillsammans med kondomer och andra skydd.

Fingertopp doppad i en genomskinlig geléaktig vätska. Foto.

Glidmedel är en hal gelé eller vätska som säljs i tuber eller flaskor. När du ska använda glidmedel tar du en klick och stryker det på till exempel penisen eller snippan. Du kan använda det för att göra sexet skönare. Glidmedel kan också göra det lättare att föra in en tampong.

Glidmedel skyddar inte mot könssjukdomar eller graviditet.

Glidmedel kan göra det skönare om du är torr

Glidmedel kan göra både onani och sex med andra skönare.

I snippan produceras en vätska när du blir kåt. Den kallas lubrikation och funkar som kroppens eget glidmedel. Hur våt du blir när du är upphetsad är olika från person till person, och kan variera från gång till gång. Du kan använda glidmedel om du är kåt men inte tillräckligt våt. Det är oftast ännu skönare att bli smekt på klitoris, blygdläppar och andra ställen på snippan om det är vått och halt. Samma sak gäller på penisens ollon och skaft. Det kan vara skönt att använda glidmedel även om snippan är våt, både vid slidsamlag och smeksex.

Penisen kan ibland vara lite torr, till exempel om du är omskuren och onanerar. Då kan lite glidmedel på ollonet göra så att det glider lättare.

Du kan behöva extra glidmedel om du genomgår eller har genomgått en könskorrigerande behandling. 

Det är viktigt att komma ihåg att glidmedel är ett hjälpmedel om du känner dig kåt och vill ha sex. Du ska inte använda det för att ha sex fast du egentligen inte vill.

Använd glidmedel om du har analsex

Du behöver använda glidmedel om du har analsex eftersom det inte produceras någon fukt i analen när du blir kåt. Det kan även vara skönt med glidmedel i analöppningen om du har smeksex.

Det kan vara bra med glidmedel om du använder femidom eller kondom

Det behövs ofta extra glidmedel för att sex ska bli skönt, om du använder femidom som skydd. De flesta femidomer är redan behandlade med glidmedel, men det kan behövas mer. Du kan ha glidmedlet inuti femidomen, eller på penisen eller dildon. På utsidan av femidomen behövs inget eller bara lite glidmedel, för att sätta den på plats.

Det kan också vara skönt att sätta en klick glidmedel på ollonet innan du sätter på en kondom

Använd gärna glidmedel på sexleksaker

Det är bra att ha glidmedel om du använder sexleksaker. Glidmedlet brukar göra så att det går lättare att föra sexleksaken fram och tillbaka över klitoris eller in och ut i slidan. Sexleksaker som du stoppar in penisen i behöver ofta lite extra glidmedel för att det ska bli skönt.

Sexleksaker som är gjorda av silikon funkar inte alltid så bra tillsammans med silikonbaserat glidmedel. Det kan lösa upp materialet i sexleksaken.

Det finns olika sorters glidmedel

Det finns två sorters glidmedel som är bra att använda när du har sex:
 

  • Vattenbaserade glidmedel, som innehåller vatten. De är billigare än silikonbaserade glidmedel, men du behöver ofta använda mer eftersom det inte glider så länge och torkar ganska snabbt. Vattenbaserade glidmedel funkar inte så bra att använda i duschen eller badet.
  • Silikonbaserade glidmedel, som innehåller silikon. De är dyrare än vattenbaserade, men du behöver inte använda lika mycket. Silikonbaserade glidmedel funkar bra att använda i duschen eller badet.


Känslan kan vara lite olika. Du kan testa båda sorterna för att känna vad du gillar bäst. Det finns också glidmedel som är en blandning av vatten och silikon.

Du kan använda både vattenbaserat och silikonbaserat glidmedel tillsammans med skydd som kondom och femidom.

Det finns glidmedel med olika smaker och dofter. Det finns också glidmedel som gör att det känns varmt eller kallt där de stryks på. En del blir rödflammiga eller får utslag av såna glidmedel. Det är bäst att använda neutrala glidmedel om du brukar få allergiska reaktioner eller har känslig hud.

Var kan jag få tag på glidmedel?

Glidmedel finns att köpa på apotek, i sexbutiker och på nätet.

Mer på UMO

Att ha sex

Här hittar du innehåll om att njuta av sex på olika sätt.

ArtikelSexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

ArtikelOnani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan smeka ditt kön eller andra delar av kroppen för att det ska kännas skönt. Det är inte dåligt att onanera och du bestämmer själv om du vill göra det.

ArtikelOrgasm

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm är flera namn på samma sak. Det blir skönare och skönare, känslan blir som starkast och sen släpper det.

ArtikelOm sex gör ont

Sex ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Därför ska du bara ha sex när du vill, och om det känns skönt. Det finns bra hjälp att få både för dig som har snippa och för dig som har penis.

Till toppen av sidan