Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Glidmedel

Du kan använda glidmedel när du har sex med någon eller när du onanerar, för att det ska glida bättre och bli skönare. När du har sex med kondom och använder glidmedel är det viktigt att glidmedlet är silikon- eller vattenbaserat. Kondomen kan gå sönder om du använder något som innehåller fett, till exempel hudlotion.

Glidmedel som ser ut som en genomskinlig geléliknande vätska.
Glidmedel är en hal gelé eller vätska. Det säljs på apotek, i sexbutiker, på nätet och i vissa mataffärer. I vissa fall kan du använda andra saker som glidmedel, men det beror på hur du har sex eller onanerar.

När ska man använda glidmedel?

Sättet du har sex eller onanerar på avgör om du behöver glidmedel. Här kan du se vad som gäller för dig:

Ska du ha analsex och föra in något i analen?

Då behöver du använda glidmedel. Det produceras inte någon fukt i analen när du blir kåt, därför gör det ont utan glidmedel.

Är du omskuren?

Försatsen kan göra att det glider bra när du onanerar, blir avrunkad eller smekt på ollonet. Men ofta behövs det glidmedel för att det ska glida bra och kännas skönt.

Använder du sexleksaker?

När du för in penisen i en sexleksak behöver du ofta glidmedel för att det ska glida bra och bli skönt.

När du använder en sexleksak på eller i snippan behövs inte glidmedel om du redan är våt. Men det kan göra det extra skönt.

Silikonbaserat glidmedel kan ibland lösa upp materialet i vissa sexleksaker. Du kan alltid använda vattenbaserat glidmedel tillsammans med sexleksaker.

Blir du smekt på och i snippan?

Glidmedel kan göra det extra skönt, men behövs inte om du redan är våt.

Genomgår eller har du genomgått en könskorrigerande behandling?

Du kan ibland behöva glidmedel när du onanerar eller har sex.

Ska man använda glidmedel i slidan vid samlag?

Är du kåt och säker på att du vill ha slidsamlag, men ändå inte tillräckligt våt? Då kan du använda glidmedel. Det är viktigt att aldrig använda glidmedel i stället för att vara kåt, då kan du få ont i snippan.

När du blir kåt vidgar sig slidan och blir större. Det produceras också en vätska. Den kallas lubrikation och funkar som kroppens eget glidmedel. Hur våt du blir är olika från person till person, och kan variera från gång till gång.

Vad kan man använda i stället för glidmedel?

En del använder saliv som glidmedel. Det kan funka ibland men glider inte så bra och torkar snabbt.

Här är exempel på sånt du kan använda istället för glidmedel, men bara när du onanerar utan att använda sexleksaker. Använd aldrig något av sakerna i listan tillsammans med kondom:

  • Neutral olja
  • vaselin
  • hudlotion.

Här är några saker som är viktiga att tänka på:

  • Använd endast parfymfri lotion, kräm eller olja.
  • Använd aldrig oljor med smaksättning som till exempel chili eller vitlök. Du kan till exempel använda matolja, raps-, oliv- och kokosolja.
  • Använd inte oljor gjorda på nötter om du är nötallergiker.

Film: så gör du hemmagjort glidmedel

Du kan göra glidmedel av vatten och potatismjöl. Det kan du använda när du har sex med någon och vid onani. Det funkar också bra tillsammans med kondom och med sexleksaker.

Vattenbaserat och silikonbaserat glidmedel

Glidmedel kan vara vattenbaserade, silikonbaserade eller en blandning av båda.

Vattenbaserade glidmedel

De är billigare än silikonbaserade glidmedel, men du behöver ofta använda mer eftersom det inte glider så länge och torkar ganska snabbt. Vattenbaserade glidmedel funkar inte så bra att använda i duschen eller badet.

Silikonbaserade glidmedel

De är dyrare än vattenbaserade, men du behöver inte använda lika mycket. Silikonbaserade glidmedel funkar bra att använda i duschen eller badet.

Glidmedel med smak, doft, kyla eller värme

Det finns glidmedel med olika smaker och dofter. Och glidmedel som gör att det känns varmt eller kallt. En del blir rödflammiga eller får utslag av såna glidmedel. Använd neutrala glidmedel om du brukar få allergiska reaktioner eller har känslig hud.

Skyddar glidmedel mot könssjukdomar eller graviditet?

Nej, glidmedel skyddar varken mot könssjukdomar eller graviditet.

Till toppen av sidan