Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Fetischism och BDSM

Sex går att ha på många sätt och olika personer tänder på olika saker. Fetischism och BDSM är några sätt att leka på och att utforska kroppen och sexualiteten. Tänk på att alla inblandade ska vara överens och respektera alltid om någon vill avbryta.

En personer håller om en person som har handklovar runt handlederna. Illustration.

För vissa är BDSM, fetischism och rollspel vanliga delar av sexlivet. En del tycker att det är spännande att testa ibland, medan andra inte alls vill ha det i sitt sexliv.

Fetichism

Fetischism betyder att du känner ett välbefinnande och kanske även blir sexuellt upphetsad av särskilda kläder, saker, material eller något som du själv eller någon annan gör.

Det kan både handla om att du själv gillar att klä dig i kläderna eller materialet eller att du blir kåt av att andra gör det. Du kan utöva din fetisch själv eller tillsammans någon eller flera andra. 

Om du har en eller flera fetischer kan du kalla dig fetischist.

Exempel på fetischer:

 • högklackade skor eller strumpbyxor
 • material som läder, gummi eller lack
 • någon kroppsdel som oftast inte uppfattas som sexuell, till exempel fötter
 • en färg, till exempel röda underkläder
 • en form, till exempel bollar eller ballonger
 • en aktivitet, till exempel att någon borstar håret eller fotograferar.

BDSM

BDSM är en förkortning av flera olika saker. BD står för bondage och disciplin, SM för sadomasochism. DS står också för dominans och submission, där submission är engelska för underkastelse/undergivenhet.

Du kan tända på en viss del av BDSM eller flera, men du behöver inte gilla allt. Exempel på sånt som kan vara upphetsande:

 • Att bli bunden eller binda någon.
 • Använda ögonbindel.
 • Bli styrd eller styra på olika sätt.
 • Ge eller ta emot smärta på något sätt, till exempel genom att bitas eller piska.

BDSM är något som du kan göra på egen hand eller tillsammans med andra för att du njuter av det. Det är inte BDSM om någon blir tvingad, pressad eller övertalad att göra något mot sin vilja. Då handlar det istället om sexuella övergrepp eller misshandel och det är brottsligt.

Bondage

Bondage betyder att möjligheterna att röra sig begränsas och att du blir sexuellt upphetsad av det. Exempel på bondage:

 • Du binder någon eller blir bunden själv.
 • Du eller den eller dem du har sex med har handbojor eller är fasthållen.
 • Du tar emot eller ger kommandon. Till exempel order om att stå eller ligga helt stilla och hålla i sänggaveln. Eller order om att blunda eller gapa.

Det kan också vara att använda ögonbindel eller munkavel. När du bara ser lite eller inte alls kan du uppleva att andra sinnesintryck blir starkare. Till exempel kan du uppleva ljud och beröring starkare och det tycker en del är väldigt upphetsande.

Disciplin

Disciplin handlar om att styra eller bli styrd, kontrollera eller överlåta kontrollen och ta emot eller dela ut belöningar och bestraffning för olika beteenden, antingen fysiskt eller psykiskt eller både och. Det kan göras till exempel genom rollspel där olika slags bestraffningar som att bli tillfångatagen eller stå i skamvrå kan förekomma.

Sadism och masochism

Sadism betyder att du blir sexuellt upphetsad av att ge någon annan smärta. Masochism betyder att du själv njuter av att känna smärta i sexuella sammanhang. Ofta används ordet sadomasochism. Den som gillar det brukar tycka att smärtan gör den sexuella njutningen starkare. Det kan handla om att du gillar att bli biten, piskad eller smiskad när du har sex eller att du själv tycker om att nafsa, riva, klösa, nypa eller daska den eller de du har sex med.

Dominans

Dominans innebär att du blir upphetsad av att dominera en eller fler personer genom att bestämma och styra vad de ska göra och hur. Det är en typ av rollspel. Ibland kan rollspelen innebära att du utsätter andra för skämmiga eller förnedrande saker eller viss smärta.

Submission (underkastelse eller undergivenhet)

Submission är engelska och betyder underkastelse eller undergivenhet. Det är motsatsen till dominans. Det vill säga att du njuter av att underordna sig någon annans vilja eller kontroll och låter den personen styra och bestämma. Den som har den undergivna rollen tycker att det är skönt att visa tillit och lämna över kontroll och ansvar till någon annan.

Switch

Att switcha kallas det när man växlar mellan de olika rollerna. Alltså att man till exempel både blir kåt av att ge och ta emot, bestämma eller låta någon bestämma. En del har alltid samma roll medan andra växlar om beroende på tillfälle och vem man har sex med. En del byter roller sinsemellan efter överenskommelse.

Bra att tänka på:

 • Prata igenom innan med alla inblandade vad de vill göra och inte; vad man kan tänka sig att prova, vad man tycker om och inte.
 • Kom överens om vilka regler som gäller och hur man signalerar om något inte känns bra, om man vill sakta ner eller avbryta. Det kan handla om ett ord, ljud eller uttryck som man kommer överens om innan man börjar. Till exempel är det vanligt att använda trafiksignalfärgerna. Om någon säger rött så betyder det stopp, avbryt. Gult kan betyda ta det lugnare, eller jag behöver en paus och grönt kan vara ett tecken på att det känns bra och att man vill fortsätta.
 • Precis som vid all slags sex har man alltid rätt att avbryta och sluta om man vill det. Bara för att man inlett någonting betyder det inte att man måste fullfölja det.
 • Tänk på riskerna och gå aldrig ifrån någon som till exempel är fastbunden eller har munkavle. Håll koll på andningen, täck aldrig för mun och näsa samtidigt och bind aldrig någon runt halsen.

Mer på UMO

Att ha sex

Här hittar du innehåll om att njuta av sex på olika sätt.

Till toppen av sidan