Om sex gör ont

Sex är en härlig upplevelse för många, men det kan också göra ont. Om det gör ont kan det bero på olika saker, men det finns hjälp att få.

En person tänker "Vill jag ha sex? Hur vill jag ha sex? Vad känns skönt för mig?". Illustration.

Att sex gör ont kan bero på olika saker. Det kan vara något i kroppen, sättet som du har sex på eller hur du känner inför att ha sex. Oavsett vad det beror på kan du få hjälp. Du kan alltid gå till en ungdomsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral för att prata eller göra en undersökning.

Anledningar till att det gör ont

Det finns många olika anledningar till varför sex kan göra ont. En fråga du kan ställa dig är: ”Gör det ont när jag onanerar”? Om svaret är: ”Ja” eller ”Ja, men bara när jag gör på vissa sätt” har problemet antagligen med kroppen att göra.

Du kan till exempel ha en infektion, vara torr eller ha någon annan irritation i underlivet. Infektioner kan ha många olika orsaker och det är viktigt att du får rätt behandling. Du kan ha för kort strängtrång förhud eller vestibulit. Allt detta går att göra någonting åt eller lindra, men du behöver veta vilket problem du har.

Om huden är torr och irriterad kan det bero på att du tvättar dig för ofta eller tvättar underlivet med tvål, även det som brukar kallas intimtvål. Det räcker med att tvätta underlivet med vatten. Du kan också tvätta underlivet med olja. Då stryker du på en oparfymerad olja, som till exempel barnolja, och torkar av den innan du duschar. Då blir du ren och skyddar dig mot vattnet.

Ibland kan du få små skavsår på könet efter att du har haft sex, som kanske inte hunnit läka. Ett tips kan då vara att vänta några veckor innan du har sex igen.

Det kan också finnas helt andra orsaker till att sex gör ont. Det kan vara när du har sex tillsammans med någon annan som problem uppstår. Då kan problemet ha att göra med en tidigare händelse som har påverkat hur du känner inför att ha sex. Andra orsaker kan vara sättet du har sex på eller att du inte känner sexlust.

Det kan vara så att du gillar att ha sex på ett visst sätt och att den eller de som du har sex med tror, eller tycker, att något helt annat är skönt. Då är det viktigt att visa vad du själv tycker är skönt och inte.

Du kan också tänka på att det finns många olika sätt att ha sex på, om ett sätt inte känns skönt kan du prova ett annat. Färre brukar till exempel uppleva att det gör ont när de har mun- eller smeksex, än om de har slid- eller analsamlag.

"Varför har jag sex?"

Om du får ont av sex är det bra att berätta det för den eller de du är ihop med eller har sex med. Det kan kännas jobbigt att prata om, men ofta mår du bättre av det än att låtsas som om allt är bra.

Om du inte känner dig trygg med att berätta att du har ont, eller om personen inte bryr sig, ska du fundera på om du verkligen vill ha sex med den personen. Fundera på frågan: ”Varför har jag sex? Är det för att jag vill eller för att någon annan vill”? Du ska aldrig behöva känna dig tvungen att ha sex med någon.

På en ungdomsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning, vårdcentral eller hos elevhälsan kan du få hjälp att prata om dina problem och få råd om vad du kan göra åt dem.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan