Panik - lämna sidan!
När sex inte funkar som du vill

Om sex gör ont

Sex ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Därför ska du bara ha sex när du vill, och om det känns skönt. Det finns bra hjälp att få om det gör ont. Det gäller både dig som har snippa och dig som har penis.

En person tänker "Vill jag ha sex? Hur vill jag ha sex? Vad känns skönt för mig?". Illustration.

Sex ska vara skönt och få dig att må bra. Därför ska du bara ha sex när du vill, och på ett sätt som känns bra för dig och den du har sex med. Du ska aldrig ha sex om det gör ont eller för att någon annan övertalar dig.

Det kan bero på många saker om det gör ont när du har sex, i den här texten finns några exempel.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om det gör ont när du har sex. Det finns bra hjälp att få vad det än beror på, både för dig med penis och dig med snippa.

Huden runt könet kan vara irriterad

Det kan göra ont att ha sex om du är torr eller irriterad i underlivet. Att tvätta sig för ofta eller tvätta sig med tvål, kan torka ut huden och slemhinnorna. Här kan du läsa mer om att tvätta snippan och att tvätta penisen.

Det kan också göra ont om du har fått små skavsår på könet. Till exempel för att du har haft sex med någon, onanerat, cyklat eller ridit. De brukar läka av sig själv efter några dagar. Använd bekväma underkläder och testa vadderade byxor om du cyklar eller rider ofta och får skavsår.

Infektioner kan göra ont, klia eller svida

Det kan göra ont, klia eller svida om du har en infektion i underlivet, till exempel en svampinfektion, klamydia, gonorré eller herpes.

Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få mediciner som hjälper. Vänta med att ha sex tills infektionen har gått över och det känns bra i underlivet igen.

Trång förhud eller för kort sträng kan göra ont

Det kan vara svårt att dra tillbaka förhuden om den är för trång, och då kan det göra ont att onanera eller ha samlag. En kort sträng kan göra att ollonet böjer sig lite neråt. Då kan det kännas spänt eller göra lite ont när du får stånd.

Det här är besvär som kan gå över av sig själv, men ibland behövs behandling. Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få råd och hjälp.

Vaginism eller ont i slidöppningen

Vaginism innebär att du får kramp i musklerna runt slidan, och då gör det ont att föra in något. Det kan också göra ont att ha sex om du har ont i slidöppningen, så kallad vestibulit eller vestibulodyni.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att bli undersökt och få hjälp om du får ont eller kramp i slidan.

Att ha sex utan att vara kåt kan göra ont

Att ha sex utan att vara kåt kan göra ont. Du som har snippa ska vara tillräckligt våt om du ska ha slidsamlag, annars kan det skava och göra ont. Blir du kåt men inte tillräckligt våt? Då kan glidmedel hjälpa. Använd också glidmedel om du ska ha analsex. Även du som har penis kan få ont om du har samlag med någon som är för torr, eller om du onanerar och din penis är torr.

Det är viktigt att du visar eller berättar hur och när du vill ha sex. Den eller dem du har sex med behöver veta vad du tycker är skönt och inte. Gå inte med på att ha sex som inte känns bra för dig, bara för att göra någon annan nöjd. Du har också ett ansvar att ta reda på vad personer som du har sex med vill och tycker är skönt. Tänk på att det finns många olika sätt att ha sex på.

Sexlusten kan minska om du är stressad, nervös, mår dåligt eller tar vissa mediciner. Du kan kontakta en ungdomsmottagning för att få hjälp om du mår dåligt eller inte har någon sexlust.

Om du har haft sex mot din vilja

Har du blivit pressad eller tvingad att ha sex någon gång? Då är det inte konstigt om du känner dig rädd eller orolig för att ha sex igen. Rädsla kan göra att kroppen spänner sig och då kan det göra ont.  Det kan också vara svårt att bli kåt, få stånd eller bli våt.

Du kan behöva få samtalsstöd av någon professionell för att må bättre om du har varit med om ett sexuellt övergrepp eller något annat jobbigt. Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral om det är så för dig.

Prata med den eller dem du har sex med

Berätta att det gör ont för dem du vill ha sex med. Det kan kännas lite jobbigt att prata om först. Men det är bättre än att låtsas som att det känns bra.

Ni kan pröva att ha sex på andra sätt och se om det funkar bättre. Till exempel kan munsex  eller smeksex kännas mjukare och vara skönare. Men sluta direkt om det gör ont. Ni kan också komma överens om att ni inte ska ha sex på ett tag.

Är du ihop med någon? Tänk på att ett förhållande är mer än bara sex, och det är viktigt att ha det bra tillsammans på andra sätt. Kontakta en ungdomsmottagning så kan ni få råd och hjälp.

Tips till dig som är ihop med någon som har ont

Du som är ihop med någon som får ont när ni har sex, kan göra mycket för att stötta och hjälpa. Här är några förslag:

  • Låt din partner bestämma när och hur ni ska ha sex, så länge det känns bra för dig också. Sluta alltid direkt om det gör ont.
  • Testa att ha sex på andra sätt, till exempel munsex och smeksex.
  • Stötta din partner och följ med till vårdbesök för att få hjälp mot smärtan, om hen vill det.
  • Får din partner olika övningar som behandling? Fråga om hen vill att du är med och övar ibland.
  • Var förstående mot din partner och låt inte sex bli något som stressar. Ta en paus från sex när det behövs. Ge det tid och visa att du tycker om hen vare sig ni har sex eller inte.
  • Gör annat ihop som är mysigt och roligt, fokusera inte bara på sex.

Mer på UMO

UMO-poddenVarför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

När sex inte funkar som du vill

Här hittar du innehåll om när sex inte funkar som du vill.

Fråga UMOVarför gjorde det så ont när vi hade samlag första gången?

Det gjorde så fruktansvärt ont, och jag förstår inte varför?

Fråga UMOFråga UMO

Ställ en fråga eller läs vad andra har frågat om.

ArtikelOmskärelse av snippan - könsstympning

Omskärelse av snippan kallas också könsstympning. Det betyder att någon har skurit bort eller skadat delar av snippan. Det finns bra hjälp att få om du har besvär efter omskärelsen. Obs: känsliga bilder!

UMO-poddenVarför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

Till toppen av sidan