Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför blöder jag efter samlag?

Fråga

Jag och min pojkvän har hittills haft samlag fyra gånger. Första gången var för några veckor sen och det var första gången jag hade samlag.

Efter varje gång har jag blött lite. Det blödde inte lika mycket senaste gången som det gjorde efter de första gångerna. Men det gör fortfarande lite ont i början av sexet.

Vad beror blödningarna på? Och är det någonting som jag bör kolla upp?

Svar

Att man blöder de första gångerna man har samlag beror ofta på att man är lite spänd, eller inte är tillräckligt upphetsad och våt.

Vid upphetsning blir slidan våt och vidgar sig. Det gör att till exempel en penis lätt kan föras in. Det kan bli små sprickor i slidans slemhinna om man inte är tillräckligt våt och upphetsad. Då kan det göra ont och blöda.

Tänk på att bara ha sex när du känner dig upphetsad och våt. Om det gör ont eller inte känns skönt är det alltid bäst att avbryta direkt och pröva en annan gång istället.

Om du haft sex utan skydd kan blödningar i samband med sex ibland vara tecken på en infektion, som till exempel klamydia. I så fall är det alltid bra att du testar dig.

Du kan alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning om du fortfarande känner dig orolig. Där kan du få hjälp med både undersökning och provtagning för klamydia om du vill det.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan