Fråga

Varför blöder jag efter samlag?

Fråga

Jag och min pojkvän har hittills haft samlag fyra gånger. Första gången var för några veckor sen och det var första gången jag hade samlag.

Efter varje gång har jag blött lite. Det blöder inte lika mycket nu som det gjorde efter de första gångerna. Men det gör fortfarande lite ont i början av sexet.

Vad beror blödningarna på och är det någonting som jag bör kolla upp?

Svar

Det är ganska vanligt att blöda de första gångerna man har samlag. Det är sällan man behöver göra något särskilt åt det. Hur länge man blöder kan variera, men några dagar kan du blöda lite utan att behöva oroa dig.

Om du fortfarande blöder när det gått en vecka sen sexet tycker jag däremot att du ska kolla upp det. Det kan du göra på en ungdomsmottagning.

Att man blöder de första gångerna man har samlag beror ofta på att man är lite spänd, eller inte är tillräckligt upphetsad och våt. Då kan det ibland också kännas som att slidan är för trång, även om den inte är det egentligen.

Tänk på att bara ha sex när du känner dig helt redo och sugen. Om det gör ont eller inte känns skönt är det alltid bäst att avbryta och pröva en annan gång istället.

Om du haft sex utan skydd kan blödningar i samband med sex ibland vara tecken på en infektion, som till exempel klamydia. I så fall är det alltid bra att du testar dig.

Eftersom du skriver att det blöder mindre nu än tidigare tycker jag inte att du behöver kolla upp det här. Om det inte är så att du behöver testa dig mot klamydia.

Om du ändå känner dig orolig så kan du alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning. Då kan du få hjälp med både undersökning och eventuell provtagning om du vill det.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan