Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Hur blir sex skönt?

Sex ska vara härligt och något som både du och den eller de du har sex med njuter av. Du kan behöva prova dig fram för att upptäcka hur du kan göra för att ni ska njuta. Till exempel var på kroppen beröring eller smekningar känns skönt och vad ni kan göra.

En tjej och en kille är nakna, håller om varandra och blundar. Illustration.

Olika personer blir upphetsade av och njuter av olika saker, och det kan variera från gång till gång du har sex. Men det finns vissa saker som många tycker om, och vissa ställen på kroppen som de flesta tycker är sköna när någon tar på. Ett bra sätt att testa vad du själv gillar och vad som gör dig upphetsad är att ha sex med sig själv, alltså onanera.

Det finns känsliga ställen på hela kroppen

När du blir kåt blir kroppen mer känslig. Det gör att sex kan kännas skönt och härligt. Det finns många ställen på kroppen som kan bli känsliga och där det kan kännas skönt att bli berörd till exempel genom smekningar och kyssar. Du kan också bli upphetsad av att ta på såna ställen på någon annans kropp.

Det här är några delar på kroppen som många tycker är sköna att få smekta eller berörda på annat sätt:  

  • nacken och halsen
  • öronen
  • magen
  • fötterna och händerna
  • insidan av låren
  • rumpan
  • brösten och bröstvårtorna
  • könsorganen
  • Analöppningen, analen och området mellan könet och analöppningen.
En person suger på en annan persons penis. Illustration.

Penisen och pungen
Hela penisen och pungen är känsliga för beröring och det kan göra dig kåt att smeka eller beröra dem. Mest känsligt är det längst ut på penisen, särskilt på strängen och undersidan av ollonet. 

Det vanligaste sättet att få orgasm är att smeka eller gnugga mot ollonet. Det går att göra med till exempel händerna, munneneller en sexleksak. Det kan också kännas skönt i ollonet om du har samlagLäs mer här om penisen och pungen

Snippan
Hela snippan är känslig för beröring och det kan göra dig kåt att smeka eller beröra den. Mest känslig är toppen på klitoris, som brukar kallas klitoris ollon. Den sitter mellan de yttre blygdläpparna, ovanför urinrörsöppningen.

Det vanligaste sättet att få orgasm är att smeka eller gnugga mot klitoris. Det går att göra till exempel göra med händerna, munnen eller en sexleksak.

Klitoris ollon är bara en liten del av hela klitoris. Resten sitter på insidan av kroppen. Att smeka och beröra andra delar av snippan som till exempel i slidöppningen och längs med blygdläpparna kan göra att det känns skönt i klitoris inre delar. Det kan du göra till exempel med fingrarna, händerna, munnen eller sexleksaker.

De inre delarna av klitoris kan också beröras om man har samlag eller genom att föra in fingrar eller någon sexleksak i slidan. 

Läs mer här om snippan. 

En person slickar en annan persons snippa. Illustration.

Det blir oftast skönare när det är vått

När du blir kåt brukar det bli vått i slidan och på ollonet. Det kallas för lubrikation och försats. Det våta gör det skönare att ha sex eftersom det glider lättare. Vill du att det ska bli ännu våtare och glidigare kan du använda glidmedel. Om du har munsex blir saliven som ett glidmedel som kan göra det extra skönt.

Ibland kan det kännas för mycket 

Eftersom både penisens ollon och klitoris ollon är extra känsliga kan det kännas för mycket att röra direkt på, särskilt på en gång. 

På penisen kan det vara skönt att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet istället för att ta direkt på det. Om penisen är omskuren så är hela eller en del av förhuden borta. Då kan du använda glidmedel eller saliv om du smeker eller kysser ollonet. 

På snippan tycker många att det är skönt att först smeka eller kyssa runt omkring klitoris innan du tar direkt på klitoris ollon.  

Hur hårt är skönt? 

En del gillar att ha sex mjukt och andra kan gilla det hårdare. Börja långsamt och mjukt och prova dig sen fram. 

Berätta eller visa för varandra vad ni gillar

Var uppmärksam på hur den andra reagerar på det du gör när du har sex. Då kan du fortsätta med det som verkar göra hen upphetsad.  

Fråga gärna vad hen gillar och om du ska göra något annorlunda, till exempel smeka på ett annat sätt. Berätta och visa för den du har sex med vad du själv njuter av. Många tycker det är upphetsande när någon annan berättar eller visar vad de gillar.  

Läs mer här om hur du vet att någon vill ha sex. 

Mer på UMO

ArtikelSexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och andra ställen i kroppen.

ArtikelSextips vid fysiska funktionsnedsättningar

Sex ska vara något härligt, något som du njuter av. För att det ska bli skönt är det bra att utgå ifrån dina behov och dina förutsättningar. Här kan du som har en fysisk funktionsnedsättning som begränsar dig när du ska ha sex få tips. Du kan läsa om olika sexhjälpmedel, andra hjälpmedel och tips och trix.

ArtikelOrgasm

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm är flera namn på samma sak. Det blir skönare och skönare, känslan blir som starkast och sen släpper det.

Till toppen av sidan