Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

En person ler lite blygt.
Hormonerna som sätter i gång puberteten kan göra att du bli mer intresserad av sex och känner dig kåt. Det är inget fel varken att tänka mycket på sex, eller att inte vara intresserad av sex.

Olika mycket sexlust

En del personer tänker ofta på sex. Andra tänker sällan på sex. Det är vanligt att känna sig mer intresserad av sex om man är avslappnad och mår bra. Kanske känner du bara sexlust till personer du är kär i, eller så kan du känna det utan att vara kär. För det mesta är det härligt att känna lust.

Hur mycket sexlust du känner beror inte på vilket kön du tillhör. Sexlusten kan variera och vara starkare under vissa perioder i livet och svagare under andra. Det kan bero på många olika saker.  

Hur vet man om någon annan vill ha sex? Läs om hur du kan fråga och känna in en annan person. 

Om sexlusten blir ett problem

Det kan kännas jobbigt om sexlusten blir så stark att du har svårt att tänka på något annat än sex.

Kanske känner du att du onanerar, har sex med andra eller tittar på porr mer än du egentligen vill. 

Här finns tips till dig som känner att du inte kan sluta titta på porr.

 

Svagare sexlust

Mindre sexlust kan till exempel bero på stress, hur du mår eller någon medicin du tar.

Preventivmedel med hormoner, som p-piller och p-stav, kan ge minskad sexlust. Du kan byta preventivmedel om du tror att de påverkat din sexlust.

Prata med den som skrivit ut din medicin eller ditt preventivmedel om du tror att din minskade sexlust kan bero på det. Du kan då få prova något annat alternativ. 

Fantisera om sex

Det är vanligt att fantisera om sex, många gör det samtidigt som de onanerar. Vissa blir sexuellt upphetsade av att läsa om eller titta på andra som har sex. Man behöver inte vilja prova det man fantiserar om i verkligheten, de flesta gör inte det.

Här kan du läsa eller lyssna på sexnoveller som unga har skrivit.

Utforska din egen kropp

Det finns känsliga ställen över hela kroppen. Utforska kroppen och hitta vad du tycker är skönt. Du kan läsa om onani och hur andra UMO-användare gör när de onanerar här:

Vad händer när du blir kåt?

Sexlust kan göra att du blir sexuellt upphetsad, kåt. När du är kåt kommer mer blod till ditt kön. Blygdläpparna och klitoris sväller. I slidan kommer en vätska som kallas lubrikation och gör könet fuktigare. Slidan öppnas och blir större. Penisen sväller och blir hård. Pungen dras ihop. Från penisen kommer det ofta lite genomskinlig vätska som fuktar ollonet.

Hjärtat slår fortare, andningen blir snabbare och din hud blir varm. När du är som mest kåt kan du bli yr och pirrig.

Ibland kan det vara så att du är kåt, men varken får stånd eller blir fuktig och svullen. Det är vanligt om du känner mycket stress eller krav från dig själv eller den du har sex med. Det är inte farligt men kan kännas  jobbigt i stunden om sexet inte fungerar. Då kan det vara bra att ta en paus eller avbryta och prova igen någon annan gång.

Här kan du läsa mer om när sex inte funkar som du vill. 

Kåthet kan göra att du får orgasm

När du är som mest upphetsad kan du få orgasm. Det innebär att musklerna i underlivet drar ihop sig i regelbundna rörelser, sammandragningar. Det kan kännas som rysningar, darrningar, att det bultar eller rycker i kroppen.

Att komma, att det går för en eller att du får orgasm är flera namn på samma sak. 

Mer på UMO

Artikel

Hur blir sex skönt?

Sex ska vara härligt och skönt för dig och för den eller dem du har sex med. Prova er fram för att upptäcka hur ni kan göra det skönt för varandra.

Frågor & svar

Varför blir jag kåt så ofta?

Jag blir kåt minst 20 gånger om dagen, utan att jag tänker på något speciellt blir jag upphetsad. Jag kan till exempel sitta på en lektion i skolan och få stånd ''bara sådär''.

Svara varandra

Hur säger jag till killen att jag måste vara våt när vi har samlag?

Jag gillar honom men hinner inte bli så våt innan vi ligger, vilket får de att göra lite ont.

Till toppen av sidan