Panik - lämna sidan!

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och andra ställen i kroppen.

En person sitter och tänker. Illustration.

En del personer tänker ofta på sex. Andra personer tänker sällan på sex. Under tonåren är det vanligt att tänka mer på sånt som har med sex att göra. Det är inget fel att tänka på sex eller att känna sig kåt.

Olika mycket sexlust

Det är vanligt att känna sig mer intresserad av sex om du är avslappnad och mår bra. Kanske känner du bara sexlust till personer du är kär i, eller så kan du känna det utan att vara kär. För det mesta är det härligt att känna lust. Sexlusten kan variera under livet och det är normalt. Det kan bero på många olika saker som till exempel stress, hur du mår eller om du tar mediciner. Alla människor har olika mycket sexlust och det spelar ingen roll vilket kön man tillhör.

Att fantisera om sex

Det är vanligt att fantisera om sex. En del personer skapar hela berättelser om sex i sina tankar. Att fantisera kan betyda att du vill pröva det i verkligheten, men det behöver inte betyda det. Du får fantisera om precis vad du vill. Många fantiserar samtidigt som de smeker sig själva. 

Du kan utforska din egen kropp

Det finns känsliga ställen över hela kroppen. Låt dina händer utforska kroppen och hitta ställen som känns sköna att ta på. När du njuter av något sexuellt byggs det upp en spänning i kroppen. Det känns skönt. Du kan läsa mer om att göra det skönt för sig själv i texten om onani.

Vad händer när du blir kåt?

Sexlust kan göra att du blir sexuellt upphetsad, kåt. När du är kåt kommer mer blod till ditt kön. Blygdläpparna och klitoris sväller. I slidan kommer en vätska som gör könet fuktigare. Slidan öppnas och blir djupare.

Penisen sväller och blir hård. Pungen dras ihop. Från penisen kommer det ofta lite genomskinlig vätska som fuktar ollonet.

Hjärtat slår fortare, andningen blir snabbare och din hud blir varm. När du är som mest kåt kan du bli yr och pirrig. Det kan nästan kännas som om marken gungar.

Kåthet kan göra så att du får orgasm

När du är som mest upphetsad kan du få orgasm. Det innebär att musklerna i underlivet drar ihop sig i regelbundna rörelser, sammandragningar. Det kan kännas som rysningar, darrningar, att det bultar eller rycker i kroppen.

Att komma, att det går för en eller att du får orgasm är flera namn på samma sak. 

Kroppen kan reagera av sig själv

Du kan få stånd eller bli fuktig i slidan utan att vara kåt. Det händer till exempel på natten när du sover och drömmer. Det är ett sätt för kroppen att träna.

Ibland kan du känna dig kåt utan anledning. Det kan kännas som om kroppen lever sitt eget liv, om du får stånd eller blir extra fuktig utan att du vet varför.

Ibland kan det vara så att du är kåt, men får varken stånd eller blir fuktig och svullen. Det är inget konstigt. Det kan bero på att du är stressad eller nervös. 

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan