Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan man få stånd om man är förlamad?

Fråga

Jag är en tjej som nyligen börjat dejta en kille som är rullstolsburen. Han är förlamad från midjan och nedåt. Hittills har vi bara myst, men nu undrar jag om man kan få stånd om man är förlamad i underkroppen? Och vilka ställningar tror ni funkar bäst eftersom han inte kan använda sina ben som vanligt?

Svar

Många som är förlamade från midjan och neråt kan få stånd, till exempel av beröring. Men det är inte säkert att personen själv känner att hen får stånd. Det går inte att svara på hur det är för killen du dejtar, eftersom det finns olika anledningar till att man är förlamad i nedre delen av kroppen.

Han kanske till exempel har en ryggmärgsskada. Men varje ryggmärgsskada är unik och det är olika om och hur den påverkar sexet. Det beror på var ryggmärgsskadan sitter och hur allvarlig den är.

Att vara förlamad i någon del av kroppen brukar inte påverka sexlusten eller förmågan att njuta av sex. Det finns många ställen på kroppen som är sköna att stimulera och som kan göra en kåt.

Det går inte att svara på vilken ställning som kan funka bäst om ni har sex med varandra. Det är något som ni får utforska och komma fram till tillsammans. Sex går att ha på många olika sätt. Ni kan till exempel ha smeksex, munsex, gnidsex, samlag eller använda sexleksaker.

Kontakta en ungdomsmottagning om ni vill ha fler tips eller råd.

Vänliga hälsning
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

 

Mer på UMO

Funktionsvariation

Innehåll om funktionsvariationer.

Till toppen av sidan