Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Onani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan till exempel smeka ditt kön eller andra delar av kroppen. Det är inte dåligt att onanera. Du bestämmer själv om du vill göra det.

En person sticker ner handen innanför sina uppknäppta byxorna. Illustration.

De flesta onanerar då och då. Några personer gör det varje dag, några personer gör det väldigt sällan. Några personer onanerar inte alls. Det kan också ändra sig med tiden.

Man kan upptäcka att det är skönt att ta på olika ställen på kroppen redan när man är barn. De flesta börjar onanera mer medvetet i tonåren eller när de är vuxna.

Du kan onanera för att du är nyfiken på din egen kropp. Du kan onanera för att du är kåt och för att få orgasm. När du onanerar lär du dig vad du tycker är skönt. Det kan du sen berätta för en sexpartner om du vill. Du kan onanera även om du är ihop med någon.

Att onanera kan hjälpa dig att slappna av och att sova gott. Det är bra om du till exempel är stressad.

Du bestämmer själv om du vill onanera eller inte.

Martina och Amin berättar varför de gillar att onanera

I det här klippet från UMO-podden berättar Amin att han onanerar för att det är skönt, för att han har tid och ibland när att han är uttråkad. Martina gillar att onanerar innan hon ska sova.

Det är inte farligt att onanera

Att onanera är inte dåligt eller olagligt, så länge du själv mår bra av det. Däremot är det ett brott att onanera inför någon som inte vill se på. Onani kan inte påverka din kropp eller din hälsa på något negativt sätt. Onani påverkar inte dina möjligheter att bli gravid eller att göra någon annan gravid. Spermierna i pungen tar aldrig slut.

Onani påverkar inte slidan. Inget i slidan spricker eller går sönder om du till exempel för in fingrar. Ingen kan se att du har onanerat, inte ens en barnmorska eller läkare.

Hur onanerar man?

Du bör vara kåt för att det ska kännas skönt och bra att onanera. När du är kåt kommer mer blod till ditt kön. Det kan göra att du får stånd. Klitoris och slidan sväller och blir fuktigare. Fukten som bildas kallas lubrikation.  Från penisen kan det komma lite vätska från urinröret, det kallas försats.

Det går att onanera på många olika sätt. Prova olika sätt och leta på kroppen för att upptäcka vad du tycker är skönt.

Många tycker att det är skönt att smeka könet och området där omkring. Där är huden tunn och känslig. Du kan smeka andra delar av kroppen samtidigt. Du kan till exempel trycka med handen eller annat över blygdbenet. Du kan också prova att flytta dig på lite olika sätt för att se var du är mest känslig.

Det vanligaste sättet om du har en snippa är att smeka klitoris eller området runt klitoris med fingrarna. Du kan också föra in fingrar eller något annat i slidan eller analöppningen. Läs mer i texten Onanitips om du har en snippa.

Det vanligaste sättet om du har en penis är att hålla handen runt penisen och röra handen fram och tillbaka, upp och ner över ollonet. Du kan också föra in penisen i något eller föra in något i analöppningen. Läs mer i texten Onanitips om du har en penis.

Du kan onanera samtidigt som du fantiserar, läser, lyssnar eller tittar på saker som gör dig kåt.

Alla är olika känsliga för smekningar och andra sorters beröring. Din känsel kan påverkas av olika saker, till exempel om du har någon funktionsvariation eller fysisk skada. Det kan också påverka hur du kan onanera. Försök att hitta det som känns skönt för just dig. Det finns hjälpmedel och sexleksaker som kan göra sexet skönare.

Läs andras onanitips: UMO frågade: Hur gör du när du onanerar?

Andra ord för onani

Att smeka sina blygdläppar och klitoris kan kallas klittra eller pulla. Att smeka sin penis och pung kan kallas runka.

Mer på UMO

Sex

Sex är olika saker man gör och känner när ens kropp eller tankar berörs på ett sexuellt sätt. Du kan ha sex med dig själv eller med andra. När du har sex är det viktigt att både du och den eller de du har sex med vill och är med på det ni gör.

UMO-poddenJag skäms när jag onanerar

06. "När jag var yngre kändes det fel efter att jag onanerat. Jag vet inte varför. Ingen sa att runka var dåligt. Kanske kände jag mig för ung eftersom ingen pratade om det."

Svara varandraHur gör ni när ni onanerar med en kompis?

Jag och en vän ska kanske onanera. Hur gör ni när ni onanerade med en kompis.

Fråga UMOÄr det okej att fantisera om nån man känner när man onanerar?

Känner mig äcklig och konstig. Är det extra konstigt när man är tjej?

Till toppen av sidan