Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Sextips vid fysiska funktionsnedsättningar

Sex ska vara något härligt, något som du njuter av. För att det ska bli skönt är det bra att utgå ifrån dina behov och dina förutsättningar. Här kan du som har en fysisk funktionsnedsättning få tips och trix. Du kan även läsa om olika hjälpmedel.

Två lättklädda personer tar på varandras kroppar. Illustration.

Det finns många olika sätt att ha sex på:

Det är bra att utgå ifrån just dina fysiska förutsättningar och sen pröva dig fram.

 • Testa olika ställningar för att komma på vad som funkar för just dig. Det är viktigt att ha det bekvämt när du har sex.
 • Sängen kanske inte är bästa stället för dig. Du kanske har det bättre med stöd av ett bord, en stol, en soffa eller mot ett armstöd.
 • Du kan använda kuddar, dynor eller liknande så att du får stöd och känner dig bekväm. Om du har glidlakan, kan de göra det lättare att vända dig i sängen själv eller med hjälp av någon.
 • Har ont i höfterna? Då kan det funka bättre att ligga på sidan med en kudde mellan knäna, än att ligga på rygg och sära på benen.
 • Du kan också testa att stå på golvet medan den andra ligger i sängen. 

Hjälpmedel som också funkar för sex

Hjälpmedel som du redan har hemma kan också funka när du ska ha sex. Här är några exempel:

 • Hjälpmedel som egentligen ska hjälpa till när du ska förflytta dig kan även funka när du ska ha sex. Det kan också vara lättare att ha sex i en elektriskt styrd säng eller ha monterade handtag vid sängen.
 • En del tycker om att stå upp vid ett uppresningsstöd. Det kan kännas tryggt, och gör att du kan bli smekt över hela kroppen. Ett uppresningsstöd med vridplatta kan hjälpa till att skapa rörelse om du har styrka i armarna, men har svårt att röra dig i övrigt.
 • En lyft med lyftsele kan också skapa rörelse. Det är bra att hitta en ställning som inte är så jobbig. Då har du krafter kvar till själva sexet.
 • Du som har nedsatt funktion i händerna kan fästa en vibrator eller dildo med kardborreband eller tejp på hjälpmedel för hårtvätt och kroppstvätt. Det kan göra det lättare att nå de ställen du vill. Det kan vara lättare att hålla den med munnen eller hakan om du har nedsatt handfunktion.
 • Du kan pröva att ha sex i rullstol om det känns bra och du sitter bra i den. Om du har sex med någon kan hen sätta sig gränsle över dig eller i ditt knä.

Sextips om du har en CP-skada

Spasticitet, att få ofrivilliga muskelrörelser, kan öka när du blir kåt. Det kan vara allt från spänningar i muskler till spasmer. Försök att hitta ställningar som gör att spasticiteten minskar. Du kan fråga en fysioterapeut om tips.

Sextips om du har nedsatt känsel

Beröring är en viktig del av sex, oavsett hur du har sex. Alla upplever beröring olika. Det som känns bra för en person kanske inte gör det för någon annan. Det finns många ställen på kroppen som är sköna att smeka och som kan göra dig kåt.

För att hitta var det känns bra för dig kan du ta på olika delar av kroppen för att se vad som är skönt och vilka ställen du blir kåt av att röra vid. Se till att ha gott om tid och att vara någonstans där du trivs och inte riskerar att bli störd.

En vibrator med extra starka vibrationer kan ge mer möjlighet till känsel om din känsel är nedsatt. Vibratorer som ansluts till eluttag ger ofta kraftigare vibrationer. Glidmedel med värmande effekt kan också göra att du känner vibrationerna mer.

Sextips om du har svårt att få stånd

Vissa läkemedel kan göra det svårare att få stånd. Men svårt att få stånd kan även bero på andra saker. Prata med din läkare om det är så för dig. Det finns läkemedel på recept som gör det lättare att få stånd.

Sextips om du har ont i kroppen

Om du ofta har ont är det vanligt att inte vilja ha sex. Du kanske är rädd att det ska göra ännu ondare. Här är några saker du kan pröva som kan göra det skönare:

 • Duscha eller bada varmt innan du ska ha sex. Det mjukar upp kroppen. Badkaret eller duschen kan också vara ställen som det är skönt att ha sex på.
 • Ta smärtstillande medicin innan du ska ha sex.
 • Välj en bra tid på dagen. Finns det någon tid på dagen som du har mindre ont? Försök att ha sex då.
 • Testa olika ställningar om du ska ha sex med någon. Går det att hitta någon ställning som inte är så jobbig fysiskt? Ni kan till exempel ligga på sidan, den ena med ryggen mot den andres mage.
 • Använd sexhjälpmedel, det kan göra sex mindre fysiskt jobbigt.

Så kan du som har inkontinens förbereda dig inför sex

Inkontinens kan göra att du känner dig osäker inför att ha sex. Men det behöver inte bli ett så stort problem. Prata med den eller de du har sex med och förbered dig på att det kan hända genom att använda något skydd, till exempel plastlakan eller en handduk.

Här är några fler tips:

 • Kissa före sex.
 • Ta medicin för att minska risken för att kiss ska läcka ut. Du kan få sån medicin utskriven av en läkare.
 • Använd hjälpmedel som analpropp eller analtampong för att förhindra att avföring läcker ut vid sex.
 • Ta lavemang före sex för att vara säker på att tarmen är tömd.

Prata med personer omkring dig om sex eller egentid

Du som har en fysisk funktionsnedsättning kanske ofta har andra runt omkring dig. Det kan vara svårt att få tid att vara själv för att onanera eller ha sex. Prata med dina assistenter eller föräldrar om du vill ha mer tid för dig själv. Du behöver inte säga vad du ska göra. Du har rätt att hålla ditt sexliv för dig själv om du vill det.

Det kan vara bra att förbereda dig om du ska prata med någon om sex. Tänk på vad du vill säga, till exempel om du vill ha hjälp att klä av dig och lägga dig i sängen. Det kan vara bra att vara tydlig med att du inte behöver hjälp med själva sexet. Skriv ett meddelande, mejl eller brev om du tycker att det är jobbigt att prata. På RFSU:s sajt sexirorelse.se finns mycket bra information och tips om sex och funktionsnedsättning. Du kan bland annat läsa om och se filmer om det här:

Var kan jag få hjälp?

Var du kan få hjälp och vem du kan träffa beror på var du bor. Kontakta en ungdomsmottagning om du har frågor, vill ha fler sextips eller hjälp. Du kan även få tips och stöd på en vårdcentral, rehabiliteringsenhet eller ett habiliteringscenter. Prata med en arbetsterapeut eller fysioterapeut där. Om de inte kan hjälpa dig ska de hänvisa dig till rätt ställe. Personalen kan antingen ge tips själva eller tipsa dig om andra mottagningar och kunniga personer som du kan kontakta.

Det kan vara bra att i förväg tänka igenom vad du vill ha hjälp med. Försök att beskriva vad själva svårigheten är när du kontaktar en mottagning. Då får du bäst hjälp.

Mer på UMO

Att ha sex

Innehåll om olika sätt att ha sex, samtycke, sexlust och njutning vid sex.

Frågor & svar

Är det farligt att ha sex om man har ryggmärgsbråck?

Kan vi ha sex ändå? Och kan ryggmärgsbråcket gå upp och skada ryggmärgen när vi har sex?

Artikel

Har du några tips om sex vid fysiska funktionsnedsättningar?

Har du en fysisk funktionsnedsättning? Hur gör du för att sex ska bli så bra som möjligt? Dela med dig av tips eller ta del av andras.

Artikel

Orgasm

Orgasm får du när du är kåt och den sköna känslan blir som starkast. Du kan få orgasm när du onanerar eller har sex med någon. Orgasmer kan kännas olika starkt och pågå olika länge.

Till toppen av sidan