Sextips vid fysiska funktionsnedsättningar

För bra och skönt sex är det alltid bra att utgå från dina egna behov och förutsättningar. Du kan ha mycket hjälp av din fantasi och uppfinningsrikedom. Det finns många sexleksaker, hjälpmedel, tips och tricks som kan göra det lättare att ha det sex du vill.

Två lättklädda personer tar på varandras kroppar. Illustration.
Två lättklädda personer tar på varandras kroppar. Illustration.

Oavsett hur och med vem du har sex är beröringen av varandra en viktig del. Beröring upplevs alltid olika för alla människor. Beröring som på ett ställe på kroppen känns härlig kan på ett annat ställe kännas obehaglig, eller göra ont. Därför är det bra att själv eller tillsammans med den du har sex med pröva dig fram för att se vad du tycker känns skönt.

 • Var uppmärksam på kroppen och vad som känns skönt. Pröva olika sätt att hitta sexlust och kåthet. Själv eller med någon annan, med eller utan hjälpmedel.
 • Kyss och smek varandra. Känn efter var det känns mer eller mindre. Är det extra skönt någonstans? Var uppmärksam på hur du själv eller den andra reagerar på beröring.
 • Prata med varandra för att gemensamt hitta sånt som funkar för båda.

Det finns många sätt

Det finns många olika saker att använda för att göra det lättare eller skönare att ha sex. Det kan vara en sexleksak men också något som inte köpts särskilt för sex utan som du har hemma.

 • Pröva sexleksaker eller andra hjälpmedel. För att ta reda på om vibration fungerar kan du prova med andra saker som vibrerar än en vibrator. Till exempel en mobilteleron eller en eltandborste. Tänk på att skydda dem med en plastpåse.
 • För dig med nedsatt handfunktion kan det underlätta att fästa en vibrator eller dildo med kardborreband eller tejp på vissa hjälpmedel för hår- och kroppstvätt, till exempel Etac kroppstvättare. Det gör det lättare att hålla med munnen eller hakan för att nå de ställen du önskar.
 • Om du inte har så mycket känsel i underlivet kan du behöva en vibrator med extra starka vibrationer. Vibratorer som ansluts till eluttag ger ofta kraftigare vibrationer.
 • Glidmedel med värmande effekt kan öka känsligheten för beröring.
 • Om en vibrator används främst för att få utlösning brukar det vara effektivt att hålla den mot strängen och ollonets baksida.
 • Om du har svårt att få stånd kan du ibland behöva läkemedel som gör det lättare att få stånd. Dessa kan du få utskrivna på recept av en läkare.

Olika hjälpmedel som underlättar förflyttning monterade på en säng kan även fungera när du vill ha sex. Det kan vara lättare att ha sex i en elektriskt styrd säng eller ha monterade handtag vid sängen. Ibland kan det också vara en fördel att inte ha sex i sängen. I stället kanske du får bättre stöd av ett bord, en stol, soffa eller mot ett armstöd.

Att stå vid ett uppresningsstöd kan kännas tryggt och också göra det möjligt att bli smekt över hela kroppen. Ett uppresningsstöd med vridplatta skapar också möjlighet för rörelse om du annars har svårt att röra dig men har styrka i armarna.

Detsamma gäller om du vill använda dig av en lyft och lyftsele vid sex. Lyften kan vara en hjälp för att skapa rörelse där den ena kan sitta i selen. Om du är muskelsvag kan du behöva en ställning som är vilsam för att ha krafter kvar till sexet. Saker du kan pröva:

 • Använd kuddar, dynor eller liknande som stöd.
 • Använd glidlakan som kan göra det lättare att vända dig i sängen, själv eller med hjälp av någon annan.
 • Ligg på sängkanten medan den du har sex med står upp eller sitter på knä på golvet.
 • Ha sex i rullstol. Om du sitter i rullstol sitter du ofta bra i den. Den du har sex med kan då sätta sig gränsle över.
 • Om du har en cp-skada kan spasticitet öka när du blir sexuellt upphetsad, allt från spänningar i muskler till spasmer. Försök att hitta ställningar som minskar spasticiteten eller fråga en fysioterapeut om tips för att häva detta.

Om du har ont i kroppen

Om du ofta känner smärta kan vissa ställningar göra ont. Det är vanligt att den som har långvarig smärta avstår från att ha sex av rädsla för att det ska göra ont. Det här kan du pröva för att det ska gå lättare att ha sex:

 • Duscha eller bada varmt för att mjuka upp kroppen. Badkaret och duschen kan också vara ställen som det är skönt att ha sex på.
 • Ta smärtstillande medicin före sex.
 • Välj en bra tid. Kanske finns det någon tid på dagen när du har mindre ont? I så fall kan det vara en tidpunkt som passar bra för att ha sex på.
 • Testa olika ställningar. Går det att hitta ställningar som inte är så fysiskt krävande? Att båda ligger på sidan, den ena med ryggen mot den andra, kan vara en sån.
 • Använd sexleksaker, det kan vara ett sätt att minska den fysiska ansträngningen.

Om du har inkontinens

Det som oftast menas med inkontinens är att det kan rinna ut urin när du inte vill det. Men det kan också innebära att du har en nedsatt kontroll över tarmen, ofta kallat avföringsinkontinens.

Inkontinens kan få en att känna sig osäker inför att ha sex. Om det upplevs som ett problem beror mycket på vilken inställning du själv och den eller de du har sex med har. Saker du kan pröva att göra:

 • Kissa innan sex.
 • Testa olika samlagsställningar, för att minska trycket på urinblåsan.
 • Ta medicin för att minska risken för att urin läcka ut. Sån medicin du få utskriven av en läkare eller en urolog.
 • Om du har en urinkateter kan den tejpas fast längs med penisskaftet.
 • Förbered dig på att det kan hända genom att bädda med plastunderlakan.
 • Använd hjälpmedel som analpropp eller analtampong för att förhindra att avföring läcker ut vid sex.
 • Ta lavemang innan sex för att vara säker på att tarmen är tömd.

Vilken hjälp kan jag få?

Om du har frågor, vill få mer tips eller hjälp kan du kontakta en ungdomsmottagning. Vissa ungdomsmottagningar har också särskilt kunskap om funktionsnedsättningar. Där kan de också tipsa om andra mottagningar och kunniga personer.

Var du kan gå eller vem du kan träffa kan vara olika beroende på var du bor. Det kan till exempel vara till ett habiliteringscenter. Det är viktigt att du försöker att beskriva vad svårigheten är och vad du behöver hjälp med. Att börja med att prata om sex kan göra att personen du frågar inte vet vad den ska säga eftersom ämnet blir för stort även för dem.

Om det är svårt att prata med din fysioterapeut eller arbetsterapeut kan du kontakta just din specialistmottagning eller kunskapscenter för funktionsnedsatta eller ryggmärgsskadeenhet. Det finns också läkare, kuratorer, sexualrådgivare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter med extra kunskaper inom området.

Fler tips

Klicka här för att läsa andras sextips vid fysiska funktionsnedsättningar.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan