Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Analsex

Analsex är när du smeker, pillar eller slickar i eller runt analöppningen. Det kan också vara att du för in ett finger, en penis eller en sexleksak.

Hur gör man?

Det kan vara skönt att bli smekt eller slickad runt och i analöppningen. Det beror på att det finns många nervändar där. Nervändarna sitter i slutet av varje nerv och gör att vi har känsel och kan känna njutning.

Runt analöppningen sitter den yttre och inre ringmuskeln. Ringmusklerna kan kännas sköna att töja ut, precis som det kan vara skönt att få massage eller att stretcha.

På killar kan du komma åt att stimulera prostatan, vilket kan vara skönt. Att ha analsex på ett försiktigt och skyddat sätt är inte farligt. Använd glidmedel eftersom du inte blir naturligt fuktig i analöppningen när du blir kåt.

Smeka och pilla

Du kan smeka runt eller föra in ett finger i analöppningen. För att ta reda på hur det känns och om du tycker att det är skönt kan du först testa på dig själv. Gör du det för fort kan det göra ont eftersom ringmusklerna som sitter i analöppningen måste få vänja sig en stund vid att någonting förs in.

Slicka - rimming

Du kan slicka eller beröra i och runt analöppningen och mellangården med munnen. Att slicka någons analöppning kallas ibland för rimming eller anilingus.

Händer omfamnar en rumpa och sticker in två fingrar i analöppningen. Illustration.

Föra in något i analöppningen, analsamlag

Analsamlag är när du för in något i analöppningen till exempel ett finger, en penis eller en sexleksak. Tryck lite lätt mot analöppningen så att ringmusklerna kan öppna sig. Det tar ungefär femton sekunder. Gör du det för fort kan det göra ont. Använd glidmedel eftersom du inte blir naturligt fuktig i analöppningen när du blir kåt.

Den som tar emot något i analöppningen, är den som bestämmer om penisen eller sexleksaken får komma längre in. Avbryt samlaget om det känns obehagligt eller gör ont. Dra inte ut penisen eller sexleksaken för snabbt, eftersom det kan kännas obehagligt.

Om du använder sexleksaker i analöppningen är det bäst med en leksak som har ett tydligt stopp, annars kan den glida in helt och hållet. Om det händer kan det vara svårt att få ut sexleksaken själv.

Sex ska kännas bra

Precis som med allt annat sex bestämmer du själv om du vill ha analsex eller inte. För att sex ska vara skönt och kännas bra bör du vara kåt. När man är kåt brukar man få stånd.

Det innebär att svällkropparna i penisen och klitoris i snippan fylls med blod. Snippan blir fuktigare, fukten som bildas kallas lubrikation. Från penisen kan det komma någon droppe fukt från urinröret, den kallas försats. Ibland kommer det mer än så.

När du har sex med någon annan är det viktigt att försöka ta reda på vad den personen gillar, och att själv försöka visa vad du tycker känns bra och inte. Det kan du göra genom att prata eller visa med ljud, kroppsspråk och rörelser.

Alla är olika känsliga för beröring och man kan uppleva det på olika sätt. Det som känns upphetsande för en person kan kittla eller göra ont på en annan. Säg ifrån om du tycker att det går för fort fram eller om något känns obehagligt. Du kan också visa om du tycker att det känns härligt och bra och uppmuntra det, så att den eller de andra förstår det.

Alla är olika känsliga för beröring och kan uppleva beröring på olika sätt. Vissa funktionsvariationer och fysiska skador kan påverka din känsel eller vad du kommer åt. Pröva dig fram och försök att hitta det som känns bra för just dig. Det kan till exempel finnas sexleksaker och andra hjälpmedel som du kan använda för att göra sexet skönare.

Könssjukdomar

Könssjukdomar och andra bakterier som finns i tarmen kan överföras när du har analsex. För att skydda dig kan du använda kondom, slicklapp, femidom eller latex- eller plasthandskar. Vilket skydd som passar bäst beror på hur du har analsex.

Använd kondom eller femidom om du har analsamlag. Byt kondom om du har slidsamlag efter att du har haft analsamlag, annars kan tarmbakterier ge infektioner i slidan. Använd kondom och byt till en ny om du använder sexleksaker. Eller tvätta sexleksakerna noga innan du använder dem igen.

Graviditet

Du kan inte bli gravid av att ha analsex.

Mer på UMO

Att ha sex

Här hittar du innehåll om att njuta av sex på olika sätt.

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Här hittar du innehåll om skydd mot könssjukdomar.

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

Till toppen av sidan